Capitala a fost scena unor proteste violente pe 9 martie, după ce candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai a fost respinsă de BEC. În urma acestei decizii, mai mulți politicieni, printre care și George Simion, au lansat apeluri destul de dure către români. Acum au venit și primele urmări. Partidul REPER a decis să depună o plângere penală pe numele liderului AUR, George Simion, Călin Georgescu și Horațiu Potra, fiind acuzați că au instigat la violență.
Partidul REPER a anunțat că a depus o plângere penală împotriva lui George Simion, Horațiu Potra și Călin Georgescu, acuzându-i că au instigat la violență împotriva autorităților și nu numai. Plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București de mai mulți membri ai conducerii REPER, printre care Camelia Sălcudean, Cătălin Teniță, Andreea Leonte și Marcel Ivanov.
Politicienii susțin că declarațiile celor trei lideri politici au avut un rol direct în escaladarea protestului din centrul Capitalei, care s-a transformat rapid în confruntări violente cu forțele de ordine.
„Suntem profund îngrijorați de modul în care discursul extremist a ajuns să alimenteze violența în stradă. Persoanele publice trebuie să fie conștiente de responsabilitatea pe care o au. Când instigi la agresiune și dezordine, trebuie să îți asumi consecințele”, a declarat Camelia Sălcudean, președinta interimară a REPER.
Totul a început după ce Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Decizia a stârnit un val de nemulțumire în rândul susținătorilor săi, iar declarațiile unor lideri politici au pus paie pe foc.
Unul dintre ei este liderul AUR, George Simion, care a reacționat dur pe rețelele de socializare. Politicianul a declarat că România se află sub o “lovitură de stat” și că “cei care au comis-o ar trebui jupuiți în piața publică”.
„Asta e o lovitură de stat, trăim în plină dictatură! Nu putem accepta așa ceva (….) La cât de furioasă-i lumea, eu nu mai îmi pot asuma nimic pentru că cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce-au făcut”, a declarat George Simion.
La scurt timp, Horațiu Potra a lansat un apel către militari, cerându-le să “iasă cu armele și să îi aresteze pe toți cei care au participat la această lovitură de stat”. Călin Georgescu, la rândul său, a postat un mesaj pe Facebook în care le-a transmis oamenilor că lupta nu poate fi câștigată prin mediul online, ci dacă se iese în stradă.
Potrivit REPER, aceste declarații au alimentat furia protestatarilor, iar în seara zilei de 9 martie, protestele din Capitală au degenerat. Jandarmii au fost atacați cu pietre, scaune și materiale pirotehnice. S-au făcut arestări, au fost incendiate obiecte de mobilier urban, iar o mașină a televiziunii Digi24 a fost răsturnată. Mai mult decât atât, mai mulți agenți ai forțelor de ordine au fost răniți în urma confruntărilor.
Liderii REPER au transmis prin intermediul unui comunicat de presă că declarațiile făcute de Simion, Potra și Georgescu nu pot fi trecute cu vederea și că justiția trebuie să își facă treaba. Politicienii din cadrul formațiunii au declarat că într-o democrație, dezbaterile și contestările politice trebuie să fie pașnice, nu prin instigare la violență.
Cătălin Teniță, membru al Biroului Național REPER, a subliniat că discursurile care îndeamnă la acțiuni agresive împotriva statului nu pot fi considerate simple opinii politice, ci fapte cu potențial penal.
„Nu poți să chemi oamenii în stradă și să îi îndemni la război contra propriului stat. O astfel de retorică duce la haos, iar asta s-a și întâmplat pe 9 martie”, a mai spus Teniță.
Plângerea penală depusă de REPER îi acuză pe cei trei de instigare publică și ultraj, infracțiuni prevăzute de Codul Penal. Dacă procurorii consideră că există suficiente probe, aceștia ar putea fi anchetați și chiar trimiși în judecată. Ancheta se bazează pe înregistrări video și audio, declarațiile martorilor, rapoartele Jandarmeriei și imaginile din presă.