News

George Simion și AUR, în fața eșecului marelui protest antiguvernamental. „Mișcările care apar în felul acesta inexplicabil, dispar la fel de inexplicabil”

Marele protest pregătit de AUR și George Simion s-a soldat cu doar câteva mii de oameni prezenți și o luptă internă între figurile extremei drepte
04.10.2022 | 09:00
George Simion si AUR in fata esecului marelui protest antiguvernamental Miscarile care apar in felul acesta inexplicabil dispar la fel de inexplicabil
Figura lui George Simion, contestată în extrema dreaptă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marele protest anunțat de George Simion, încă de acum o lună nu a reușit să adune decât maxim patru mii de oameni, potrivit autorităților, iar imaginea definitorie pe care a lăsat-o în urmă a fost lupta pentru microfon dintre președintele AUR și Diana Șoșoacă, care avea propriul ei protest.

Eșecul marelui protest organizat de AUR

La începutul lunii septembrie, după un protest masiv organizat la Praga la care au luat parte peste 50.000 de oameni, George Simion anunța și el intenția de a organiza un protest similar la București, axat pe scumpirile prețurilor la energie și alimente. După ce a promovat acest protest intens în tot acest timp, duminică, în Piața Universității, numărul maxim de participanți nu a depășit 4.000, după estimările autorităților. Nici măcar confruntarea cu forțele de ordine din ziua premergătoare protestului, după ce Simion s-a plâns că jandarmii nu-l lasă vineri noapte să protesteze în Piața Victoriei, nu a reușit să galvanizeze un număr impresionant de oameni pentru marele protest care se anunța duminică.

ADVERTISEMENT

În final emblematică pentru întreg protestul a fost încăierarea dintre susținătorii AUR și cei ai fostei senatoare AUR, Diana Șoșoacă, care avea propriul ei protest în Piața Victoriei, acolo unde au ajuns și oamenii conduși de George Simion. Acesta din urmă i-ar fi oprit microfonul fostei sale colege de partid în momentul în care senatoarea a încercat să ia cuvântul pe scena improvizată. „E o mizerie făcută de Simion. Și-a adus oamenii lui și boxele lui și ne impune să nu mai vorbim la microfon. Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR”, a strigat Șoșoacă care l-a acuzat pe Simion de trădare. A urmat apoi un moment tensionat în care susținătorii celor doi politicieni s-au îmbrâncit, iar Diana Șoșoacă a început să strige după ajutor. „Avem nevoie de jandarmi! Ajutor! Ajutor”, a strigat aceasta.

Liderul AUR a refuzat să urce pe scenă și a încercat să bruieze discursul Dianei Șoșoacă punând muzică patriotică la boxe, și a acuzat PSD-ul lui Marcel Ciolacu pentru organizarea acestor „diversiuni”, înainte de a-și mobiliza oamenii spre sediul PSD. „Marcel Ciolacu nu a scăpat de reflexele bolșevice, caracteristice. Și-a bătut joc de 95% din protestatarii de azi”, a strigat Simion.

ADVERTISEMENT

Duminică seară, în ciuda eșecului înregistrat, George Simion a anunțat că AUR va organiza astfel de proteste în fiecare județ. „Dacă sunt vinovat de ceva e că am tolerat niște personaje toxice în peisajul patriotic fără să le taxez. Fața Guvernului a fost ocupată de niște indivizi care ne înjurau, cereau eliminarea noastră din Piața Victoriei și apoi ne invitau să vorbim. Apoi ne-au acuzat de violențe. Continuăm protestele, ignorând total zgomotul de fond finanțat de PSD”, a transmis luni liderul AUR.

Nu au de propus decât o politică distructivă

Analiștii politici sunt de părere că acest eșec organizatoric al AUR, venit într-o perioadă de criză economică, arată că poate populația s-a săturat de acest tip de manifestări politice lipsite de soluții constructive.

ADVERTISEMENT

„Ce au încercat ei în acest weekend a fost să capitalizeze o grămadă de nemulțumiri ale românilor, unele imaginate, altele reale. Prețurile cresc, situația e aceea care e, viața publică e plină de scandaluri, și atunci ce și-au zis, hop și noi să arătăm că suntem aici. Ce au reușit cu acest circ din acest weekend a fost să scandalizeze în continuare, cu un discurs extremist, cu un spectacol public lamentabil, o mână de oameni strigând una, o altă cu totul altceva și mai grav, unii la alții. A fost stupefiant chiar și pentru suporterii AUR bănuiesc. AUR a mai pus o cărămidă la zidul care-l izolează de celelalte partide și de societatea românească.

Până la alegeri lumea mai cântărește. E posibil să treacă criza din Ucraina, pandemia pare că a încetat, și oricum, chiar și în aceste condiții de criză, de inflație, putem observa că 85% dintre cei care exprimă o opinie politică nu o exprimă pentru AUR. Ei se îndreaptă spre alte partide, și nu gustă tipul acesta de rupere de picioare, căci aceasta este retorica AUR. Nu au altceva de propus decât o politică distructivă, virulentă de contestație totală și oarbă. În orice societate există un public susceptibil de a răspunde unui astfel de mesaj”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, politologul Sorin Ioniță este de părere că rămân multe incertitudini legate de viitorul politic al AUR în contextul în care acest partid nu a venit pe baza unei mișcări autentice de extremă dreapta, fiind mai degrabă un partid susținut de către „forțe obscure”.

„AUR a prins o fereastră foarte bună și irepetabilă, a fost pandemia, și ei nu au fost niciodată o mișcare autentică. Adică în spatele lor au fost forțe obscure de organizare, de zece ani de când există ei și niciodată nu s-a putut explica foarte bine cum a rezistat mișcare și cum s-a umflat atât de mult și nici carierele oamenilor. Deci totul are așa un aer implauzibil la ei, și atunci mișcările care apar în felul acesta inexplicabil, dispar la fel de inexplicabil.

De aceea e greu să-i compari pe ei cu se întâmplă în Italia, Cehia sau Franța, unde totuși sunt extremiști care stau pe picioarele lor, nu sunt trași cu sforile din spate. Nu zic că e rău, nu ne dorim mișcări extremiste mari cu o bază autentică. Public frustrat există pentru ei în România, dar din fericire pentru democrație li s-au servit doar fake-uri, și fake-urile au viața predeterminată până la urmă”, a declarat, pentru FANATIK, Sorin Ioniță, președintele think-tank-ului EFOR.

Concurența AUR în extrema dreapta

Nu în ultimul rând, președintele EFOR este de părere că este la fel de posibil ca „votul frustrat și cel extremist din România” să se fragmenteze între mișcările și partidele ce continuă să apară în extrema dreapta a spectrului politici. De altfel, chiar și protestul de duminică a arătat multitudinea de formațiuni și voci care se luptă pentru supremație în această zonă. Nu doar Diana Șoșoacă, altă dată vocea principală a AUR, dar și fosta protestatară cu sparanghel, Oana Lovin, își anunțase prezența la protest, principale ei revendicare fiind ieșirea României din Uniunea Europeană.

„Dacă este adevărat că în numele oamenilor care încă nu și-au început protestul (!!!) deja se revendică teme politice majore și sensibile precum RoExit și neutralitatea militară, adică ieșirea din NATO, îmi e teamă că el va fi deturnat politic și nu într-o direcție bună. Mai probabil este însă că datorită mulțimii de organizatori, fiecare cu temele și ideologia lui, mișcarea de protest va duce către un haos comunicațional, către un zarzavat de informații și revendicări contradictorii din care nimeni nu va înțelege nimic”, a scris pe Facebook fostul judecător CSM, Adrian Toni Neacșu, acum membru al formațiuni suveraniste Coaliția pentru Națiune.

De altfel, chiar acesta în urmă cu o săptămână, după victoria Giorgiei Meloni în alegerile din Italia, a lansat un atac ironic chiar la adresa AUR, vorbind de faptul că acest partid nu este o mișcare conservatoare autentică și una populistă. „Populiștii, la noi și aiurea, sunt doar niște saltimbanci fără substanță, de obicei vedete de carton ale străzii, gălăgioși și scandalagii. Nu au alte credințe proprii decât cele care le pot aduce adularea maselor înfierbântate, nu au un sistem de valori, spun si fac orice le aduce vizibilitate si aprecieri. Populiștii sunt doar oportuniști și atât, locul lor nu e în sistemul politic al unei țări. Decideți voi dacă în Romania avem mișcări populiste sau conservatoare”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook, fără însă a menționa numele lui Simion sau AUR.

Partid fără soluții concrete

Analiștii politici sunt de părere că cea mai probabilă soluție este o uniune a forțelor de extremă dreapta înaintea alegerilor din 2024 în jurul AUR, formațiunea cea mai vizibilă și care are capacitatea de a atrage de partea sa formațiunile mai mici.

„Toate aceste partide și mișcări apar pentru că văd oportunitatea, văd că există vad cu acel mesaj în acea parte de electorat. Nu cred că vor avea succes partide născute acum, care să capitalizeze pe un mesaj populist de extremă dreapta pentru că pare că George Simion și AUR au ocupat destul de bine culoarul ăsta. Ce se poate întâmpla în schimb este ca AUR să încerce odată cu apropierea anului 2024 să strângă tot sub umbrela proprie.

Cel mai probabil în 2024 AUR va câștiga mai mult decât are în momentul de față, va avea puterea de a promite în limite mai largi, deci dacă apare un alt partid cu un mesaj naționalist, simetric cu mesajul AUR, poate exista o negociere și, pentru 2,3 locuri în Parlament, să vedem o candidatură comună. O unire a tuturor acestor forțe de extremă dreapta este un scenariu plauzibil”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

De altfel, ultimul sondaj CURS apărut în spațiul public, realizat în perioada 8-22 septembrie, plasa AUR la circa 15 procente, în creștere față de lunile anterioare când partidul condus de Simion stagna în jurul a 10%.

George Jiglău, lector la Facultatea de Științe Politice a Universității Babes-Bolyai, este de părere că în contextul în care AUR și-a asociat puternic imaginea cu cea a lui George Simion, genul de confruntări la care am asistat duminică pot daună acum și partidului. În opinia sa sondajele în această perioadă, cu mai mult de un an înaintea alegerilor, nu au încă relevanța necesară.

„Ce se întâmplă acum, dezbinarea asta din zona de extremă politică, are toate șansele să știrbească capacitatea AUR ca partid care să se mențină acolo unde este. Fac abstracție un pic de sondajele de opinie, pentru că una sunt sondajele că lumea e nemulțumită de criza energetică, e îngrijorată de război și alte temeri legitime în rândul populației, și alta este un context electoral în 2024, când AUR va trebui să producă niște candidați, niște idei concrete de politici publice, va trebui să treacă prin niște europarlamentare, niște locale, unde dacă obține scoruri proaste nu o să le fie pre bine pentru parlamentare.  Nu e exclus să rămână în picioare, dar toată dinamica asta pare să indice că nu vorbim de un partid serios care s-ar putea astfel să se aproape de soarta PPDD-ului din 2012, care patru ani mai târziu dispărea complet”, a declarat, pentru FANATIK, George Jiglău.

În opinia sa creșterea AUR este limitată chir prin genul de acțiuni cu care acest partid, și liderul său ne-au obișnuit. Dincolo de acțiunile populiste, subliniază George Jiglău, partidul nu a venit și nu are capacitatea unor soluții concrete, ceea ce contează pentru o mare parte a electoratului.

„Mi se pare că acum, cu toate aceste teme, societatea caută soluții concrete și nu proteste panicate, o nouă revoluție, alegeri anticipate și alte soluții radicale. Până la urmă AUR și Simion însuși, în afară de a organiza manifestări de PR propriu, cu scandalul aferent, nu a venit cu absolut nicio problemă concretă în toată perioada asta. Însă lumea se mai întreabă și cu ce-i ajută pe ei la factură? Sigur, dăm vina pe guvernare, dar AUR nu oferă absolut nimic la schimb, și nici nu mi se pare că are capacitatea să ofere vreodată ceva la schimb.

Nu au capacitatea să vină cu nicio soluție concretă la acele probleme care într-adevăr există și de care se leagă, dar pe care nu știu decât să le instrumentalizeze, așa cum fac toți acești populiști toxici, doar pentru un capital politic pe bază de frică, pe bază de teamă. Asta merge o vreme, dar e prea puțin”, a mai declarat, pentru FANATIK, George Jiglău.

ADVERTISEMENT