News

George Simion și Claudiu Târziu, patroni de televiziune? AUR TV, proiectul secret cu care liderii partidului vor să dea lovitura la alegeri

George Simion și Claudiu Târziu, co-președinți ai AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), au introdus în noul statut posibilitatea ca AUR să dețină propriul post tv sau radio.
26.08.2022 | 16:55
George Simion si Claudiu Tarziu patroni de televiziune AUR TV proiectul secret cu care liderii partidului vor sa dea lovitura la alegeri
George Simion și Claudiu Târziu ar putea deveni patroni ai unui post de televiziune / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

AUR se pregătește să intre într-o nouă eră, odată cu modificarea statutului partidului, în vederea viitoarelor campanii electorale. În timp ce toată atenția publică este îndreptată spre nunta lui George Simion de la Măciuca, el și Claudiu Târziu încearcă să ”forțeze” câteva articole în noul statut, considerate în afara legii de către instanța care a analizat cererea celor doi.

George Simion și Claudiu Târziu au trecut în staututul AUR posibilitatea de a deține o televiziune

Conform informațiilor obținute de FANATIK, noul statut prevede, la art.67, al.5, posibilitatea ca partidul să dețină posturi de radio și televiziune, ceea ce reprezintă o premieră în România.

ADVERTISEMENT

În practică, partidele parlamentare cheltuie sume impresionante pentru materiale de propagandă, pe care le plătesc instituțiilor media pentru a-și asigura o imagine cât mai bună. Sunt rare cazurile în care un partid politic își asumă rolul de proprietar al unei publicații.

FANATIK a dezvăluit recent că AUR nu a cheltuit niciun ban din sumele primite ca subvenție din partea statului și care, în 2022, au ajuns la aproape 2 milioane euro. Din această sumă, partidul ar fi putut să-și deconteze cheltuielile cu propaganda. Doar în iulie 2022, PSD a investit 4,26 milioane lei (aproximativ 850.000 de euro) iar PNL – 3,25 milioane lei (650.000 de euro) în materiale de presă și propagandă, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București a considerat, însă, că modificarea propusă de Târziu și Simion contravine Legii 334/3006, conform căreia partidele politice pot obține venituri din activități de editare, realizare și difuzare a publicațiilor ori din alte materiale de propagandă și cultură politică proprii, însă deținerea de posturi de radio și televiziune nu se încadrează în excepțiile reglementate.

Ziua partidului AUR, pe 1 Decembrie

Magistrații au respins și art. 3, al.5 din statut, care stabilesc Ziua Oficială a Alianței Pentru Unirea Românilor și sigla a partidului.

ADVERTISEMENT

Cei doi lideri doresc să sărbătorească ziua partidului de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, iar sigla să reprezinte o hartă a României care include regiuni istorice precum Basarabia și Bucovina de Nord, zone care astăzi aparțin unor alte state: Republica Moldova și Ucraina.

”Nu este admisibil ca simbolurile naţionale ale statului român să fie folosite pentru atragerea de capital electoral de către un partid în condiţiile în care legea nu permite acest lucru, statutul modificat nerespectând deci ordinea de drept şi principiile democraţiei constituţionale”, arată judecătorii de la Tribunalului București în motivare.

ADVERTISEMENT

Magistrații au mai stabilit că denumirea integrală și cea prescurtată, precum semnul permanent, nu pot reproduce simboluri naționale ale statului român, ale altor state, ale organismelor internaționale sau ale cultelor religioase.

Din aceste motive Tribunalul București a respins cererea de încuviințare a modificării statututului AUR formulată de George Simion și Claudiu Târziu. Cei doi au făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, următoarea înfățișare urmând să aibă loc pe data de 22 septembrie 2022.

Sigla cu care AUR a participat la alegeri ar putea fi ilegală

La prima ședință, avocatul celor doi a arătat că ”s-a creat o confuzie de către instanța de fond”, în sensul că modificările propuse nu vizau denumirea și însemnul partidului ci alte aspecte. S-a arătat că există o sentință definitivă în legătură cu modificarea siglei și a denumirii, și că AUR a pus-o în aplicare încă de la alegerile din anul 2020.

aur sigla
Tribunalul București a stabilit că sigla AUR este ilegală, deși o instanță anterioară decis că aceasta este conformă

Sigla actuală a AUR este o hartă a României stilizată, cu ”steluțe” în dreptul regiunilor istorice pe care România le-a pierdut după Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Noile taloane de pensii. La ce să se aștepte un milion de români
Noile taloane de pensii. La ce să se aștepte un milion de români
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni