News

George Soros, avertisment pentru investitorii care preferă China: “Vor apărea probleme mari!”

Miliardarul american George Soros avertizează investitorii care încă aleg să facă afaceri cu statul chinez.
01.09.2021 | 18:03
George Soros, avertisment pentru investitorii care preferă China:
George Soros, avertisment referitor la Xi Jinping. Investitorii ce preferă China vor face un duș cu apă rece. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Liderul Chinei s-ar putea confrunta în viitorul relativ apropiat cu consecințele propriilor acțiuni și politici economice.

Inițiativa privată a fost lovită dur de guvernul chinez, iar asta împiedică dezvoltarea economiei. Cel mai vulnerabil sector este cel al imobiliarelor, afectat mai ales pentru că statul chinez a experimentat un adevărat boom economic în acest domeniu, desfășurat pe parcursul ultimelor două decenii.

George Soros avertizează că ar putea apărea probleme mari în China în cazul în care compania Evergrande nu găsește o variantă pentru a-și achita cheltuielile, fiind deja îngropată în datorii până peste cap.

ADVERTISEMENT

Afaceristul american este de părere că o cauză importantă, dar trecută cu vederea în ceea ce privește situația actuală a Chinei este faptul că rata natalității este, de fapt, mult mai mică decât indică statisticile oficiale. Încercările lui Xi Jinping de a îmbunătăți acest aspect pe care l-a moștenit de la liderii anteriori au făcut mai mult rău decât bine.

De ce nu vor chinezii din clasa de mijloc să facă mai mulți copii, totuși? Aceștia se concentrează pe a oferi unui singur copil un viitor strălucit, iar asta necesită costuri semnificative la capitolul educație.

ADVERTISEMENT

George Soros subliniază că astfel a apărut o reală industrie a meditatorilor, dominată de companii chineze finanțate de investitori americani. Unele firme de acest fel au fost interzise recent în China, iar valul de acțiuni împotriva inițiativei private continuă să avanseze.

China s-a infiltrat în marile companii private din stat

Guvernul a reușit să obțină în luna aprilie un loc în consiliul director al companiei ByteDance, ce deține TikTok. Poziția e una importantă, având în vedere că Beijingul are un om din cei trei ai consiliului. În plus, este deschisă și poarta către accesul la una dintre cele mai mari baze de date din lume. Totuși, după cum notează miliardarul Soros, piețele financiare, dar și mass-media sunt mai degrabă preocupate de infiltrarea guvernului chinez în conducerea Alibaba.

ADVERTISEMENT

Se pare însă că vânzările din companiile private s-au întins mai mult decât trebuia, iar asta începe să afecteze obiectivele internaționale ale Chinei. Autoritățile financiare ale statului dau asigurări investitorilor străini, însă din punctul de vedere al lui George Soros, e vorba de o mascaradă. În realitate, Xi Jinping consideră companiile chineze ca fiind instrumente ale statului și ale partidului unic.

După spusele lui Soros, investitorii care au ”pus botul” la aparențele prezentate de China vor primi un duș cu apă rece în viitor. E vorba nu doar de investitorii conștienți de ceea ce fac, dar și de oameni afectați indirect, ai căror bani sunt investiți în fonduri de pensii și în altele similare.

ADVERTISEMENT

Managerii fondurilor de pensii alocă activele în moduri aliniate cu reperele față de care le este măsurată performanța. Iar majoritatea managerilor susțin că iau în calcul standardele ESG (de mediu, sociale și corporative) când decid asupra investițiilor.

Indexul All Country World Index, ACWI, de la MSCI, este reperul folosit cel mai frecvent de către alocatorii de capitaluri proprii globale. Se estimează că aproximativ 5 trilioane de dolari sunt administrate pasiv, replicând indexul. Un multiplu al acestei valori este administrat activ, tot în strânsă legătură cu indexul MSCI.

ADVERTISEMENT

Alibaba și Tencent sunt doi dintre actorii principali din top 10 ai constituenților indexului ACWI ESG Leaders. De asemenea, în fondul ESG Aware de la BlackRock, companiile chineze reprezintă o treime din totalul investițiilor.

Acești indici au făcut să fie trimise sute de miliarde de dolari aparținând investitorilor americani către companii chineze ale căror guvernanță corporativă nu îndeplinește standardele necesare, arată ft.com.

În opinia lui Soros, Congresul SUA ar trebui să adopte o lege bipartizană prin care să ceară administratorilor de fonduri să investească doar în companii unde structurile de guvernanță sunt transparente și aliniate cu părțile interesate.

Investitorii străini aleg să investească totuși în China și o fac chiar și în ciuda riscurilor, având în vedere că au asistat de mai multe ori la reușitele statului chinez în fața dificultăților. Totuși, Soros avertizează că actuala China a lui Xi Jinping este o variantă a Chinei lui Mao Zedong, un stat cu care investitorii străini nu au experiență, deoarece la vremea respectivă nu existau burse pe care să fie listate companii chineze.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri