News

Ce dezinformări au apărut pe rețelele de socializare după decesul lui George Floyd. Soros, “protagonist” și la protestele din Statele Unite

03.06.2020 | 14:25
Ce dezinformari au aparut pe retelele de socializare dupa decesul lui George Floyd Soros protagonist si la protestele din Statele Unite
ADVERTISEMENT

Uciderea lui George Floyd a stârnit proteste masive în Statele Unite. Inițial, manifestațiile au avut loc în Minneapolis, însă s-au răspândit cu rapiditate pe tot teritoriul american. Așa cum era de așteptat în mediul online au apărut o mulțime de fotografii, filmulețe și informații despre proteste, însă nu toate au fost reale. 

George Soros, “protagonist” și la protestele din Statele Unite! Dezinformările de pe rețelele de socializare

În mediul online și pe rețelele de socializare circulă și o mulțime de fotografii și filmulețe care dezinformează, dar și multe teorii ale conspirației privind protestele din Statele Unite pentru uciderea lui George Floyd.

ADVERTISEMENT

O echipă a BBC a analizat imaginile și experții spun că foarte multe imagini vechi și filmulețe care deja există au fost republicate în contextul protestelor din Statele Unite de acum. Multe dintre clipuri au titluri înșelătoare și false.

Printre ele și un filmuleț cu un bărbat imobilizat de poliție și care a fost imediat eliberat după ce i s-au verificat actele. Postarea s-a viralizat pe rețelele de socializare și a fost nevoie ca poliția din Rochester să iasă cu un comunicat prin care să spună că incidentul a avut loc anul trecut.

ADVERTISEMENT
Bărbat arestat de poliția americană. Sursa. BBC
Bărbat arestat de poliția americană. Sursa. BBC

Video vechi din 2015 din China, prezentat la proteste!

Un alt video arată un tânăr imobilizat într-un mod violent de un polițist american. Filmarea a strâns 10 milioane de vizualizări în câteva zile. Însă, incidentul nu s-a întâmplat acum, ci în urmă cu un an în nordul Californiei.

Tânăr imobilizat de forțele de ordine. Sursa. BBC
Tânăr imobilizat de forțele de ordine. Sursa. BBC

Însă, dezinformările au mers și mai departe. Un video cu o clădire în flăcări a devenit viral, spunându-se că este vorba de o secție de poliție. Însă, video-ul este vechi, din 2015, și nici măcar din Statele Unite. A fost vorba de o explozie produsă în orașul Tianjin, din China.

ADVERTISEMENT
Explozie Tianjin. Sursa. BBC
Explozie Tianjin. Sursa. BBC

George Soros, acuzat de conspiraționiști că i-a plătit pe protestatari

Numele lui George Soros nu lipsește nici de această dată din teoriile conspirației. De această dată, conspiraționiștii consideră că protestele din Statele Unite ale Americii sunt finanțate de miliardarul american.

George Soros. Sursa. BBC
George Soros. Sursa. BBC

Peste 1 milion de postări și meme au fost publicate pe rețelele de socializare avându-l drept personaj principal pe George Soros, miliardarul acuzat că este în spatele acestor manifestații, plătindu-i pe protestatari.

ADVERTISEMENT

Alte teorii ale conspirației sunt despre influența altor țări în acest scandal. Unii conspiraționiști consideră că Rusia este în spatele uciderii lui George Floyd, ca urmare a unui complot militar și a unui plan elaborat.

 

ADVERTISEMENT