News

George Soros, despre riscul celui de-Al Treilea Război Mondial: „Vladimir Putin pare să fi înnebunit efectiv”

Miliardarul american George Soros susține că Vladimir Putin a atacat Ucraina cu girul liderului chinez, Xi Jinping, și că, până când aceștia nu vor fi dați jos de la putere, planeta va fi la marginea unei catastrofe.
13.03.2022 | 17:14
George Soros despre riscul celui deAl Treilea Razboi Mondial Vladimir Putin pare sa fi innebunit efectiv
George Soros susține că Vladimir Putin pare să fi înnebunit complet prin războiul sângeros declanșat împotriva Ucrainei. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Miliardarul american George Soros susține, într-un editorial publicat pe platforma Project Syndicate, că până când atât Vladimir Putin, dar și liderul autocrat al Chinei, XI Jinping, care i-a dat acordul Kremlinului pentru invadarea Ucrainea, nu vor fi dați jos de la putere lumea se va afla pe marginea unei catastrofe, reprezentate de Al Treilea Război Mondial.

Xi Jinping, complicele lui Putin

Cunoscutul filantropist american susține că Vladimir Putin nu ar fi atacat Ucraina fără acordul expres al liderului de la Beijing, Xi Jinping, acord oferit la întâlnirea pe care cei doi lideri au avut-o la începutul lunii februarie. Atunci, aceștia au semnat un acord prin care anunțau un parteneriat extrem de apropiat între cele două țări.

ADVERTISEMENT

„Documentul este mai puternic decât orice tratat și trebuie să fi necesitat lungi negocieri detaliate în prealabil.

Am fost surprins că Xi a părut să-i fi dat lui Putin mână liberă pentru a invada și a duce un război împotriva Ucrainei. Trebuie să fi fost foarte încrezător în confirmarea sa ca lider pe viață al Chinei, ce va avea loc la sfârșitul acestui an. După ce și-a concentrat toată puterea în propriile mâini, Xi a scris cu atenție scenariul prin care va fi ridicat la nivelul lui Mao Zedong și Deng Xiaoping.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este clar, este faptul că după ce a obținut sprijinul lui Xi, Putin a început să-și realizeze visul vieții sale cu o brutalitate incredibilă”, a scris George Soros.

În opinia miliardarului american, invazia Ucrainei de către Rusia reprezintă deja începutul celui de-Al Treilea Război Mondial, război ce poate distruge întreaga civilizație umană.

ADVERTISEMENT

„Vladimir Putin pare să fi înnebunit efectiv”

Soros susține că Putin, care se apropie acum la vârsta de 70 de ani, a considerat invadarea Ucrainei drept momentul crucial prin care el își va pune amprenta pe istoria Rusiei.

„Dar conceptul său despre rolul Rusiei în lume este deformat. El pare să creadă că poporul rus are nevoie de un țar pe care să-l urmeze orbește. Acesta este opusul direct al unei societăți democratice și este o viziune care distorsionează „sufletul” rus, care este emoțional până la sentimentalism”, scrie miliardarul american, care povestește propria sa experiență personală cu soldații ruși în 1945, susținând că aceștia erau în stare să îi ofere și ultima bucată de pâine.

ADVERTISEMENT

Soros susține că Putin a înțeles complet greșit determinarea ucrainenilor de a-și apăra independența în fața Rusiei.

„Putin a fost un operator inteligent KGB, dar pare să se fi schimbat recent. După ce a dezvoltat o idee fixă, pare să fi pierdut legătura cu realitatea. Cu siguranță a apreciat greșit situația din Ucraina. El se aștepta ca ucrainenii vorbitori de limbă rusă să-i întâmpine pe soldații ruși cu brațele deschise, dar aceștia s-au dovedit a nu fi diferiți de populația vorbitoare de ucraineană. Toți ucrainenii au opus o rezistență incredibil de curajoasă în fața forței copleșitoare a armatei ruse”, a explicat Soros.

Miliardarul american este de părere că armata rusă s-a comportat mult sub așteptările tuturor observatorilor, lipsa de pregătire și corupția endemică reducând enorm capacitatea de luptă a armatei Federației Ruse. Cu planurile date complet peste cap, Soros susține că Putin pare să fi înnebunit acum, dezlănțuind forța distrugătoare a armatei asupra populației civile.

„Corupția înrădăcinată în atribuirea contractelor de apărare a jucat, de asemenea, un rol important în performanța slabă a armatei ruse. Totuși, în loc să se învinovățească pe sine, Putin pare să fi înnebunit literalmente. El a decis să pedepsească Ucraina și se pare că acum acționează fără nicio constrângere. Aruncă în luptă întreaga armată rusă și ignoră toate regulile războiului, nu în ultimul rând bombardând fără discernământ populația civilă”, a mai scris George Soros.

În opinia miliardarului american, Rusia poate chiar să piardă acest război, și subliniază că, indiferent de deznodământul conflictului, războiul declanșat de Putin a reușit să unească atât Uniunea Europeană cât și NATO. Mai mult acesta susține că, prin faptul că Xi Jinping s-a alăturat eforturilor de pace întreprinse de Franța și Germania, liderul de la Beijing pare să fi realizat că Putin nu mai poate fi controlat deloc. Chiar și cererea acestuia din urmă, ca Rusia să acționeze cu măsură în Ucraina și să nu accentueze criza umanitară, pare să nu-l fi impresionat pe Putin. „Nu putem decât să sperăm că Putin și Xi vor fi înlăturați de la putere înainte de a ne putea distruge civilizația”, concluzionează George Soros.

ADVERTISEMENT
Cel mai scump produs vândut de Black Friday în România. Pe ce a...
Cel mai scump produs vândut de Black Friday în România. Pe ce a plătit un client 150.000 de euro
Au investit 650 de milioane de euro într-o ”bijuterie”, dar nu a fost...
Au investit 650 de milioane de euro într-o ”bijuterie”, dar nu a fost folosită nici măcar o dată! Cum arată acum
Clotilde Armand a trimis buldozerul la hotelul lui Dumitru Dragomir: „E o flagrantă...
Clotilde Armand a trimis buldozerul la hotelul lui Dumitru Dragomir: „E o flagrantă încălcare a legii”
Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a...
Câţi bani a putut să dea Ianis Hagi pe cămaşa pe care a purtat-o la petrecerea cu Adi de la Vâlcea
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă...
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă le folosește pentru apărare sau le păstrează pentru o viitoare contraofensivă
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe...
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe malul apei....
Anunț teribil despre Corina Chiriac! Medicii au dat verdictul crunt
Anunț teribil despre Corina Chiriac! Medicii au dat verdictul crunt
Alfred Simonis și George Simion s-au amenințat ca interlopii: „Îți sparg dinții”. „Băi,...
Alfred Simonis și George Simion s-au amenințat ca interlopii: „Îți sparg dinții”. „Băi, lichea politică”
E dezastru! Anunţul TAS îi spulberă speranţele Simonei Halep
E dezastru! Anunţul TAS îi spulberă speranţele Simonei Halep
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea...
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea tribunului. Cu ce se ocupă Lidia și Eugenia
VIDEO. „Furtuna secolului” a făcut ravagii în Rusia. Apartamentele de lux ale oligarhilor...
VIDEO. „Furtuna secolului” a făcut ravagii în Rusia. Apartamentele de lux ale oligarhilor ruși, lovite de valuri
Ce pensie de nimic are Florin Piersic. De câte ori câștigă mai mult...
Ce pensie de nimic are Florin Piersic. De câte ori câștigă mai mult Ion Țiriac
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și...
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și nu poți opri motorul mașinii