Fotbal intern

George Țucudean vs Denis Alibec, duelul atacanților „exilați” de Gigi Becali de la FCSB

24.04.2019 | 18:37
George Tucudean vs Denis Alibec duelul atacantilor exilati de Gigi Becali de la FCSB

Denis Alibec și George Țucudean sunt doi dintre cei mai buni atacanți din campionatul intern. Cei doi se vor întâlni în manșa retur a Cupei României, acolo unde Astra Giurgiu pornește pe teren propriu cu un avantaj de două goluri, după ce au bătut în Gruia cu scorul de 3-1. Țucudean nu a fost disponibil la acel meci, întrucât se afla la Viena pentru o operație la inimă. Acesta a revenit însă cu gol chiar la primul meci și rămâne de văzut dacă va juca împotriva Astrei. Rămâne de văzut dacă Dan Petrescu încă mai speră ceva de la Cupă și dacă îl va trimite în teren pe Țucudean sau nu.

Denis Alibec vs George Țucudean. Foștii atacanți ai FCSB se întâlnesc în Cupa României

Țucudean a ajuns la CFR în iarna lui 2018. De atunci s-a impus ca titular la trupa din Gruia, a fost desemnat golgeterul campionatului în sezonul precedent, la egalitate cu Harlem Gnohere, a ajuns titular în naționala României și este din noul cel mai bun marcator în Liga 1 Betano și în sezonul 2018/2019. Țucudean a fost legitimat la FCSB timp de o jumătate de an, în timpul ultimei echipe de titlu a roș-albaștrilor. George Țucudean a evoluat în 21 de meciuri pentru FCSB, timp în care a înscris 5 goluri și a oferit 2 pase decisive. „Țucu” a făcut parte din echipa antrenată de Costel Gâlcă care a reușit tripla în sezonul 2014/2015: Liga 1 Betano, Cupa României și Cupa Ligii. A plecat însă de la roș-albaștri la începutul sezonului următor, când nu a mai fost dorit de Gigi Becali.

„E presiune mare din interior. Numai a patronului. Eu l-am prins puțin în libertate, la început era închis. Acolo contează doar părerea lui, el taie și spânzură, el a decis să nu mai rămân. Mirel Rădoi, antrenorul de atunci, și-a asumat-o. Eram trei dinamoviști în lot, eu, Luchin și Tamaș, și am plecat toți trei”, spunea George Țucudean, într-un interviu acordat la sfârșitul anului trecut. După plecarea de la FCSB, Țucudean a fost o perioadă în derivă, după ce a mers să joace la ASA Târgu Mureș și Pandurii. A fost însă „resuscitat” de Gică Hagi, cel alături de care a devenit campion al României în sezonul 2016/2017. Pentru ca apoi Viitorul să îi dea drumul la CFR, acolo unde este aproape de al doilea titlu consecutiv.

George Țucudean, Gabriel Tamaș și Srdjan Luchin, cei trei „dinamoviști” care au reușit tripla cu FCSB

Denis Alibec, dat afară de Gigi Becali de la FCSB, la fel ca George Țucudean

De partea cealaltă, Denis Alibec este unul dintre motoarele Astrei Giurgiu. Când Alibec joacă bine, la fel o face și echipa. Când Alibec nu are realizări, giurgiuvenii pierd. Denis a revenit la Astra după un periplu de un sezon și jumătate la FCSB. După o primă jumătate de sezon foarte bună, sub comanda lui Laurențiu Reghecampf, Alibec s-a contrat de mai multe ori cu antrenorul Nicolae Dică pe parcursul sezonului 2017/2018. În cele din urmă, după o stagiune foarte slabă, cu doar un singur gol în campionat și eclipsat de Harlem Gnohere, Gigi Becali a luat decizia să renunțe la fotbalistul adus cu surle și trâmbițe de la Astra Giurgiu. De altfel, giurgiuvenii l-au răscumpărat pe Alibec pentru 1,4 milioane de euro.

În perioada în care a jucat la FCSB, Alibec a adunat 42 de meciuri, timp în care a înscris 12 goluri și a oferit 10 pase decisive. Pentru serviciile lui Alibec, Gigi Becali a refuzat oferte consistente din partea unor cluburi din Franța sau Anglia. Cu toate acestea, patronul FCSB a riscat și a pierdut. Nu doar banii pe transfer, ci și titlul, susține omul de afaceri:

„Nu ştiu eu de sentimente, nu sunt supărat… Alta întrebare! Titlul s-a pierdut, nu s-a câştigat, pentru că alta a fost echipa mai puternică! Eu sunt responsabil pentru tot! Am permis, din cauza lui Alibec, nişte lucruri la echipă! Vociferări la antrenamente, facem asta, facem asta… Dar nu dau eu numai pe Alibec vina, că nu din cauza lui Alibec am pierdut noi titlul! CFR a fost echipa mai puternică, trebuie să recunoaştem!”, a spus Gigi Becali, la sfârșitul sezonului precedent.

Denis Alibec a fost și căpitan al FCSB în perioada petrecută în tricoul roș-albaștrilor
Denis Alibec a fost și căpitan al FCSB în perioada petrecută în tricoul roș-albaștrilor

Dacă Țucudean a „explodat” după plecarea de la FCSB, Alibec se află într-un regres total. Înainte de sosirea la FCSB, Denis Alibec avea o cotă foarte bună și era în circuitul echipei naționale, după ce fusese golgeterul Astre Giurgiu în sezonul de titlul, 2015/2016. Acum Alibec este în „convalescență” și are cifre bunicele în acest sezon, cu 5 goluri și 6 pase decisive în 22 de meciuri jucate în acest sezon.

Partida dintre Astra Giurgiu și CFR Cluj începe de la ora 19:45 și va fi în format live video și pe FANATIK.