Invitatul lui Mihai Tatulici, sportiv de performanță și profesor de istorie, a explicat de ce sunt atât de multe persoane atrase de discursurile naționaliste, suveraniste sau chiar extremiste.
Mihai Nistor a precizat că principala problemă este că oamenii, deși se află într-o perioadă de bine, nu o percep ca pe o perioadă de bine deoarece nu au o raportare la rău.
„Acum fac un master, Istoria comunismului în România, și anul trecut discutam cu un profesor la unul din cursuri care încerca să ne explice că istoria nu se repetă. Istoria se repetă doar atunci când noi vrem să se repete.
Este o chestie ciclică la un moment dat, când omul este într-o perioadă de bine, dar nu-l percepe ca bine pentru că nu are o raportare la rău.
Generațiile, să luăm doar Revoluția, să ne gândim, de la Revoluție încoace se împlinesc 35 de ani. 35 de ani înseamnă câteva generații de oameni care au trecut de la copilărie la maturitate, iar alții care abia s-au născut și sunt în perioada maturității.
Ei nu au de unde să știe ce înseamnă răul. Răul este cel pe care l-au simțit aici din poveștile părinților sau din ceea ce li s-a spus.
‘Păi ăia de ce trăiesc mai bine? Ceilalți de ce s-au îmbogățit? Noi am putea și noi să ne îmbogățim dacă n-ar fi unii sau n-ar fi alții. Că alții ne vor doar răul.’
Dar astea nu sunt lucruri pe care să le trăiești concret. Sunt doar narațiuni”, a explicat profesorul pentru FANATIK.RO.
Pentru a sublinia diferența dintre persoanele care au o raportare la rău și cele care nu o au, Mihai Nistor a dat exemplul bunicii sale, care a trăit experiența războiului, a venirii nemților, a sovieticilor și comunismul cu colectivizarea forțată și nu numai.
„Bunica mea trăise perioada războiului, perioada venirii nemților, perioada sovieticilor, perioada de început a comunismului și a tot ce a însemnat colectivizarea, cu pământul luat forțat de la părinții ei.
Și atunci, pentru ea venirea Revoluției, cu toate minusurile de după, adică anilor ’90, o secundă eu nu-mi amintesc, a trăit până în 2014, eu nu am auzit-o pe bunica să se plângă de faptul că pensia ei este prea mică, că nu are din ce trăi.
Se bucura de faptul că poate să meargă la magazin, să găsească în rafturi tot ce își dorește, că seara când ajunge acasă poate să dea drumul la un televizor, să stea în fața lui și să urmărească un program pe care-l dorește și să-i fie cald, să nu-i fie frig, să poată sta de vorbă pe bancă cu vecinele și să îi înjure pe conducători dacă erau nemulțumite.
Nu le oprea nimeni să facă lucrurile astea. Pentru că ei aveau o raportare, ei știau cum era să nu poată să facă lucrurile astea. Pe când noi, generațiile noastre, cei de la 45 de ani în jos mai ales, nu prea avem cum să înțelegem lucrurile.
Tot aud în ultima vreme discuții de genul: tot mai bine era pe vremea comuniștilor, primeai serviciu și casă. Ăsta este mesajul pe care l-au transmis către generațiile tinere cei care ori au fost rău intenționați și știau că cu astfel de mesaj se poate manipula cel mai ușor, ori unii pur și simplu au uitat sau au vrut să uite cum au fost vremurile respective”, a mai explicat profesorul Mihai Nistor ]n cadrul emisiunii TATULICI la FANAT1K.