Fotbal international

Gerd Muller, eroul Europeanului din 1972! România a ratat dramatic semifinalele. Video

20.03.2021 | 20:45
Gerd Muller eroul Europeanului din 1972 Romania a ratat dramatic semifinalele Video
Gerd Muller, eroul Europeanului din 1972! România a ratat dramatic semifinalele
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 4 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. În 1972, Germania de Vest a triumfat în competiţia continentală, după ce Gerd Muller a făcut un turneu final remarcabil. România a ratat dramatic un loc în careul de aşi, după o triplă cu Ungaria.

România a ieşit din grupa preliminară cu emoţii! Ungaria ne-a oprit visul în baraj

România s-a duelat cu Cehoslovacia, Ţara Galilor şi Finlanda pentru un loc în barajul din sferturi. Lupta pentru calificare s-a dat între noi şi cehoslovaci, adversarul tricolorilor de la CM 1970. Până la primul duel direct, selecţionata condusă de Angelo Niculescu obţinuse o victorie, 3-0 cu Finlanda, şi o remiză, 0-0 cu Ţara Galilor. La Bratislava, România a avut parte de ghinion şi a pierdut primul meci din grupe, după ce Vesely a înscris singurul gol al meciului în minutul 88.

ADVERTISEMENT

A urmat o victorie de control la Helsinki, 4-0 cu Finlanda, şi tricolorii pregăteau revanşa în faţa Cehoslovaciei. Pe un “23 August” plin, tricolorii au deschis scorul prin Dembrovschi, însă o gafă a lui Rică Răducanu putea să compromită şansele pentru baraj. Portarul Rapidului a aruncat mingea direct în gheata lui Capkovic, care a profitat şi a egalat. La faza imediat următoare, Dobrin marca şi salva România. După 10 zile, tot la Bucureşti, tricolorii au învins Ţara Galilor şi mergeau în baraj.

Turul barajului s-a jucat la Budapesta, iar Ungaria şi România au terminat la egalitate, scor 1-1. Totul urma să se decidă la Bucureşti, iar şansele crescuseră după primul meci. Returul nu va putea să fie explicat niciodată, tricolorii nu au mai strălucit ca în tur, tot meciul a însemnat o fugă după golul egalării.

ADVERTISEMENT

Maghiarii au condus de două ori, însă românii au egalat de fiecare dată, ultima reuşită venind pe finalul meciului, prin Neagu. Cum nu exista regula golurilor marcate în deplasare, soarta barajului a fost decisă la Belgrad. Din nou adversarii au deschis scorul, iar tricolorii au egalat, însă de această dată maghiarii au dat marea lovitură prin Szoke în minutul 89 şi visul EURO 1972 se năruia.

Drumul Germaniei de Vest spre trofeul EURO 1972

După ce a ratat calificarea la EURO 1968, la capătul unei remize surprinzătoare cu Albania, Germania de Vest nu a mai iertat pe nimeni. În Grupa a 8-a din preliminarii, nemţii au început un pas greşit, 1-1 cu Turcia la Koln, însă selecţionata lui Helmut Schon şi-a revenit imediat şi a obţinut calificarea în baraj, unde o aştepta Anglia. După o victorie la Londra, scor 3-1, venită pe final de meci, RFG mergea la turneul final cu o remiză albă pe teren propriu.

ADVERTISEMENT

Pe 14 iunie, de la ora 20:00, s-au jucat cele două semifinale. La Bruxelles, URSS a obţinut o victorie norocoasă în faţa Ungariei. Cu un Ferenc Bene în zi foarte slabă, fiind şi schimbat în minutul 60, maghiarii au ratat ocazii bune, în timp ce sovieticii au preferat să dea lovitura pe contraatac. În minutul 53, după un corner, Konkov a deschis scorul printr-un şut deviat, iar sovieticii se vedeau deja în finală. Pe finalul meciului, Ungaria a primit un penalty, însă şutul lui Sandor Zambo a fost parat de Yevhen Rudakov şi URSS ajungea din nou în ultimul act.

La Anvers, Belgia, ţara gazdă, avea o misiune imposibilă cu RFG. Nemţii şi-au arătat clasa, cu multă siguranţă în defensivă şi fantezie în atac. Gerd Muller, în stilul caracteristic, a profitat de orice şansă ivită şi a marcat două goluri până în minutul 71. Belgienii au redus diferenţa pe finalul partidei, prin Odilon Polleunis, însă nimic nu putea s-o oprească pe Germania de Vest din drumul spre finală.

ADVERTISEMENT

Gerd Muller, starul finalei Europeanului din 1972

Finala, jucată pe 18 iunie la Bruxelles, nu a avut istoric. Germania de Vest, care se baza pe jucătorii de la Bayern Munchen, a fost o nucă mult prea tare pentru URSS, cu o defensivă rudimentară. La primul gol, înscris în minutul 27, nemţii s-au prăvălit peste adversari, iar Netzer a lovit bara, după care mingea a ajuns la Heynckes, al cărui şut a fost parat de Rudakov, însă Gerd Muller nu a iertat şi a deschis scorul. După pauză, Herbert Wimmer a majorat scorul, iar “Der Bomber” a închis tabela în minutul 58, după o combinaţie cu Hans-Georg Schwarzenbeck. RFG cucerea Europa, iar doi ani mai târziu, în 1974, câştiga şi Campionatul Mondial.

  • 4 goluri a marcat Gerd Muller, golgeterul EURO 1972
  • 43.066 de spectatori au asistat la finala EURO 1972, jucată pe stadionul “Heysel”
ADVERTISEMENT