Germania a suspendat oficial Spațiul Schengen, luni, urmând ca toate frontierele să fie monitorizate. Măsura se aplică pentru o perioadă de cel puțin șase luni, cu scopul de a lupta împotriva imigrației ilegale, arată AFP.
Dacă până acum erau efectuate verificări la granițele cu Austria, Polonia, Cehia și Elveția, începând din 16 septembrie măsura controalelor intră în vigoare și la granițele cu Luxemburg, Franța, Olanda, Belgia și Danemarca.
Prin urmare, Schengen este suspendat pentru o perioadă de șase luni, deși în mod normal, verificările sunt interzise în statele care fac parte din zona de liberă circulație. Măsura introdusă de Germania poate fi acceptată în situația unor „amenințări la adresa ordinii și securității publice”.
Controalele pot fi introduse pentru șase luni, existând posibilitatea să fie prelungite până la doi ani. Germania susține că a fost luată această decizie pentru a proteja securitatea internă „împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere.”
De altfel, în ultima perioadă a crescut numărul atacurilor teroriste în această țară. Unul dintre acestea a avut loc la Solingen, trei persoane fiind ucise și opt rănite. Masacrul a fost comis de un sirian și revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.
În acest context, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a precizat că „Nicio ţară din lume nu poate primi nelimitat refugiaţi”. Ani la rând, Berlinul a avut o politică de azil deschisă. Au fost primiți peste un milion de refugiați, în special sirieni, în perioada 2015-2016. Încă un milion de ucraineni au venit în Germania după debutul războiului început de Rusia în 2022.
Comisia Europeană a precizat că măsurile de acest fel „trebuie să rămână strict excepţionale”. Pe de altă parte, țările vecine critică decizia Germaniei de a introduce controalele la toate frontierele țării.
Ministrul de Interne al Austriei a transmis că „țara sa nu va accepta persoanele respinse de Germania”. O reacție similară a venit și din partea Poloniei, care consideră că măsura luată de Berlin este inacceptabilă.
Totodată, Germania a extins controalele și în interiorul țării. Verificări au fost instituite pe autostrada A30 și pe drumurile naționale A280 și B402. Însă, autoritățile spun că traficul călătorilor nu ar trebui să fie afectat semnificativ, având în vedere că verificările vor fi făcute aleatoriu.