News

Germania acuză Rusia că poartă „război al cerealelor” împotriva întregii lumi. „Să nu fim naivi. Este un instrument ales intenționat”

Ministrul de externe al Germaniei a acuzat Rusia că, prin blocarea exporturilor Ucrainei, a declanșat intenționat un „război al cerealelor” împotriva întregii lumi
15.05.2022 | 11:18
Germania acuza Rusia ca poarta razboi al cerealelor impotriva intregii lumi Sa nu fim naivi Este un instrument ales intentionat
Rusia acuzată că provoacă o criză alimentară globală. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat sâmbătă că Rusia a declanșat în mod intenționat un „război al cerealelor” împotriva întregii lumi prin blocarea exporturilor Ucrainei.

Rusia poartă un „război al cerealelor”

Ministrul de externe al Germaniei a acuzat direct Rusia că a declanșat în mod intenționat un „război al cerealelor” împotriva întregii lumi, parte a războiului hibrid purtat împotriva Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul unei întruniri a miniștrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate economii ale lumii, care, într-o declarație comună, au cerut Rusiei să înceteze blocada împotriva exporturilor ucrainene de cereale, pentru a evita o criză umanitară majoră.

ADVERTISEMENT

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a precizat că până la 50 de milioane de oameni, în special în Africa și Orientul Mijlociu, se vor confrunta cu foamete în următoarele luni, dacă nu se găsesc modalități de a debloca cerealele ucrainene, care reprezintă o parte considerabilă din aprovizionarea mondială.

„Rusia a ales în mod deliberat să prelungească războiul militar împotriva Ucrainei acum ca unul al cerealelor”, a declarat oficialul german, citată de Euronews.

ADVERTISEMENT

Aceasta a precizat că Rusia a ales în mod intenționat să facă uz de acest instrument de presiune, parte a războiului hibrid purtat împotriva Ucrainei.

„Nu trebuie să fim naivi. Acesta nu se încadrează la daune colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se poartă chiar acum. Rusia pregătește terenul pentru noi crize care să slăbească în mod deliberat coeziunea internațională împotriva războiului Rusiei”, a mai precizat Annalena Baerbock.

ADVERTISEMENT

Potrivit acesteia, în acest moment în Ucraina sunt stocate 25 de milioane de tone de cereale care nu pot fi exportate din cauza blocadei impuse de către Rusia. „Acesta este grâul de care lumea are atât de mare nevoie”, a subliniat Baerbock.

Și președintele ucrainean a declarat sâmbătă seara că, în acest moment, orice ajutor militar pentru Ucraina este un ajutor în războiul împotriva crizei alimentare.

ADVERTISEMENT

„Din ce în ce mai multe ţări din întreaga lume realizează că Rusia, blocând Marea Neagră şi continuând acest război, pune zeci de alte ţări în pericol de criză a preţurilor pe piaţa alimentară şi chiar de foamete. Acesta este un alt stimulent pentru coaliţia noastră anti-război să acţioneze împreună mai decisiv. Acum, sprijinul pentru Ucraina – şi mai ales cu arme – înseamnă a lucra pentru a preveni foametea globală”, a susținut Zelenski.

Eforturi pentru a facilita exportul de cereale

Șefa diplomației germane a precizat că dacă ar fi eliminată blocada impusă de Rusia, Ucraina ar putea exporta între 5 și 6 milioane de tone de cereale pe lună. În acest moment însă doar o fracție este exportată pe cale ferată, în special prin România, însă acest proces este îngreunat din cauza faptului că Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit.

Și agenția de presă Reuters a scris recent despre eforturile care se fac în România pentru a accelera exporturile de cereale din Ucraina. Un accent important se pune pe mărirea capacităților de operare din Portul Constanța, unde până acum, au fost operate doar 240.000 de tone de cereale din Ucraina, în contextul în care exportul anual al acesteia este de 20 de milioane de tone.

Anul trecut, portul Constanţa a expediat o cantitate record de 25,2 milioane de tone de cereale din România, Serbia, Ungaria şi Austria, însă, autoritățile române au precizat că operatorii din portul Constanţa, graţie unor noi investiţii promise în infrastructură, ar putea gestiona o cantitate cu 20% mai mare faţă de volumele de anul trecut.

Reprezentanţii grupului G7 au susținut într-o declarație comună că războiul a înrăutăţit perspectivele economice mondiale, provocând creşterea preţurilor energiei, combustibililor şi alimentelor, care afectează populaţiile cele mai vulnerabile.

Rusia însă a negat orice responsabilitate în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la alimente şi criza mondială a foametei care se profilează. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut că preţurile la produsele alimentare au crescut „din cauza sancţiunilor impuse de Occidentul colectiv, sub presiunea SUA”.

Mai mult, aceasta a precizat că un alt motiv al crizei alimentare mondiale este reprezentat de prăbuşirea statalităţii ucrainene, fapt pentru care tot Occidentul este vinovat.

„Neînţelegerea acestui lucru este un semn fie de prostie, fie de inducere în eroare în mod deliberat a publicului”, a susținut Maria Zaharova.

Sâmbătă, în contextul crizei alimentare ce se prefigurează, India a anunțat că va bloca toate exporturile de cereale, o decizie ce a fost și ea criticată de grupul G7.

ADVERTISEMENT