Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a avertizat asupra riscului crescut cu privire la o confruntare între Rusia și NATO, într-un interviu acordat ziarului Handelsblatt, publicat duminică.
Președintele rus Vladimir Putin nu mai are scrupule, potrivit lui Nancy Faeser, și a devenit mai agresiv față de țări membre NATO precum Germania, de la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, potrivit Handelsblatt.
„De la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, am cunoscut un punct de cotitură în securitatea internă. Rusia poartă un război hibrid în Europa. Este evident că campaniile de dezinformare, actele de sabotaj și atacurile cibernetice sunt controlate de stat”, a spus Faeser.
Dar oficialul german a îndemnat la reținere ca răspuns, spunând că „trebuie să continuăm să acționăm decisiv, dar în același timp cu prudență”. Cancelarul Olaf Scholz a acționat întotdeauna pentru a împiedica Germania să cadă într-un scenariu de conflict, „dar, desigur, putem vedea că situația amenințării hibride este în creștere. De aceea trebuie să ne poziționăm și să ne protejăm complet diferit”, a spus ea.
Înainte de alegerile europarlamentare din iunie, serviciile de securitate ale Germaniei și alți parteneri ai UE au descoperit o campanie masivă de influență și minciuni rusești, a remarcat Nancy Faeser. Autoritățile germane vor lua măsurile necesare pentru a contracara orice astfel de efort de a influența viitoarele alegeri anticipate din Germania, programate pentru februarie, iar agenția de informații internă a țării a înființat un grup operativ în acest sens, a precizat ministrul.
Întrebată dacă Rusia și-a intensificat activitățile de sabotaj, Nancy Faeser a spus: „Înregistrăm o creștere semnificativă. De aceea, infrastructura critică trebuie să fie mai bine protejată”. Ministrul a spus că actualul guvern de coaliție a depus o lege care vizează îmbunătățirea securității fizice a facilităților importante, cum ar fi nodurile energetice, de transport și de telecomunicații.
Nancy Faeser a îndemnat opoziția conservatoare CDU/CSU să susțină legea, spunând că blocarea acesteia ar fi iresponsabilă, având în vedere amenințările actuale sporite. Guvernul în exercițiu nu are o majoritate în parlament și trebuie să se bazeze pe sprijinul opoziției pentru a adopta orice măsură.
Nancy Faeser a comentat, de asemenea, planurile pentru o rețea națională de identificare a buncărelor și a altor adăposturi de apărare: „În primul rând, este vorba despre adăposturi ușor accesibile, cum ar fi parcările subterane, stațiile de metrou sau subsolurile clădirilor publice, care trebuie să fie ușor de găsit folosind aplicații de navigație și avertizare.
De asemenea, oferim sfaturi despre cum să vă protejați propria pivniță prin mijloace simple”. Întrebată și când va fi finalizat acest concept, Faeser a spus: „Lucrăm la el. Dar nu putem compensa deceniile de neglijență în doar câțiva ani”.
Actele de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale ar putea determina în cele din urmă NATO să ia în considerare invocarea Articolului 5 al clauzei de apărare reciprocă a alianței, a declarat miercuri șeful serviciului de informații externe al Germaniei, Bruno Kahl.
Acest articol afirmă că un atac asupra unui membru NATO declanșează un răspuns din partea Alianței. Articolul introduce principiul apărării colective și afirmă că un atac asupra unei țări membre este un atac asupra tuturor țărilor membre. Articolul 5 servește mai ales ca un factor de disuasiune împotriva oricărei potențiale agresiuni, mai ales că mai mulți membri NATO sunt echipați cu arme nucleare, scrie BFMTV.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat la începutul acestei luni că Moscova desfășoară „o campanie din ce în ce mai intensă de atacuri hibride” împotriva țintelor occidentale și a spus că prima linie a războiului Rusiei în Ucraina s-a extins în regiunea baltică și în întreaga Europă.
Șeful serviciului de informații externe al Germaniei a susținut, de asemenea, că armata rusă va putea ataca NATO până la sfârșitul deceniului, dar că dacă ar lovi unul sau mai mulți membri, nu ar face acest lucru pentru a cuceri teritorii: conducerea rusă ar viza în schimb eșecul NATO ca alianță defensivă.
Prin astfel de declarații, Bruno Kahl vrea să crească gradul de conștientizare. Serviciile germane au îndoieli cu privire la respectarea de către Statele Unite a obligației de a oferi asistență în temeiul articolului 5. „În acest moment, nu există încă indicii cu privire la intențiile concrete de război ale Rusiei. Dar dacă astfel de opinii câștigă avantajul la Moscova, riscul unei confruntări militare va crește”, a spus Kahl