În urma principiului rotaţiei, impus de FIFA, Campionatul Mondial din 2014 urma să fie organizat în America de Sud. Brazilia, Argentina şi Columbia şi-au exprimat interesul, însă ultimele două ţări s-au retras din cursă. Turneul final se întorcea în cea mai mare ţară din America de Sud după 64 de ani. Anunţul oficial a fost făcut pe 31 iulie 2007, iar brazilienii începeau să viseze frumos, la al şaselea trofeu din istoria naţionalei Selecao.
203 echipe naţionale s-au înscris în preliminarii, unde s-au disputat 820 de meciuri şi s-au marcat 2.303 goluri. Egipt, umilită de Ghana în baraj, scor general7-3, Serbia, Turcia, Danemarca, Slovenia, Polonia, Cehia şi Suedia au ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2014. Pe lângă Brazilia, ţara gazdă, la turneul final s-au mai calificat Japonia, Australia, Iran, Coreea de Sud, Olanda, Italia, Costa Rica, SUA, Argentina, Belgia, Elveţia, Germania, Columbia, Bosnia, Rusia, Anglia, Spania, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Coasta de Fildeş, Camerun, Ghana, Algeria, Grecia, Croaţia, Portugalia, Franţa, Mexic şi Uruguay.
Spania, campioana mondială en-titre, a făcut un turneu final dezamăgitor, formaţia antrenată de Vicente del Bosque fiind eliminată încă din faza grupelor. Ibericii, cu o singură victorie şi două înfrângeri, au fost umiliţi de Olanda, vicecampioana en-titre, în prima etapă, scor 1-5. Grupa D a fost una fatală pentru Italia şi Anglia, ambele selecţionate europene fiind trimise acasă de Uruguay şi Costa Rica, marea surpriză a Campionatului Mondial din 2014. Portugalia, cu Cristiano Ronaldo, a părăsit competiţia în faza grupelor, cu toate că a terminat la egalitate de puncte cu SUA, diferenţa fiind făcută de golaveraj. Olanda, Columbia, Argentina şi Belgia au fost singurele naţionale care au obţinut nouă puncte în faza grupelor.
https://www.youtube.com/watch?v=5ip-rdYf9nc
Meciurile din faza optimilor au stat sub semnul echilibrului, cinci dintre cele opt partide având nevoie de prelungiri. Brazilia şi Costa Rica au eliminat Chile, respectiv Grecia, după loviturile de departajare, în timp ce Germania, Argentina şi Belgia au obţinut calificarea după 120 de minute. Mexic a fost la un pas să producă o mare surpriză şi să elimine Olanda. Selecţionata pregătită de Miguel Herrera a deschis scorul în startul celei de-a doua reprize, însă Wesley Sneijder şi Klaas-Jan Huntelaar au întors scorul în ultimele minute ale partidei. În sferturi, Germania a eliminat Franţa, scor 1-0, şi a devenit prima naţională care a reuşit să se califice în semifinale la patru ediţii consecutive de Campionat Mondial. Brazilia a obţinut calificarea în careul de aşi în faţa Columbiei, scor 2-1, însă gazdele l-au pierdut pe Neymar, accidentat în minutul 88. Argentina a trecut la limită de Belgia, scor 1-0, în timp ce Costa Rica a fost eliminată de Olanda la loviturile de departajare.
8 iulie 2014 va rămâne în istoria naţionalei Braziliei drept cea mai neagră zi. Sud-americanii, fără Neymar şi Thiago Silva, suspendat pentru cumul de catonaşe, au fost călcaţi în picioare de Germania, scor 1-7. Înfrângerea a devenit cea mai drastică din istoria Selecao, la 94 de ani de când brazilienii fuseseră învinşi de Uruguay, scor 0-6. Oscar a reuşit să marcheze golul de onoare pentru selecţionata condusă de Luiz Felipe Scolari în minutul 90, o palidă consolare pentru fanii brazilieni. În a doua semifinală, Argentina a obţinut calificarea în finală în faţa Olandei la penalty-uri, după un meci modest, fără prea multe faze notabile.
https://www.youtube.com/watch?v=Z-kvR31KmiA
La patru zile după dezamăgirea din semifinale, Brazilia s-a făcut din nou de râs, de această dată în finala mică. Cu moralul la pământ după umilinţa în faţa Germaniei, sud-americanii au fost învinşi de Olanda, scor 0-3, şi europenii obţineau medalia de bronz. Pe 13 iulie, pe stadionul “Maracana”, s-a disputat meciul Germania – Argentina, finala Campionatului Mondial din 2014. Sud-americanii, cu Lionel Messi, erau văzuţi drept marii favoriţi, însă nemţii aveau de partea lor un lot omogen. După 90 de minute în care argentinienii au fost mult mai incisivi, Gonzalo Higuain având şi un gol anulat, meciul a intrat în prelungiri. În minutul 113, Mario Gotze a marcat singurul gol al partidei, devenind primul jucătoar care a venit de pe banca de rezerve şi care a înscris într-o finală. În ultimele secunde ale finalei, Lionel Messi a avut ocazia de egala, însă mingea trimisă de starul argentinian a lovit bara transversală. Germania devenea pentru a patra oară campioană mondială, acesta fiind primul succes într-un turneu final organizat în afara Europei.
Echipa naţională a României a făcut parte din Grupa D în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2014, alături de Olanda, Ungaria, Turcia, Estonia şi Andorra. După primele trei meciuri, tricolorii aveau nouă puncte, obţinând, printre altele, o victorie puţin scontată în Turcia, scor 1-0. Următoarele trei partide au fost de coşmar pentru România, cu un singur punct obţinut din dubla cu Olanda şi deplasarea din Ungaria. Cu trei victorii şi o înfrângere în toamna anului 2013, selecţionata pregătită de Victor Piţurcă obţinea calificarea în baraj, după ce se clasa pe locul doi. La tragerea la sorţi, România a dat peste cel mai facil adversar, Grecia, însă, la fel ca în 2001, a fost o sabie cu două tăişuri. În tur, la Pireu, gazdele au câştigat, scor 3-1, Kostas Mitroglou reuşind să facă un meci mare. Tricolorii nu au reuşit să facă o partidă mare nici la Bucureşti, unde atacantul grec a dechis scorul în minutul 23 şi a închis speranţele românilor de calificare la Campionatul Mondial din 2014. Torosidis şi-a marcat în proprie poartă în a doua repriză, iar partida s-a terminat la egalitate, scor 1-1.
https://www.youtube.com/watch?v=ezDjlRQGtHQ
– În urma erorilor de arbitraj de la Mondialul din 2010, în special golul anulat în meciul Germania – Anglia 4-1, FIFA a decis să introducă tehnologia goal-line la turneul final din Brazilia.
– Cu două goluri marcate la Mondialul din 2014, Miroslav Klose a devenit golgeterul all-time al competiţiei, cu 16 reuşite, depăşindu-l pe Ronaldo, care avea 15 goluri înscrise.
– Finala Campionatului Mondial din 2014 a fost urmărită, la nivel global, de peste un miliard de oameni, devenind evenimentul sportiv cu cea mai mare audienţă din istorie.
– Brazilia a devenit ţara gazdă cu cele mai multe goluri primite, cu toate că selecţionata condusă de Luiz Felipe Scolari a ajuns până în finala mică.
– Meciul Olanda – Mexic 2-1 a fost prima partidă din istoria Mondialelor care a beneficiat de o pauză de rehidratare. Decizia a fost luată din cauza temperaturii ridicate, 32 de grade Celsius, şi a umidităţii care a ajuns la 68%.