News

Cât de pregătită este România pentru o epidemie de coronavirus. Germania are cele mai multe paturi pentru terapie intensivă în UE. Pe ce loc se află ţara noastră

11.03.2020 | 13:28
Cat de pregatita este Romania pentru o epidemie de coronavirus Germania are cele mai multe paturi pentru terapie intensiva in UE Pe ce loc se afla tara noastra
ADVERTISEMENT

Motorul economic al Uniunii Europene, Germania, pare că deocamdată nu se panichează din cauza covid-19, asta chiar dacă 1.565 de cazuri au fost depistate în țara din centrul Europei și două persoane au murit. Sistemul medical german este unul extrem de bine dotat, iar situația pare să fie una sub control, chiar dacă recent nemții au început să ia măsuri similare cu cele luate de autoritățile noastre.

Cum arată sistemul de sănătate din Germania, în comparație cu cel român

La o populație de peste 83 de milioane de locuitori, Germania are un sistem de sănătate de invidiat. Astfel, în cifre exacte, vorbim de 497.000 de paturi, din care 28.000 sunt paturi pentru terapie intensivă, aflate în 1.200 de secții de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, spitalele germane sunt poziționate în toate colțurile țării, iar infrastructura foarte bună face ca transportul pacienților să fie făcut foarte eficient, lucru evidențiat și de felul în care Germania a gestionat epidemia de gripă din urmă cu două ierni.

Cu toate că suntem obisnuiți cu cifrele negative din sistemul nostru medical, în ceea ce privește paturile pentru terapie intensivă România stă destul de bine. Astfel, țara noastră are aproximativ 120.000 de paturi de spital, din care peste un sfert sunt doar în București, Cluj și Iași.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că România are 2500 de paturi în spitalele de boli infecțioase, din care 92 de paturi se află în secțiile de Terapie Intensivă: ”În celelalte spitale sunt 4000 de paturi la terapie intensivă. Am solicitat tuturor spitalelor să rezerve 10% din paturile de la terapie intensivă pentru eventuale cazuri de coronavirus”.

Ceea ce înseamnă că România are pregătite în primă fază, pentru o eventuală epidemie de coronavirus, aproximativ 500 de paturi.

ADVERTISEMENT

Într-un clasament al numărului total de paturi per 100.000 de persoane, Germania se află pe primul loc, cu 29,2 paturi, în timp ce România se află pe locul patru, cu 21,4 astfel de dotări, la suta de mii de cetățeni. Media la nivelul Europei ar fi de 11,5 paturi pe 100.000 de cetățeni, arată un studiu.

În ciuda dotărilor, Germania a început să interzică evenimentele publice

Cu toate acestea, autoritățile germane par să intre și ele în rând cu lumea în ceea ce privește măsurile de prevenție în fața coronavirusului. Astfel, partida celor de la Leipzig cu Tottenham Hotspurs din optimile de finală ale Ligii Campionilor pare să fi fost ultima care să se joace cu spectatori, după ce numărul celor infestați cu coronavirus în Germania a depășit 1.500 de oameni și s-au înregistrat deja două cazuri  de deces.

ADVERTISEMENT

Primul derby care va fi afectat de coronavirus este un adevărat duel al orgoliilor, între Borussia Dortmund și Schalke 04. Asta după ce primarul orașului Dortmund, Ulrich Sierau, a spus că noul virus reprezintă „o problemă de viață și de moarte”.

Liga Germană de Fotbal (DFL) a indicat că are ca misiune ca meciurile să se dispute la datele fixate, iar autorităţile locale sunt cele care decid dacă este permis accesul spectatorilor. Însă ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a recomandat anularea oricăror evenimente la care sunt aşteptate peste 1.000 de persoane, o decizie similară cu cele luate de autoritățile române.

Probleme cu coronavirusul are și echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca. Clujenii urmează să joace miercuri returul contra celor de la Medi Bayreuth, pe terenul echipei germane, în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. La partidă trebuiau să asiste și câteva zeci de fani clujeni, dar în cele din urmă partida se va desfășura cu porțile închise. În tur, U-BT s-a impus cu 83-82.

ADVERTISEMENT