News

Germania cumpără din Israel un sistem antirachetă de tip “Iron Dome”. România, Polonia și statele baltice, printre zonele protejate

Partidul cancelarului german, Olaf Scholz, susține un proiect de achiziționare a unui sistem antirachetă israelian. Informațiile despre acesta indică faptul că ar putea proteja chiar și flancul estic al NATO.
27.03.2022 | 14:02
Germania cumpara din Israel un sistem antiracheta de tip Iron Dome Romania Polonia si statele baltice printre  zonele protejate
Germania vrea să cumpere sistemul Arrow 3 pentru a se apăra în fața amenințării rusești. Credit foto: Captură video YouTube
ADVERTISEMENT

Germania a anunțat, la scurt timp de la începutul invazie rusești în Ucraina, că își va crește cheltuielile militare. După cum a anunțat Olaf Scholz, sumele alocate pentru apărare vor ajunge la peste 2% din PIB.

Investiții în securitatea Germaniei și a flancului estic

După cum explica atunci cancelarul german, armata țării sale urmează să primească 100 de miliarde de euro. Această sumă urmează să fie investită în armament și proiecte care țin de sistemul de apărare.

ADVERTISEMENT

Acum, presa germană transmite că partidul condus de cancelarul Olaf Scholz susține achiziționarea unui scut antirachetă din Israel, similar “Domului de Fier”, care apără această țară în fața atacurilor inamice, notează News.ro.

Trebuie precizat că, în acest moment, proiectul nu este asumat în mod oficial de guvernul federal al Germaniei, dar are sprijinul celui mai mare partid de guvernământ.

ADVERTISEMENT

După cum explică Andreas Schwarz, însărcinatul Bundestagului cu bugetul sectorului de apărare, transmite că o astfel de achiziție vine pe fondul amenințării reprezentate de Federația Rusă.

“Trebuie să ne apărărm mai bine împotriva ameninţării ruse. În acest sens avem nevoie rapid de un scut antirachetă, la nivelul întregii Germanii”, a transmis oficialul.

ADVERTISEMENT

Scutul antirachetă poate apăra și flancul estic al NATO

După cum a explicat Andreas Schwarz, sistemul antirachetă pe care Germania ar putea să îl cumpere din Israel se numește Arrow 3, o versiunea derivată a sistemul “ Domul de Fier”.

“Putem întinde Domul de Fier deasupra vecinilor noştri. Vom juca, astfel, un rol-cheie în securitatea Europei”, a adăugat Schwarz.

ADVERTISEMENT

Informațiile din presa germană indică faptul că acest scut ar putea proteja teritoriul Germaniei, dar și pe cel al României, Poloniei și al statelor baltice, frontiera estică a NATO.

Sistemul Arrow 3 este produsul unei colaborări între SUA și Israel, proiectat pentru a intercepta rachetele inamice în zbor, atunci când se apropie de orbita joasă a Pământului. Poate fi folosit pentru a respinge atacurile cu explozibili convenționali, dar și atacurile chimice, biologice sau chiar nucleare.

ADVERTISEMENT