News

Germania, din nou victimă a spionajului rus. Moscova a publicat înregistrarea unei discuții secrete privind rachetele Taurus

Germania se dovedește din nou o țintă facilă pentru spionajul rus, după ce o conversație secretă cu privire la rachetele Taurus a fost publicată de Moscova
02.03.2024 | 17:29
Germania din nou victima a spionajului rus Moscova a publicat inregistrarea unei discutii secrete privind rachetele Taurus
Un nou scandal de proporții în Germania. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Se pare că Rusia a interceptat și a făcut publică o teleconferință Webex de 30 de minute între oficiali militari germani care au discutat despre furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina. Sâmbătă, autoritățile germane au confirmat autenticitatea înregistrării, însă nu au exclus posibilitatea ca aceasta să fi fost modificată ulterior. Acesta este doar ultimul scandal în care Germania este victima spionajului rus după ce tot vineri presa a relatat o operațiune uriașă coordonată de GRU în Germania.

Germania, din nou victima spionajului rus

Sâmbătă, Ministerul german al Apărării a confirmat autenticitatea unei înregistrări a unei discuții confidențiale între ofițeri de rang înalt din Bundeswehr cu privire la războiul din Ucraina, care a fost dezvăluită de presa de stat rusă.

ADVERTISEMENT

“Potrivit evaluării noastre, o conversație din cadrul Forțelor Aeriene a fost interceptată. În prezent, nu putem spune cu certitudine dacă au fost făcute modificări la versiunea înregistrată sau scrisă care circulă pe rețelele de socializare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Șefa postului de televiziune de stat rus RT, Margarita Simonyan, a publicat vineri ceea ce ea a spus că este o înregistrare audio între ofițerii germani, inclusiv șeful Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Ingo Gerhartz.

ADVERTISEMENT

“În această (…) înregistrare, ofițeri de rang înalt din Bundeswehr discută despre cum vor bombarda (atenție!) podul din Crimeea”, a scris ea pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că discuția a avut loc pe 19 februarie. În cadrul conversației, a spus ea, unul dintre ofițeri a menționat o călătorie planificată în Ucraina pe 21 februarie pentru a coordona lovituri asupra unor obiective rusești.

Cancelarul german Olaf Scholz a calificat situația drept “o chestiune foarte gravă”. “Acum va fi investigat foarte atent, foarte intens și foarte rapid”, a declarat Scholz sâmbătă, în timpul unei vizite la Roma.

ADVERTISEMENT

Discuție cu privire la rachetele de croazieră Taurus

După cum a fost difuzat de Simonya, înregistrarea audio include o discuție despre faptul dacă rachetele de croazieră Taurus ar fi capabile să distrugă un pod, aparent o referire la noul pod care leagă Crimeea ocupată de Rusia de Rusia continentală prin strâmtoarea Kerch.

Se pare că înregistrarea a fost făcută dintr-o videoconferință între patru birouri ale Luftwaffe care discutau despre războiul Rusiei în Ucraina. Aceștia au vorbit despre modalitățile prin care ofițerii germani ar putea furniza ucrainenilor informații privind țintele fără a părea că sunt implicați direct în conflictul cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Clipul conține, de asemenea, referiri la faptul că britanicii au “câțiva oameni pe teren” în legătură cu desfășurarea rachetelor de croazieră Storm Shadow livrate în Ucraina. Publicația germană Der Spiegel a relatat că întâlnirea virtuală nu a avut loc prin intermediul unei linii securizate, ci prin intermediul platformei Webex.

Propaganda rusă s-a grăbit să critice Germania în legătură cu înregistrarea care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev afirmând în mod fals că generalii germani au discutat despre planurile de a ataca obiective rusești din Crimeea.

Înregistrarea arată doar că oficialii militari germani discută scenarii în care Ucraina ar putea folosi rachetele de croazieră Taurus dacă Germania le-ar furniza. “Adversarii noștri istorici, germanii, s-au transformat din nou în adversarii noștri strategici”, a scris Medvedev pe Twitter.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a cerut “explicaţii rapide din partea Germaniei” cu privire la acest caz. “Orice încercare de a evita răspunsul la întrebări va fi considerată o recunoaştere a vinovăţiei”, a susținut oficialul rus.

Îngrijorare printre oficialii germani

“Dacă această poveste se dovedește a fi adevărată, ar fi un incident extrem de problematic”, a declarat Konstantin von Notz, președintele comisiei de supraveghere parlamentară din Bundestag, pentru rețeaua de televiziune Redaktionsnetzwerk Deutschland. Politicianul Partidului Verzilor a spus că ar trebui să se stabilească “dacă este vorba de un incident izolat sau de o problemă de siguranță structurală”.

Roderich Kiesewetter, din partea Uniunii Creștin-Democrate de centru-dreapta și vicepreședinte al comitetului parlamentar de supraveghere din Bundestag, a declarat că se pare că Rusia a divulgat conversația pentru a pune presiune asupra Germaniei să nu furnizeze rachete Taurus Ucrainei.

“O serie de alte conversații vor fi fost cu siguranță interceptate și ar putea fi scurse la o dată ulterioară în beneficiul Rusiei”, a declarat el pentru postul de televiziune ZDF.

Scholz a refuzat până acum să trimită rachetele Taurus Ucrainei. La începutul acestei săptămâni, el a declarat că raza de acțiune a rachetelor și probabila nevoie de asistență din partea trupelor germane din Bundeswehr este problematică și ar putea fi interpretată ca o participare directă sau indirectă la război.

ADVERTISEMENT