News

Germania întoarce spatele Europei de Est pentru un proiect periculos derulat cu Rusia

Germania si-a castigat o reputatie buna dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa ar putea sa si-o strice din cauza unui proiect controversat derulat impreuna cu Rusia....
03.01.2016 | 12:28
Germania intoarce spatele Europei de Est pentru un proiect periculos derulat cu Rusia

Germania si-a castigat o reputatie buna dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa ar putea sa si-o strice din cauza unui proiect controversat derulat impreuna cu Rusia.

Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin catre statul al carui cancelar este Angela Merkel prin Marea Baltica.

Proiectul a atras critici dure, in special din partea statelor est-europene, arata Russia Today.

Compania ruseasca Gazprom detine 50 la suta din gazoduct, iar restul actiunilor sunt impartite in mod egal intre Royal Dutch Shell, E.ON, BASF, OMV si Engie.

In septembrie a fost semnata o intelegere pentru constructia a doua conducte, care vor transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cele doua tari mai au un proiect comun in domeniul energetic, Nord Stream.

Insa Washington Post arata, intr-un editorial semnat de Jim Hoagland, ca Germania ar putea avea multe de pierdut de pe urma noului gazoduct, in conditiile in care Rusia a devenit o piaza rea pentru Batranul Continent, iar Occidentul a condamnat Moscova pentru implicarea in razboiul din estul Ucrainei.

De ce inchide Merkel ochii la strategiile lui Putin?

Obiectivul lui Vladimir Putin legat de Nord Stream 2 este evident: incearca sa adanceasca dependenta Europei de gazele rusesti si sa devieze atentia statelor membre UE de la campania militara din estul Ucrainei.

Dar Angela Merkel pare sa inchida ochii la toate acestea si a descris proiectul Nord Stream 2 ca fiind unul viabil din punct de vedere comercial.

“Insa nu este asa”, arata Anders Aslund, economist la Atlantic Council. “Consumul de gaze naturale in Uniunea Europeana a scazut cu 21% in ultimele decenii, iar gazoductul existent ce leaga Germania de Rusia functioneaza la jumatate din capacitate.

Iar Gazprom nu e orice companie de stat. Urmareste scopurile meschine ale liderilor rusi, oprind alimentarea de fiecare data cand vrea Kremlinul sa obtina un avantaj geopolitic”, a explicat Anders Aslund pentru Washington Post.

Fost cancelar german, acum la conducerea proiectului

In 2005, la scurt timp dupa ce a fost invins in alegeri de Angela Merkel, Gerhard Schroeder, care detinea functia de cancelar al Germaniei, a luat o ultima decizie importanta, inainte de a parasi functia: si-a dat acordul pentru Nord Stream 1.

Iar ulterior a intrat pe statul de plata al Gazprom, dupa ce a preluat functia de presedinte al board-ului acestui gazoduct.

In plus, anuntul facut in iunie 2015 legat de al doilea gazoduct ce va lega cele doua tari, boicotand Ucraina, e aparat cu toate fortele de vicecancelarul german Sigmar Gabriel, un lider important al Partidului Social Democrat, care a fost condus de Schroeder timp de 5 ani.

Nu mai e vorba de bani

Noul gazoduct nu pare sa aiba ratiuni economice, considera Washington Post. Tot ce se intampla acum pe flancul de est are legatura cu Putin, intr-o forma sau alta, insa decizia Germaniei de a merge inainte cu acest proiect denota o lipsa de solidaritate din partea nemtilor pentru statele aflate in apropierea Rusiei.

Berlinul joaca la doua capete. Sau cel putin asa considera liderii italieni si ai celor din estul Europei, care au criticat miscarile facute de Angela Merkel in legatura cu Nord Stream 2, in urma cu doua saptamani, la un summit UE.

Asa cum a remarcat atunci premierul italian Matteo Renzi, proiectul va submina eforturile UE de a crea o piata energetica comuna si de a reduce dependenta de combustibilii fosili.

Ce vor face SUA?

Legea americana s-a schimbat recent, astfel ca SUA pot sa exporte petrol in afara granitelor. De asemenea, statul american are o cantitate semnificativa de gaze naturale.

In consecinta, Washington Post arata ca presedintele Barack Obama ar trebui sa sustina cu subiect si predicat ca va ajuta Ucraina cu resurse naturale in cazul in care are nevoie.

Ba mai mult, publicatia citata considera ca liderul american ar trebui sa-i forteze mana Angelei Merkel si sa n-o lase sa realizeze un proiect atat de important din punct de vedere geostrategic cu Rusia.

Sursă: www.ziare.com

Tags: