News

Germania impune lockdown pentru persoanele neimunizate. Angela Merkel susține vaccinarea obligatorie

Din cauza exploziei cazurilor de Covid-19 din ultimele zile, Germania a decis să impună un lockdown pentru persoanele neimunizate. Angela Merkel se numără printre vocile care susțin vaccinarea obligatorie.
02.12.2021 | 18:06
Germania impune lockdown pentru persoanele neimunizate Angela Merkel sustine vaccinarea obligatorie
ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că și-a vaccinat cu schema completă aproape 70% din populație, Germania se confruntă cu cea mai grea perioadă din pandemie în privința infectărilor zilnice.

De câteva zile, Berlinul raportează frecvent peste 70.000 de mii de îmbolnăviri pe zi, iar situația nu pare deloc să se amelioreze.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, joi, guvernul german și liderii celor 16 landuri ale țării au decis să impună restricții severe pentru persoanele nevaccinate.

Lockdown pentru persoanele nevaccinate impus în Germania

Odată cu impunerea așa-numitului ”lockdown al nevaccinaților”, persoanele care nu au primit serul anti-Covid nu vor mai putea intra în magazine neesențiale, restaurante, locuri de cultură sau de agrement, a precizat Angela Merkel.

ADVERTISEMENT

Vor fi exceptate de la această restricție magazinele alimentare de aprovizionare zilnică, precum supermarketurile. Potrivit deciziei de joi, în școli va fi introdusă obligativitatea generală a purtării măștii de protecție.

Totodată, în regiunile în care incidența din ultimele 7 zile depășește 350 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, vor fi închise cluburile și discotecile, deoarece se consideră că acestea ar putea fi focare majore de infecție.

ADVERTISEMENT

Cancelarul desemnat al Germaniei, Olaf Scholz, a făcut un apel ca oamenii să se vaccineze. ”Dacă se poate, ar trebui să avem 30 de milioane de vaccinări până la Crăciun”, a afirmat politicianul social-democrat, conform DW.

Angela Merkel susține vaccinarea obligatorie

Tot joi, cancelarul în exercițiu Angela Merkel a spus că susține introducerea vaccinării obligatorii pentru toate persoanele. Ea a declarat că ar vota în favoarea acestei măsuri dacă ar fi membră a Bundestag.

ADVERTISEMENT

Și succesorul lui Merkel, Olaf Scholz, a anunțat deja că în Bundestag s-ar putea vota introducerea obligativității generale a vaccinării. Dacă va fi votată în Parlament, regula ar putea intra în vigoare din februarie 2022.

Regula ”2G”, extinsă în Germania

Regula ”2G” – accesul în unele spații doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală, va fi extinsă. Reprezentanții landurilor și ai guvernului federal au fost de acord să extindă regula 2G și la comerțul cu amănuntul, adică la accesul în magazine. Nu sunt incluse în această regulă supermarketurile, farmaciile și alte magazine de aprovizionare zilnică.

De asemenea, la evenimentele culturale și la locurile de petrecere a timpului liber vor mai avea acces în curând doar cei vaccinați sau trecuți prin boală. Se discută și despre obligativitatea unui test negativ actual pentru cei vaccinați sau vindecați (2G-Plus).

Restaurantele din Germania rămân deschise, dar nu este exclusă posibilitatea închiderii lor în regiunile cele mai afectate de valul 4 al pandemiei.

Și în 2021, artificiile din noaptea de Revelion vor fi interzise din cauza pandemiei, după cum a anunțat premierul din Renania de Nord-Vestfalia, Hendrik Wust.

În ultima zi, Germania a raportat 73.000 de cazuri noi de Covid-19 și 388 de decese. În prezent, 68,6% din populația Germaniei este vaccinată împotriva SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT
Tags: