News

Germania, paralizată de cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani. Trenurile, avioanele şi autobuzele nu circulă, multe şcoli sunt închise

Angajaţii din Germania cer o creştere de cel puţin 10% a salariilor, declanşând cea mai mare grevă generală de la reunificarea ţării, în 1990.
27.03.2023 | 11:18
Germania paralizata de cea mai mare greva din ultimii 30 de ani Trenurile avioanele si autobuzele nu circula multe scoli sunt inchise
Germania, paralizată de grevă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rețeaua de transport din Germania este aproape blocată luni, deoarece cele mai mari două sindicate din țară au început o grevă despre care se spune că este cea mai mare din ultimii 30 de ani. Personalul din aeroporturi, porturi, căi ferate, transportatorii rutieri și muncitorii de la metrou și-au părăsit locurile de muncă la scurt timp după miezul nopții, urmând să facă o pauză de 24 de ore.

Aeroporturile din Munchen şi Frankfurt sunt închise

Sindicatele cer salarii mai mari, pentru a-și ajuta membrii să facă față creșterii costului vieții în toată țara. Greva de 24 de ore declanşată de Sindicatul Verdi şi de Sindicatul EVG este cea mai recentă din ultimele luni de acţiuni sindicale care afectează cea mai mare economie a Europei, după ce standardele de viaţă au scăzut în urma majorării preţurilor la alimente şi energie.

ADVERTISEMENT

Verdi reprezintă aproximativ 2,5 milioane de angajați în sectorul public, inclusiv în transportul rutier și aeroporturi, în timp ce EVG reprezintă aproximativ 230.000 de angajați la Deutsche Bahn – operatorul feroviar național din Germania și alte companii de autobuze. Două dintre cele mai mari aeroporturi din Germania, Munchen şi Frankfurt, şi-au suspendat zborurile, iar trenurile pe distanţe lungi au fost anulate.

Asociația Aeroporturilor Germane a spus că aproximativ 380.000 de pasageri vor fi afectați de grevă, dar a adăugat că aceasta este „dincolo de orice măsură imaginabilă și justificată”, condamnând vehement acţiunea de protest care a paralizat practic traficul în toată Germania.

ADVERTISEMENT

Verdi vrea să le asigure angajaţilor o creștere a salariilor cu 10,5%, în timp ce celălalt sindicat, EVG, dorește o creștere cu 12%. Frank Wernecke, preşedintele Verdi, a descris creșterea salariului drept „o chestiune de supraviețuire pentru mii de angajați”. “Oamenii nu sunt doar plătiți prost, ci și suprasolicitați”, a mai spus liderul de sindicat.

Preşedintele EVG, Martin Burkert, a declarat luni, pentru publicaţia Augsburger Allgemeine, că angajatorii nu au făcut încă o ofertă viabilă de majorare a salariilor şi a avertizat că sunt posibile noi greve, inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale.

ADVERTISEMENT

Unii reprezentanți ai angajatorilor avertizează că sindicatele fac cereri nerezonabile, dar, cu toate acestea, unele sindicate au reușit să obțină o creștere a salariului, inclusiv poștașii care au primit o creștere salarială de 11,5%, la începutul lunii martie.

Oficialii Deutsche Bahn au apreciat duminică că mişcările de protest sunt “complet excesive, nefondate şi inutile”, avertizând că o majorare a salariilor pentru angajaţii din transporturi va avea ca rezultat bilete de călătorie mai scumpe şi impozite, pentru a compensa diferenţa.

ADVERTISEMENT

Preţurile de consum în Germania au crescut peste aşteptări în februarie – cu 9,3% faţă de anul anterior – presiunea costurilor rămânând ridicată în cea mai mare economie europeană, chiar dacă BCE încearcă să contracareze inflaţia majorând dobânzile.

ADVERTISEMENT