Conform raportului Transgaz, țara noastră va fi nevoită să importe peste 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru a trece de această iarnă. Asta, în condițiile în care depozitele de gaze s-au golit semnificativ, iar gradul de umplere e de doar 43%. În septembrie 2024 gradul de umplere era de 100%.
Conform Antena 3, ministrul Energiei a avut o întâlnire de urgență cu mai mulți furnizori și producători de gaze pentru a-i asigura că situația e total sub control. Momentan nu există niciun risc de pene de curent sau se întrerupere a furnizării de gaze, însă ministrul a decis să trimită corpul de control la Depogaz.
În condițiile în care meteorologii au anunțat temperaturi de minus 20 de grade în luna februarie, reprezentanții Transgaz au anunțat că vor apela cu siguranță la importuri de gaze pentru a trece peste iarnă, deși nu a mai rămas mult din acest anotimp rece. Cel puțin asta susține sursa citată.
Înainte de războiul din Ucraina, aproximativ 50% din gazul folosit de Uniunea Europeană, și de țara noastră, era importat din Rusia. Totuși, în prezent ponderea ponderea gazelor prin conducte ale Rusiei în importurile UE a scăzut la aproximativ 8% în 2023. Cât despre gazul lichefiat importat din Rusia acesta reprezintă sub 15% din totalul importurilor de gaze.
Potrivit siteului oficial al Consiliului Europei, cu toate că există țări precum Slovacia sau Ungaria care sunt dependente de gazul rusesc, acestea au primit o lovitură sub centură din partea Ucrainei, care a oprit orice conductă care transporta gaz rusesc prin teritoriu ucrainean.
În aceste condiții, Norvegia și Statele Unite au fost principalii furnizori de gaze în 2023 pentru Uniunea Europeană. Norvegia a furnizat aproape 30% din totalul importurilor de gaze. Țări din Africa de Nord, Regatul Unit sau Qatar au fost alți parteneri care au trimis gaz în Europa.
Conform acelui studiu, în 2023 Uniunea Europeană a importat peste 120 de miliarde de metri cubi (mmc) de GNL. ”În 2023, Statele Unite au fost cel mai mare furnizor de GNL al UE, reprezentând aproape 50% din totalul importurilor de GNL. În 2023, comparativ cu 2021, importurile din SUA aproape s-au triplat”, arată sursa citată.
Cei mai mari importatori de GNL sunt Franța, Spania, Țările de Jos, Belgia și Italia. Pentru români veștile sunt și mai bune, pentru că țara noastră este țara din Uniunea Europeană cel mai puțin dependentă de gazul rusesc.
”Analizând dependenţa diferitelor ţări faţă de importurile de energie vedem că ţările insulare se găsesc în topul ţărilor dependente de energie, iar la polul opus sunt România (a 4-a cea mai puţin dependentă ţară din UE), înainte de Suedia, Estonia şi Islanda. România este ţara cea mai puţin dependentă de gazele de import şi a doua cea mai puţin dependentă de importul de produse petroliere”, a transmis preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.