Gest de sfidare al unor parlamentari austrieci față de Ucraina, în momentul în care președintele Volodimir Zelenski și-a început discursul prin video-conferință. Deputații care au părăsit sala sunt cei ai Partidului Libertății din Austria, considerat de extremă dreapta și orientare pro-Rusia.
Deputații au părăsit camera inferioară a parlamentului austriac în timp ce președintele Volodimir Zelenski își începea discursul. Politicienii se plâng că invitarea lui Zelenski pentru a ține un discurs încalcă neutralitatea Austriei, conform Observatornews.ro.
Partidul Libertății (FPOe) anunțase în urmă cu mai multe zile că va protesta față de discursul președintelui Volodimir Zelenski. Parlamentarii au așteptat ca președintele ucrainean să-și înceapă discursul, după care au părăsit sala și au lăsat în locul lor pancarte cu mesajul ”Loc pentru neutralitate” sau ”Loc pentru libertate”.
“Este trist că FPOe este singurul partid din parlament care ia în serios neutralitatea noastră permanentă, apărând astfel pacea”, a transmis liderul FPOe, Herbert Kickl. Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor austrici prin intermediul unei legături video. Președintele Ucrainei a mulțumit Austriei pentru ajutorul umanitar și pentru ajutorul dat în proiecte precum curățarea terenurilor de mine antipersonal. CLICK AICI pentru a vedea momentul.
Austria a transmis că neutralitatea sa o împiedică să se implice militar în conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel că ajutorul dat de Viena Kievului se rezumă la unul strict umanitar și politic. FPOe deține momentan al treilea cel mai mare număr de locuri în camera inferioară a parlamentului austriac, însă sunt favoriți în sondajele de opinie dacă ar avea loc alegeri în această săptămână.
Austria este mereu în lumina reflectoarelor pentru scandaluri care au legătură cu poziția țării față de conflictul declanșat de Rusia. Cel mai recent, banca Raiffeisen Bank a anunțat că refuză să rupă legăturile cu Moscova și a fost apărată în această decizie inclusiv de ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg.
Într-un interviu acordat Reuters, ministrul a subliniat că Rusia nu poate fi izolată, așa cum și-ar dori alte țări NATO sau din UE. ”Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa. Dostoievski şi Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu.
Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume. A crede că nu va mai exista Rusia şi că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie”, a declarat Alexander Schallenberg. Totuși, ministrul a transmis că țara sa încearcă să se distanțeze de Rusia, așa cum o face comunitatea internațională, însă acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte.
Mai mult, Schallenberg acuză de ipocrizie și alți mari jucători de pe piață cum ar fi Bank of America, pentru că doar mimează că ar fi părăsit Rusia. ”Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusia. Lista este un fel de ‘who’s who’ în lumea bancară occidentală“, a completat reprezentantul Austriei.