News
notix pixel id

Gest disperat al minerilor din Valea Jiului. S-au blocat în subteran, în semn de protest

18.02.2021 | 10:37
Gest disperat al minerilor din Valea Jiului. S-au blocat în subteran, în semn de protest
Minerii vor ca nemulțumirile lor să ajungă în atenția Guvernului. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Peste 100 de mineri de la exploatarea de cărbune Livezeni, Valea Jiului, au refuzat să iasă din subteran miercuri după-amiază, la finalul programului de lucru, nemulțumiți de întârzierile salariale.

Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, aceștia refuză să accepte amânarea până pe 26 februarie a plăților care în mod normal se făceau la jumătatea lunii, deși la primele ore ale dimineții, când a avut loc un alt protest spontan, păreau dispuși să accepte și o astfel de variantă.

De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, întrucât complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi nici de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

ADVERTISEMENT

Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran și vor ca salariile să fie plătite la timp

Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei.

Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-odată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat Cristian Roşu.

ADVERTISEMENT

Dincolo de neplata la termen a drepturilor salariale, minerii angajați la sucursalele din cadrul CEH invocă incertitudinile tot mai mari cu privire la viitorul acestui agent economic și vor să ceară socoteală conducerii pentru întreaga situație.

Protestul este, totodată, un gest disperat prin care speră ca nemulțumirile lor să ajungă până la urmă în atenția Guvernului. Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului au cerut aprobarea unei Ordonanțe de Urgență care să permită Complexului Energetic Hunedoara, aflat în procedură de insolvență, accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

ADVERTISEMENT

În felul acesta, minerii vor să se asigure că situația este temporară, până la identificarea unor soluții care să le garanteze locurile de muncă și plata la timp a salariilor, conform prevederilor din CCM (Contractul Colectiv de Muncă).

Toate solicitările și problemele minerilor, discutate miercuri în Valea Jiului, au fost transmise Guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației”, susține Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Autoritățile dau asigurări că în momentul de față caută soluții pentru reorganizarea activității energetice din Valea Jiului într-o nouă companie, care să cuprindă cele patru mine (n.r. Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan), alături de termocentrala de la Paroșeni. Cât despre termocentrala de la Mintia, aceasta ar urma să intre sub o altă formă de organizare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri