News

Gest fără precedent în istoria Bisericii! Papa Francisc s-a așezat în genunchi și i-a pupat pantofii unui președinte de stat

13.04.2019 | 14:17
Papa Francisc saruta pantofii liderilor de razboi din Sudan

Papa Francisc a șocat întreaga planetă, după ce a coborât în genunchi și a pupat pantofii liderilor de război din Sudanul de Sud! Înaltul prelat i-a rugat pe liderii sudanezi să păstreze pacea încheiată după războiul care a ucis 400 de mii de oameni!

Papa Francisc a îngenunchiat și a pupat pantofii liderilor de război din Sudan

Suveranul Pontif a făcut apel la preşedintele Salva Kirr şi la fostul său deputat transformat în liderul rebelilor, Riek Machar, să respecte armistiţiul pe care l-au semnat, prin care au încheiat războiul civil brutal din ultimii cinci ani, şi să se angajeze să formeze un guvern unit luna viitoare, notează Reuters.

„Vă cer ca un frate să rămâneţi în pace. Vă cer acest lucru din toată inima, permiteţi să mergem înainte. Vor fi multe probleme, dar ele nu ne vor birui. Mergeţi înainte, rezolvaţi problemele. Vor fi greutăţi şi veţi avea neînţelegeri, dar păstraţi-le în interiorul birourilor. În faţa oamenilor ţineţi-vă de mână şi fiţi uniţi. Astfel, ca simpli cetăţeni, veţi deveni părinţii naţiunii. Permiteţi-mi sa vă cer acest lucru cu inima, cu sentimentele mele cele mai profunde“, le-a spus Francisc liderilor.

400 de mii de oameni au murit în urma războiului civil din Sudan

Aceştia au părut uimiţi de gestul Papei în vârstă de 82 de ani, care, ajutat, a îngenuncheat şi le-a sărutat pantofii. Vaticanul a reunit liderii sud-sudanezi pentru 24 de ore de rugăciuni şi predici în încercarea de a elimina orice diviziuni şi de a menţine fragilul armistiţiu.

Sudanul, predominant musulman, şi Sudul majoritar creştin au luptat timp de decenii înainte ca Sudanul de Sud să devină independent în 2011. Sudanul de Sud a intrat în război civil doi ani mai târziu după ce Kiir l-a concediat pe Machar din poziţia de vicepreşedinte.

Războiul a lăsat în urmă aproximativ 400.000 de morți, iar o treime din cei 12 milioane de cetăţeni au fost dezrădăcinaţi, declanşând cea mai gravă criză de refugiaţi din Africa de la genocidul din 1994 din Rwanda. În septembrie 2018, cele două părţi au semnat un acord de împărţire a puterii, invitând fracţiunile rivale principale să-şi adune, să-şi monitorizeze şi să-şi instruiască forţele pentru a crea o armată naţională înainte de formarea unei guvernări de unitate națională.