În România nu sunt obișnuite așa-numitele aparthoteluri care pun la dispoziție și spații pentru gătit așa cum se întâmplă în Grecia sau Bulgaria, de exemplu.
Hotelierii și agenții economici se plâng de acea categorie de turiști care împing totul la extrem, nepăsându-le de faptul că provoacă neplăceri gazdelor și celorlalte persoane cazate și chiar pagube.
Reprezentantul unei pensiuni din Eforie Nord a povestit pentru publicația locală Replica că, după ce a tot găsit mizerie în camere și a dat peste turiști care găteau ciorbă în camera în care erau cazați, a deschis un mic restaurant, unde pune la dispoziția turiștilor un mic dejun la prețul de 20 de lei.
”Restaurantul pentru asta l-am deschis, pentru a putea evita mâncatul pe lenjeria albă și a evita sacoșele de mâncare din camere.
Am pus un mic dejun, la un preț decent, la 20 de lei, în felul acesta îi încurajăm să vină să mănânce la restaurant, la masă ca oamenii, și am rezolvat o problemă, să nu mai facă mizerie prin cameră, să mănânce prin parcare sau prin portbagaje.
Pe lângă mâncarea adusă din exterior, aceștia vin și cu băuturi, cu toate că îi atenționez că este interzis acest lucru. Sunt momente în care, dacă mergeți la super-marketul din oraș (Eforie – n.r.), nu mai găsești marfă deloc, e gol.
Au venit cu o butelie mică, să-și facă un ou, un mic dejun, și de acolo s-a ajuns la oala de ciorbă. Da, găteau ciorbă în cameră…”, a declarat administratorul pensiunii din Eforie Nord.
Hotelierii și agenții economici mai spun că nu sunt deranjați de turiștii care consumă o gustare în cameră, atâta vreme cât respectă regulile bunului simț, ci de cei care ajung să gătească ciorbă și alte feluri de mâncare, deși se precizează expres că acest lucru este interzis.