News

Gest impresionant al pompierilor brăileni! Au salvat o lebădă împotmolită în nămolul din Lacul Sărat

29.06.2020 | 16:08
Gest impresionant al pompierilor braileni Au salvat o lebada impotmolita in namolul din Lacul Sarat
ADVERTISEMENT

Săptămâna a început cu o intervenție de zile mari pentru un echipaj de pompieri din Brăila. Luni dimineață, aceștia au fost anunțați prin apel la numărul de urgență 112 că o lebădă a rămas împotmolită în nămolul din Lacul Sărat.

Fără să stea prea mult pe gânduri, salvatorii s-au echipat corespunzător și au mers la fața locului pentru a salva viața bietei păsări. După ce a fost scoasă vie și nevătămată din mâl, aceasta a ajuns în grija Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Brăila și îi va fi redată libertatea imediat ce își va reveni complet.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Urgență Brăila pune întreaga situație pe seama faptului că Lacul Sărat a fost alimentat cu apă din Dunăre, fapt care a permis formarea noroiului. Totul, din cauza fenomenului de secetă care afectează de ani buni stațiunea cu același nume.

Pompierii au reușit să salveze o lebădă împotmolită în nămolul din Lacul Sărat

Este posibil că Lacul Sărat să fi fost alimentat cu apă din Dunăre și probabil de aceea s-a întâmplat să rămână blocată. Lebăda s-a împotmolit pur și simplu în nămol iar colegii mei au intervenit pentru a o salva”, a declarat colonelul Ștefan Stoian.

ADVERTISEMENT

Misiunea nu a fost deloc una ușoară, având în vedere că pompierul care a extras lebăda riscă să rămână la rândul său împotmolit în nămol. A avut parte, însă, de sprijinul celorlalți doi colegi sosiți la fața locului, care l-au asigurat pentru a-l putea scoate rapid în cazul în care s-ar fi blocat.

Lacul Sărat se confruntă și anul acesta cu un val de secetă

Format pe un vechi curs al Dunării care acum este complet izolat, Lacul Sărat are o suprafață de 1,72 kilometri pătrați și o adâncime de 1,5 metri, iar iar fundul este acoperit pe întreaga suprafață de un nămol terapeutic.

ADVERTISEMENT

Acesta are un grad foarte mare de mineralizare, datorită conținutului ridicat de iod rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas. S-a dovedit de-a lungul timpului că nămolul său ameliorează zeci de afecțiuni.

De asemenea, este înconjurat de 70 hectare de pădure care atenuează climatul de stepă și constituie un plăcut loc de recreere. În ultimii ani s-a confruntat, însă, cu fenomenul de secetă, motiv pentru care autoritățile au decis alimentarea lui cu apă dulce din Dunăre.

ADVERTISEMENT

Şi anul acesta Lacul Sărat este afectat de secetă, dar nu atât de grav ca anul trecut. Sunt afectate doar marginile. Cât va fi seceta în zona noastră, va trebui anual să luăm măsuri. Anul trecut a fost grav, pentru că lumea s-a gândit mult.

Dacă ne gândeam mai repede, era mai bine. Cei de la Institutul Naţional de Balneofizioterapie au venit la faţa locului, au analizat cum este influenţată apa sărată din lac dacă adăugăm raţional apă dulce şi au văzut că apa îşi păstrează calităţile, la fel şi nămolul. Acum avem deja o experienţă şi cred că anul acesta va merge mai repede”, a declarat Sorin Boşneag, directorul SC Traian SA, societatea care administrează Lacul Sărat.

ADVERTISEMENT