Sport

Gest uriaș al unui rugbyst care suferă de demență. Ce a decis să se întâmple după moartea sa

Fostul rugbyst englez Steve Thompson a fost diagnosticat cu demență și a luat o decizie neașteptată care ar putea ajuta foarte mult lumea medicală.
23.09.2021 | 17:40
Gest urias al unui rugbyst care sufera de dementa Ce a decis sa se intample dupa moartea sa
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență, o tulburare neurologică care le răpește memoria și costă lumea 1,3 trilioane de dolari pe an.

Această boală a făcut ravagii și în fotbal, ultimul diagnosticat fiind fostul mare jucător englez Bobby Charlton. Cu demență au murit alți patru mari fotbaliști englezi: Nobby Stiles, Jack Charlton, Martin Peters și Ray Wilson.

ADVERTISEMENT

Suferind de demneță, un fost rugbyst își va dona creierul

Fost câștigător al Cupei Mondiale de rugby cu naționala Angliei, Steve Thompson a fost diagnosticat cu demenţă la vârsta de 42 de ani și a luat decizia de a-și dona creierul pentru a fi folosit în cercetările cu privire la encefalopatie cronică traumatică.

Fostul rugbyst, care acum are 43 de ani, se numără printre foştii sportivi care au dat în judecată forurile de rugby pentru neglijenţă.

ADVERTISEMENT

Conform BBC, după ce va muri, creierul său va fi folosit în cercetările cu privire la encefalopatia cronică traumatică, care poate fi diagnosticată doar după deces.

Thompson nu își mai amintește meciurile de la Cupa Mondială

Thompson a spus că îşi va dona creierul pentru ca sportul să ajungă să fie mai sigur: ”Îmi voi dona creierul pentru ca să nu treacă prin ce am trecut eu copiii oamenilor pe care îi iubesc. Generaţia noastră trebuie să îşi doneze creierul astfel încât cercetătorii să poată dezvolta tratamente mai bune şi moduri în care sportul să devină mai sigur”.

ADVERTISEMENT

Steve Thompson a făcut parte din echipa Angliei câştigătoare a Cupei Mondiale în 2003. La competiţia de atunci, el a evoluat în toate meciurile naţionalei, dar în decembrie 2020 a declarat că nu îşi mai aminteşte niciunul.

Fostul mare sportiv a pus pierderile de memorie pe seama loviturilor frecvente pe care le-a primit în cap la meciuri şi la antrenamente. El a fost diagnosticat în 2020 cu demenţă.

ADVERTISEMENT

World Rugby, nevoită să facă schimbări în regulament

În luna iulie, World Rugby a stabilit un plan de asistență socială a jucătorilor în șase puncte, care include sprijin pentru foști jucători. În această săptămână, conducătorii rugby-ului mondial au anunțat că au decis să limiteze la doar 15 minute pe săptămână antrenamentul de contact în încercarea de a preveni accidentările.

Vorbind despre această schimbare, Steve Thompson a solicitat scoaterea contactului din joc la nivelul copiilor și a adăugat: ”Mergem în direcția corectă, dar mai sunt multe lucruri de făcut pentru a ne asigura că jucătorii sunt în siguranță.

Cred că dacă noi, jucătorii care am făcut reclamații, nu am fi ieșit, asta nu s-ar fi întâmplat. Trebuie să fim mândri de aceste mici victorii pentru că ne dorim să facem jocul de rugby mult mai sigur. Nu suntem acolo pentru a distruge jocul, suntem acolo pentru a-l face mai sigur, astfel încât să continue”.

ADVERTISEMENT