În vara anului trecut, Stanislav Horuna concura pentru Ucraina la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde reuşea să câştige o medalie de bronz la karate, categoria 75 de kilograme. Acum, la nouă luni de la momentul de glorie, sportivul de 33 de ani e cu arma în mână şi pregătit de luptă.
Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Stanislav Horuna a decis să se înroleze în armată, pentru a-şi apăra ţara de invadatori. A considerat că acest gest nu este îndeajuns şi a făcut tot posibilul să ajute armata, care are nevoie de fonduri, şi şi-a vândut medalia de bronz câştigată la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Stanislav Horuna a primit, în urma unei licitaţii, 20.500 de euro, iar toţi banii i-a donat către forţele armate, iar o parte din sumă a ajuns şi în conturile organizaţiilor care îi ajută pe refugiaţii din Ucraina.
Medalia câştigată de Stanislav Horuna este una destul de rară, după ce disciplina karate a fost inclusă abia la ediţia de la Tokyo în programul Jocurilor Olimpice. La acelaşi sport, Ucraina a mai avut o medaliată, pe Anzhelika Terliuga, care a cucerit argintul.
“M-au încercat emoţii diferite. Este puţin trist, pentru că nu voi mai avea medalia. Este visul oricărui sportiv. Dar, până la urmă, este o piesă de metal. Altele sunt priorităţile acum. Ţara mea este mai importantă decât o medalie”, a spus Stanislav Horuna.
Într-un interviu acordat recent, Stanislav Horuna a vorbit despre situaţia din Ucraina şi a spus că ruşi au fost minţiţi de Vladimir Putin, care a susţinut în repetate rânduri că este nevoie de o denazificare a ţării.
“Întreaga lume s-a unit împotriva unui demon. Toţi văd adevărul şi ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Au venit să ucidă şi să distrugă totul. Pământul este pârjolit. Ce vor de la noi? Ucid, violează, distrug şi omoară, atât.
Nazişti în Ucraina? La fel ca eroii Marvel, nu există. Totul este în imaginaţia lor. Ruşilor li s-a vorbit de ani de zile că există nazişti în Ucraina, dar nu au verificat niciodată această informaţie. Sunt orbi. Dacă preşedintele lor le spune ceva, ei cred totul. Nimic nu le poate schimba convingerea”, a mai explicat Stanislas Horuna.
Stanislav Horuna locuieşte în Lvov, oraşul lui natal, aflat în Vestul Ucrainei. Sportivul de 33 de ani a povestit cum arată viaţa de zi cu zi, după ce a început războiul.
“Acum sunt acasă. Ieri am patrulat toată ziua şi toată noaptea. Mă recuperez, iar mâine voi patrula din nou. Oraşul meu este relativ sigur, dar am aflat de la refugiaţi de ceea ce s-a întâmplat în Estul ţării. M-am oferit voluntar şi încerc să fiu de ajutor. Dacă invadatorii vor ajunge aici, atunci voi fi forţat să lupt contra lor şi să-i omor”, a concluzionat Stanislav Horuna.
Pe lângă medalia de bronz de la Tokyo 2020, Stanislav Horuna a reuşit aceeaşi performanţă la Campionatele Mondiale din 2014. La Campionatele Europene, ucraineanul a câştigat aurul la ediţia din 2021 şi mai deţine alte două medalii de argint şi cinci de bronz.