Life

Gestul impresionant făcut de Fuego în memoria lui Nicolae Dabija: ”Am considerat asta o datorie morală”

Gestul impresionant făcut de Fuego în memoria lui Nicolae Dabija. Cântărețul și prezentatorul de la TVR 2 a avut o legătură strânsă cu regretatul scriitor.
19.07.2022 | 18:06
Gestul impresionant facut de Fuego in memoria lui Nicolae Dabija Am considerat asta o datorie morala
Fuego, gest impresionant în memoria lui Nicolae Dabija. Sursa foto: Facebook/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fuego a făcut un gest incredibil în memoria regretatului Nicolae Dabija. Scriitorul, istoricul și academicianul basarabean-român s-a stins din viață în luna martie 2021.

Fuego, gest impresionant în memoria lui Nicolae Dabija

Paul Surugiu, pe numele său real, a finanțat realizarea unui bust în memoria lui Nicolae Dabija, pe care l-a și donat.

ADVERTISEMENT

Bustul regretatului scriitor îi aparține sculptorului brașovean Petrică Buhnici. Acesta va fi expus în holul sediului ziarului “Literatura și arta”, pe care Nicolae Dabija l-a condus mai bine de două decenii.

Fuego și Nicolae Dabija aveau o legătură strânsă. Cântărețul a fost îndurerat după ce scriitorul a decedat pe 12 martie 2021, răpus de COVID-19, la vârsta de 72 de ani.

ADVERTISEMENT

În plus, Fuego îi aduce un omagiu lui Dabija prin muzica sa. Artistul are cinci piese de succes pe versurile regretatului scriitor, iar prezentatorul de la TVR 2 le interpretează la aproape toate concertele sale.

Nicolae Dabija i-a fost mentor și prieten lui Fuego, așa că a simțit să facă acest lucru în memoria sa.

ADVERTISEMENT

“Am considerat asta o datorie morală a prieteniei noastre și o formă de a mulțumi pentru fiecare moment în care vorbele sale m-au făcut mai bogat, mai înțelept, mai plin de românism și de dragoste pentru țară, pentru poezie, pentru oameni! (…)

Mi-e dor de el și cred că viața a fost dură, tristă și nedreaptă când ni l-a răpit, mult prea curând, pe cel care mai avea atâtea de spus și care trebuie citit ca pe-o dogmatică a frumosului, versurile sale fiind de o profunzime spectaculoasă!”, a explicat Fuego pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Fuego a precizat că nu are nevoie de laude și mulțumiri pentru gestul său.

Nicolae Dabija, răpus de COVID-19 în martie 2021

Scriitorul Nicolae Dabija a fost răpus de infecția cu coronavirus anul trecut, în martie. A fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău după ce a suferit complicații cauzate de COVID-19.

Nicolae Dabija a fost scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova. A fost și membru de onoare al Academiei Române, dar și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Era un adept al unirii Republicii Moldova cu România și s-a implicat activ în lumea politică de la Chișinău.

A ocupat funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada anilor 1990 – 1994 şi 1998 – 2001.

ADVERTISEMENT