Fotbal intern

Gestul lui Octavian Șovre, sub lupa președintelui CNCD, Asztalos Csaba: ”Scopul este minunat”

15.04.2021 | 15:44
Gestul lui Octavian Sovre sub lupa presedintelui CNCD Asztalos Csaba Scopul este minunat
ADVERTISEMENT

Arbitrul asistent Octavian Șovre i-a cerut un autograf lui Erling Haaland și l-a donat Asociației S.O.S. Autism Bihor. Mai înainte să se afle semnificația gestului său, asistentul a fost pus la zid de toți oamenii de fotbal și de presa internațională.

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a salutat, însă, inițiativa arbitrului și a vorbit despre problemele pe care le au oamenii cu autism.

ADVERTISEMENT

Asztalos a menționat marginalizarea la care sunt supuși copiii cu autism și sindromul ADHD în școlile din România.

Dincolo de aparențe

La finalul meciului dintre Manchester City și Borussia Dortmund, din manșa întâi a sferturilor de finală a Ligii Campionilor, arbitrul asistent Octavian Șovre i-a cerut lui Erling Haaland să-și pună semnătura pe mai multe cartonașe.

ADVERTISEMENT

Fără să cunoască scopul acțiunii românului, UEFA l-a pus la zid criticând aspru gestul arbitrului, pe care l-a acuzat de lipsă de profesionalism: ”Este complet inacceptabil și e vorba de demnitate. Nu uitați de numărul camerelor TV de la meciurile UEFA, ele văd totul”, a tunat șeful arbitrilor din Europa, Roberto Rosetti.

În fapt, Octavian Șovre i-a cerut autografele lui Haaland pentru a dona cartonașele cu semnătura nordicului, pentru a fi vândute într-o licitație în scop caritabil, banii urmând să fie direcționați către asociația S.O.S. Autism Bihor.

ADVERTISEMENT

Asztalos Csaba se înclină în fața arbitrului

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a fost impresionat de gestul asistentului și a explicat la Gold FM de ce Șovre merită respectul tuturor.

”Scopul domnului Șovre este minunat, impresionant, chiar. Vorbim de persoane care fac parte dintr-un grup vulnerabil cu foarte multe probleme în România. Avem multe plângeri din această zonă. Medicii recomandă persoanelor cu autism sau ADHD să își desfășoare activitatea în mediul comun, alături de toți ceilalți.

ADVERTISEMENT

Din păcate există profesori și mulți părinți care fac tot posibilul de a le interzice acestora accesul în școli. Legea chiar obligă școlile să-i primească pe acei copii, dar nu se respectă. Am primit liste semnate de părinți pentru excluderea copiilor cu autism! Sunt copii îndemnați să protesteze pentru excluderea colegilor lor. Pentru un copil, acest gen de discriminare reprezintă o problema imensă”, a spus Asztalos, pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT