News

Gestul mamei care s-a aruncat de pe bloc împreună cu cei doi copii, explicat de psihiatrul Gabriel Diaconu: ”Nu putem opri reacția în lanț”

Gestul mamei care s-a aruncat de pe bloc împreună cu cei doi copii i-a atras atenția și psihiatrului Gabriel Diaconu, care a încercat să explice ce ar putea sta în spatele unui astfel de gest.
04.05.2022 | 13:25
Gestul mamei care sa aruncat de pe bloc impreuna cu cei doi copii explicat de psihiatrul Gabriel Diaconu Nu putem opri reactia in lant
Gestul mamei care s-a aruncat de pe bloc împreună cu cei doi copii, explicat de psihiatrul Gabriel Diaconu. Foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Gestul mamei care s-a aruncat de pe bloc împreună cu cei doi copii a fost prezent în jurnalele de știri, astfel că reputatul psihiatru a fost abordat de mai multe persoane care au dorit să știe ce ar fi putut s-o împingă pe femeie să recurgă la sinucidere și pruncucidere.

Gestul mamei care s-a aruncat de pe bloc nu e o noutate pentru Gabriel Diaconu

Astfel, Gabriel Diaconu a dezvăluit că de-a lungul carierei sale a mai vorbit despre astfel de cazuri șocante și de fiecare dată și-a ales cuvintele cu grijă. Așa a decis să facă și acum, în postare în care tratează pe larg tragedia de la Timișoara.

ADVERTISEMENT

După tragicul eveniment de la Timișoara, în care trei persoane și-au pierdut viața (mama și doi copii), mai multe persoane m-au întrebat despre resorturile interne care pot conduce spre o astfel de faptă, pe de o parte sinucidere, pe de altă parte pruncucidere sau infanticid.

De-a lungul timpului am descris cele două principale căi prin care atare evenimente ajung să se petreacă. Îmi aleg cu grijă cuvintele. Sub nicio formă, oricare ar fi el, mecanismul ori explicația propusă nu pot schimba dimensiunea tragică, prin finalitate. Niște oameni au murit, prematur. Copii care meritau mai mult decât o moarte violentă.

ADVERTISEMENT

De ce ar merita să risc să scriu, respectiv oamenii să citească despre asta, dată fiind încărcătura emoțională? Păstrând respect pentru durerea familiei și atenție la nevoia lor de discreție, suntem totuși obligați să ne uităm atent la fenomen.

Pentru că el are loc, crește și metastazează la umbra prejudecăților. Prima dintre ele este că așa ceva nu se poate întâmpla. Până când se întâmplă”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Psihoza, ”principala cale spre cupleta sinucidere/pruncucidere”

Mai departe, psihiatrul a subliniat că ”principala cale spre cupleta sinucidere/pruncucidere este o tulburare acută, severă și teribilă cât privește testarea realității.” Specialistul s-a referit la psihoză.

Psihozele sunt generate de – în covârșitoare parte – dificultatea creierului de a formula coerent atât lumea intimă a individului, dar și relația cu mediul lui înconjurător. Elementul central al psihozei este delirul (cum spun americanii) sau ideația delirantă (cum spun ceilalți).

ADVERTISEMENT

Ideea delirantă are o imensă diversitate. De la unele idei cu tentă mistică/ religioasă, la altele cu conținut profund paranoid, de prejudiciu, de persecuție, de urmărire, de influență, de contaminare/ posesie etc, natura lor se intersectează cu evenimente de viață care le alimentează natura veridică (pentru cel ce le gândește).

Numim asta în psihiatrie ”interpretativitate”, un termen curios, sec, dar important. Gândirea, spunem, are un caracter autonom. Omul nu și-o recunoaște ca fiind a lui. Numim asta ”influență xenopată”, adică ce simte omul este că ceva sau cineva, dinafară, explică gândurile dinăuntru”, a completat Diaconu.

Ce se întâmplă mai departe cu oamenii afectați de psihoză? Analiza psihiatrului continua cu referiri despre șocurile emoționale: ”Drept urmare, viața psihică a omului se dezorganizează. Șocurile emoționale pe care le poate suferi îl aruncă într-un univers al cognițiilor bizare, chinuitoare.

Capacitatea lui psihică poate fi serios afectată. Suicidul, aici, vine la capătul unui lanț de convingeri nefirești, care includ dimensiunea viață-moarte, anulează instincte de conservare și empatia față de altă persoană.

Atenție la complexul Medeea

A doua cale spre sinucidere/pruncucidere e întrucâtva controversată. I se spune ”complex Medeea”, pornind de la povestea Lânei de Aur, expediția argonauților și eroul mitic Iason.

În legenda cu pricina, iubirea Medeei pentru Iason este sfâșiată când acesta fuge, pe furiș, cu lâna de aur și o lasă pe Medeea în urmă, împreună cu cei doi copii ai lor. Din răzbunare, aceasta îi omoară.”

Răzbunare… Citind știrea despre obiectele găsite de polițiști în mașina femeii care s-a aruncat de pe bloc cu copiii în brațe, putem înțelege de ce psihiatrul a folosit acest cuvânt.

Carevasăzică, prin asta, protagonista poveștii acționează ca o ființă, deși sângeroasă, rațională, care aplică o pedeapsă definitivă tatălui trădător. Controversa are de-a face cu posibilitatea că suicidul cu infanticid poate fi și rațional.

Sunt anumite culturi sau alcătuiri culturale mai degrabă, în care sângele face parte din datorie. Răzbunarea de sânge și cu sânge, este adânc întipărită în mintea oamenilor. Drept urmare tatăl poate ucide fiica, spre exemplu, dacă i-a pătat numele sau l-a dezonorat.

Fratele are voie să se întoarcă, la limită chiar este obligat să, împotriva propriilor rude dacă a fost umilit sau dacă familia a părăsit căile, tradiția sau rigorile culturii ori religiei.

Feuda sângelui în România

Feuda sângelui, în România, continuă să subziste în anumite forme, majoritatea incomplete și de cele mai multe ori ”umbre ale trecutului”. Elementul central rămâne trădarea, umilința, sentimentul prevalent că doar prin sacrificiu uman poți obține o ”reparație” sau o formă (bizară poate, dar adecvată cultural) de justiție primitivă.

Putem să ne scandalizăm despre asta, putem să ne oripilăm despre asta. Dar există. Problema, vorbind despre Medeea, este unde ai putea să încadrezi un astfel de comportament, poate adecvat cât de cât cultural, dar evident aberant, deviant și reprobabil. Fapt este că lumea nu e cum ne-o imaginăm noi, iar suferința va fi filtrată inevitabil cultural, de unde individul își trage seva rezilienței și ”cadrul de referință” asupra vieții.”

În continuare analizei sale și revenind la psihoză, Gabriel Diaconu a notat că, în cee ace privește psihoza, ”respectiv feuda sângelui, observăm că psihiatria și psihologia sunt doar parțial echipate să intervină”. ”Sănătatea mintală n-o faci aseptic, într-un laborator, într-o cutie a propriilor teorii. Aplicabilitatea ei în viața reală e tot ce face diferența.

Am tratat, în anii mei de practică, femei care aveau atât idei de sinucidere cât și porniri obsesionale violente împotriva propriilor copii. Frecvent aveau ele însele, în propria biografie, un istoric de violență, adversitate precoce în viață, răni adânci și traume emoționale, ocazional adicție, respectiv dificultăți să-și reprezinte emoțional anumite împrejurări.

Am întâlnit oameni care, în contextul durerii psihice atroce, au făcut gesturi de violență asupra propriului corp și au trăit să spună povestea. Crusta rațională e subțire, de fiecare dată.

Intervenția într-o tragedie în desfășurare e frisonantă, atât pentru familie, cât și pentru profesionist. Puține sunt cuvintele care să descrie adecvat tensiunea luării deciziilor, dar și oportunitatea dialogului (ce-ar trebui să conțină? ce-ar trebui să spunem? cât de mult ne ajută șablonul medical sau psihologic în starea de fapt?).

Principala cauză a morții rămâne totuși viața

Dar, așa cum și deunăzi vorbeam cu cineva, oamenii ar putea să afle, deodată, că sunt capabili de marea violență. Astfel de energii subit descătușate văd comportamentul omului într-o evoluție nucleară, catalitică, o veritabilă fisiune a propriului psihic, unde nimic nu se termină până când ultimul atom de agresivitate este consumat. Și nu putem opri reacția în lanț.

Putem doar să oferim grijă, adăpost, sprijin farmaceutic pentru calmarea acelor trăiri convergente, concomitente. Iar, prin asta, să salvăm o viață, poate chiar mai multe.

Tragediile ne obligă să ne uităm, mai apoi, în urmă, atât la ce-am făcut, dar mai ales la ce nu am făcut. La cum am observat evoluția omului, dar și căderea lui. E o retrospectivă limitată de însăși poziția, poate nefirească, a privitului peste umăr.

Indiferent de model, de explicație, prin tot ce facem, oricum ne-am formula instrumentarul mental, adevărul e că intuiția ne dă ghes: ceva este profund greșit în sinuciderea unei mame, dar mai ales omuciderea copiilor ei în același pas.

Dați-vă voie să fiți, să fim, triști la deznodământ, și să nu riscăm fuga rapidă de la locul faptei într-o pripită judecată rațională. S-ar putea că nu există. Și s-ar putea că avem nevoie să continuăm să ne gândim atent la ce s-a întâmplat”, a scris Gabriel Diaconu pe Facebook. De altfel, despre răzbunarea prezentă în tragedia de la Timișoara a vorbit și psiholog.

 

ADVERTISEMENT