Gestul simplu care are beneficii inedite pentru creier. Este pe cale de dispariție, cu toate ca nu este deloc greu de făcut și este la îndemâna oricui. Studiile au demonstrat efectele pozitive.
Scrisul de mână, o activitate învățată în școală și căreia în zilele noastre nu i se mai acordă atât de multă importanță, se află pe lista obiceiurilor pe cale de dispariție, dar și a celor mai benefice pentru creier.
Studiile au arătat că atunci când alegem să scriem un simplu bilețel cu stiloul pe hârtie, nu în mesaj text pe telefon sau laptop, creierul nostru obține mai multe avantaje. De fapt, puterea acestui gest este incredibilă.
Unul dintre câștiguri este acela că scrisul de mână întărește memoria. Acest lucru se întâmplă pentru că au nevoie o concentrare și o atenție de 100%, precum și de motivație.
Pe de altă parte, gestul mai are și alte beneficii pentru creier. Scrisul este printre cele mai puternice moduri ne a menține inspirația, mintea obligându-ne să ținem pasul cu ideile noastre, pentru ca acestea să nu dispară.
De altfel, scriitorii sunt de părere că luarea notițelor de mână îmbunătățește înțelegerea și îi constrânge pe oameni să-și folosească tot repertoriul de învățare, să gândească informația și să formeze textul în minte.
Gestul îi ajută și pe cei care suferă de dislexie. „Pentru că toate literele în cursiv încep pe o linie de bază și pentru că stiloul se mișcă fluid de la stânga la dreapta, cursivul este mai ușor de învățat pentru elevii dislexici care au probleme în formarea corectă a cuvintelor”, a explicat Deborah Spear, terapeut academic, conform Epica.
Un alt mod în care obiceiul ajută la dezvoltarea creierului este prin ascuțirea gândirii critice. Alegerea cuvintelor poate fi o activitate dificilă, iar atunci când scriem de mână, gândim mai mult informațiile pe care urmează să le notăm.
În plus, spun specialiștii, scrierea dactilografică pe caiete liniate a textului „sunt mai liniștit”, de cel puțin 20 de ori pe zi, poate influența mentalitatea și calma nervii. „Acest lucru calmează de fapt persoana și recalifică creierul”, a afirmat dr. Marc Seifer, un expert în scrierea caligrafică.