News

Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm nemaivăzut. Avertismentul oamenilor de știință

Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm alarmant, iar oamenii de știință avertizează că nivelul e cel mai scăzut din toate timpurile.
06.03.2025 | 23:45
Gheata din Oceanul Arctic se topeste intrun ritm nemaivazut Avertismentul oamenilor de stiinta
Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm nemaivăzut. Avertismentul oamenilor de știință. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cel puțin de la începutul înregistrărilor din 1979, care sunt realizate de serviciul Copernicus al UE privind schimbările climatice. Potrivit DPA, este a treia lună consecutivă care observă cele mai scăzute valori ale nivelului gheții, conform administratorilor serviciului Copernicus.

Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm nemaivăzut

Întinderea gheții marine din Arctica a fost în această lună cu 8% sub media pe termen lung. În Antarctica, întinderea gheții marine a ocupat locul al patrulea în clasamentul celor mai scăzute valori, cu 26% sub medie.

ADVERTISEMENT

Așadar, gheața se topește și nivelul oceanelor crește. ”Februarie este luna în care gheaţa marină din Antarctica atinge de obicei nivelul său minim anual”, au subliniat administratorii serviciului Copernicus, conform sursei citate.

Cât despre suprafața globală a gheții marine, aceasta este la al 3-lea cel mai scăzut nivel din istorie. Temperatura din cele două regiuni monitorizate (Polul Nord și Sud) a fost cu 0,63 grade mai mare decât media perioadei 1991-2020 și cu 1,59 grade mai mare decât cea estimată pentru perioada 1850-1900.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință, tot mai îngrijorați din cauza topirii calotei glaciare

Asta, înainte ca omul să înceapă să polueze masiv și să distrugă mediul înconjurător. Potrivit acestui serviciu de monitorizare Copernicus, 19 din ultimele 20 de luni au avut temperaturi medii cu peste 1,5 grade Celsius raportat la perioada preindustrială.

Acordul de la Paris, părăsit de SUA sub Donald Trump, a fost semnat de toate țările civilizate în 2015 și are ca scop limitarea încălzirii globale. Serviciul Copernicus în UE se bazează pe date provenite de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume, dar și pe modele de calcul.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință prevăd că, dacă continuăm pe traiectoria actuală a emisiilor de gaze cu efect de seră, schimbările climatice vor face ca mai mult de o treime din speciile de animale și plante ale Pământului să se confrunte cu dispariția până în 2050 – și până la 70% până la sfârșitul secolului.

ADVERTISEMENT