100 ani de Romania

Gheorghe Berceanu, luptătorul român care a stăpânit lumea! “Hercule de buzunar” a fost învins doar de două ori în carieră

16.11.2018 | 22:00
Gheorghe Berceanu luptatorul roman care a stapanit lumea Hercule de buzunar a fost invins doar de doua ori in cariera
Gheorghe Berceanu, luptătorul român care a stăpânit lumea

Gheorghe Berceanu a fost luptătorul român care a stăpânit lumea în anii ’70. Sportivul legitimat la Steaua Bucureşti a scris istorie în luptele greco-romane. La doar 1,50 metri, olteanul a fost poreclit “Hercule de buzunar” şi a concurat cu succes la categoria 48 de kilograme timp de mai bine de jumătate de deceniu.

Născut pe 28 decembrie 1949, la Cârna (judeţul Dolj), Gheorghe Berceanu şi-a dorit să practice fotbalul şi a mers la o selecţie la Electroputere Craiova. Antrenorii l-au respins pentru că era prea mic de statură şi s-a îndreptat spre sala de lupte a clubului din Bănie. “Eu am început cu fotbalul şi am fost la o selecţie la Electroputere Craiova, dar m-au văzut aşa ‘solid’ şi m-au respins. Apoi am mers la sala de lupte a aceluiaşi club, pentru că doream să practic sportul. Am început cu luptele libere, dar fiindcă am pierdut primele meciuri am trecut la greco-romane”, a povestit Gheorghe Berceanu peste ani.

Gheorghe Berceanu, luptătorul român care a stăpânit lumea la categoria 48 de kilograme

Sub comanda lui Ilie Marinescu, Gheorghe Berceanu a început să obţină primele titluri naţionale la lupte greco-romane, iar în 1968 a fost aproape să prindă lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. Un an mai târziu, luptătorul român cucerea primul titlu mondial, la Mar der Plata, după ce-l învingea în finală pe Rahim Aliabadi (Iran). În acelaşi an, Gheorghe Berceanu se transfera de la Electroputere Craiova la Steaua Bucureşti. În 1970, românul îşi apăra titlul mondial, la Edmonton, şi cucerea şi medalia de aur la Campionatul European de la Berlin. O accidentare l-a făcut să rateze Mondialul din 1971, dar revanşa a venit imediat.

În 1972, Gheorghe Berceanu a câştigat medalia de aur la Campionatul European de la Katowice, însă în toamnă vine marele succes. La JO de la Munchen, luptătorul stelist câştiga titlul olimpic după ce în finală s-a impus în faţa lui Rahim Aliabadi şi Stefan Angelov (Bulgaria). După ce cucereşte încă un titlu european, Gheorghe Berceanu a fost obligat să stea pe tuşă un an din cauza unei hepatite. În 1975 s-a întors pe saltea, dar pierdea titlul mondial, la Minsk, în faţa lui Vladimir Zubkov (URSS), într-o finală controversată, sovietivul fiind ajutat să câştige. După o accidentare la menisc, stelistul a mers la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 şi a obţinut medalia de argint. “Am fost furat. Arbitrii m-au descalificat fără motiv. Atunci, ruşii se băteau la numărul total de medalii cu americanii. Noi am fost trei români în finalele de la greco-romane, eu, Rusu şi Gingă. Toţi am pierdut titlul olimpic împotriva unor sovietici”, îşi aduce aminte cu amărăciune fostul mare sportiv. Acestea au fost singurele înfrângeri din cariera lui Gheorghe Berceanu. În 1977 s-a retras din activitatea sportivă şi s-a dedicat antrenoratului. Şase ani mai târziu a revenit în sală şi a câştigat titlul naţional, dar nu a fost lăsat să meargă la Mondiale şi a renunţat definitiv.

Gheorghe Berceanu, luptătorul român care a stăpânit lumea la categoria 48 de kilograme
Gheorghe Berceanu, luptătorul român care a stăpânit lumea la categoria 48 de kilograme