Sporturi

Gheorghe Berceanu, unul dintre cei mai mari luptători români! A luat aurul la toate competițiile majore

12.03.2021 | 21:00
Gheorghe Berceanu unul dintre cei mai mari luptatori romani A luat aurul la toate competitiile majore
Gheorghe Berceanu, unul dintre cei mai mari luptători români! A luat aurul la toate competițiile majore. Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Gheorghe Berceanu este unul dintre cei mai mari luptători români din istorie. Viața i-a fost legată de clubul Steaua, iar la toate competițiile majore la care a participat a reușit să câștige măcar o dată medalia de aur. 

În episodul 36 din seria “Olimpicii României” ne reamintim performanțele reușite de Gheorghe Berceanu, cel care a devenit campion olimpic la Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen. La Montreal a fost aproape să repete performanța, însă a trebuit să se mulțumească doar cu medalia de argint.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Berceanu, unul dintre cei mai mari luptători români! Respins de la fotbal pentru că era prea mic

La început a vrut să facă fotbal așa că s-a dus la clubul Electroputere Craiova, însă a fost respins pentru că era foarte mic de statură. Așa că s-a îndreptat spre secția de lupte a aceluiași club, sub îndrumarea antrenorului Ilie Marinescu.

Ulterior a ajuns la Steaua București, club de care și-a legat întreaga carieră și o mare parte a vieții. Categoria la care a concurat a fost 48 de kg, el având o înălțime de 1,50 metri. Pe plan național a câștigat 8 titluri, însă a reușit să strălucească și pe plan european și mondial.

ADVERTISEMENT

A câștigat aurul olimpic la Munchen în 1972!

A câștigat trei titluri europene, în 1970 la Berline, în 1972 în Katowice și un an mai târziu la Helsinki. Pe plan mondial a obținut titlul suprem în două rânduri, în 1969 la Mar del Plata și 1970 la Edmonton. A mai luat o medalie de argint la Minsk, în 1975.

Cea mai mare performanță a carierei a obținut-o la Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972. A câștigat aurul olimpic la categoria 48 de kg, podiumul fiind completat de iranianul Rahim Aliabadi și Stefan Angelov din Bulgaria.

ADVERTISEMENT
Gheorghe Berceanu îl pupă pe Nicolae Martinescu, după ce acesta din urmă a câștigat titlul olimpic la Munchen. Sursa: cosr.ro

Doar două înfrângeri în carieră! Dezamăgit de finala de la Montreal: “Am fost furat!”

Gheorghe Berceanu avea să sufere doar două înfrângeri în carieră: cu Vladimir Zubkov (URSS) la Mondialele de la Minsk, în 1975, după un ultim act controversat și în finala olimpică de la Montreal, din 1976 când sportivul susține că a fost furat:

“Am fost furat. Arbitrii m-au descalificat fără motiv. Atunci, ruşii se băteau la numărul total de medalii cu americanii. Noi am fost trei români în finalele de la greco-romane, eu, Rusu şi Gingă. Toţi am pierdut titlul olimpic împotriva unor sovietici”, a spus Berceanu.

ADVERTISEMENT

În 2020, inclus în Hall of Fame!

La un an după Jocurile Olimpice s-a retras din activitatea competițională, însă a revenit în 1983, șase ani mai târziu, și a câștigat titlul național. Însă, Berceanu nu a fost lăsat să participe la Campionatele Mondiale și a renunțat definitiv.

A devenit antrenor la secția de lupte greco-romane a clubului Steaua București. A primit titlul de Sportiv Emerit și Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2020 a fost inclus în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Lupte. În prezent are 71 de ani.

Gheorghe Berceanu
  • 2 înfrângeri a suferit în carieră Gheorghe Berceanu
  • 71 de ani are Gheorghe Berceanu 
ADVERTISEMENT