News

Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare în cazul Caracal. Sentinţa este definitivă

Gheorghe Dincă îşi va petrece următorii 30 de ani în spatele gratiilor. Curtea de Apel Craiova a menţinut pedeapsa maximă dictată de prima instanţă.
30.05.2023 | 15:07
Gheorghe Dinca condamnat la 30 de ani de inchisoare in cazul Caracal Sentinta este definitiva
Gheorghe Dinca a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Craiova la 30 de ani de închisoare, în cazul răpirii şi uciderii Alexandrei Măceşanu şi Luizei Melencu. Practic, magistraţii Curţii de Apel Craiova au menţinut în cazul lui Dincă maximul pedepsei prevăzut de lege, în cazul persoanelor peste 65 de ani.

Pedeapsa lui Ştefan Risipiţeanu a fost majorată cu cinci ani

Gheorghe Dincă fusese condamnat la 30 de ani de închisoare în septembrie 2022, de Tribunalul Olt. Ştefan Risipiţeanu, despre care se spune că a fost complicele său, a fost condamnat atunci la 7 ani de închisoare pentru viol, dar acum Curtea de Apel Craiova i-a majorat pedeapsa cu cinci ani, condamnându-l la 12 ani de detenţie.

ADVERTISEMENT

“În baza art. 396 alin. 1 şi 2 C. proc. pen. condamnă inculpatul Dincă Gheorghe la pedeapsa de 30 de ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prev. de art. 188 alin. 1 C. pen., rap. la art. 189 alin. 1, lit. a), d) şi h) C. pen. cu aplicarea art. 57 C.pen. (victima M.L.M); În baza art. 67 alin. 2 C.p., interzice inculpatului Dincă Gheorghe, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, d, f şi h Cp pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă a cărei executare începe conform art. 68 Cp”, se arată în soluţia pronunțată de Curtea de Apel Craiova.

În luna septembrie, instanţa Tribunalului Olt l-a obligase pe Gheorghe Dincă la plata unor daune morale de 500.000 euro faţă de mama Alexandrei Măceşanu şi a unor daune morale de 100.000 către mama Luizei Melencu şi o altă persoană din familia fetei, precum şi la daune morale de 10.000 de euro faţă de o altă parte civilă din dosar. Dincă a fost obligat şi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total 750.000 lei, din care suma de 744.129,55 lei în timpul urmăririi penale.

ADVERTISEMENT

În prima parte a anului 2019, Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, și Luiza Melencu, de 18 ani, au dispărut, după ce au mers „la ocazie” în mașina lui Gheorghe Dincă. Potrivit DIICOT, la data de 14 aprilie 2019, în jurul orelor 11,30, în Caracal, judeţul Olt, Gheorghe Dincă a observat-o pe Luiza Melencu, în vârstă de 18 ani, care dorea să meargă acasa cu o mașină, „la ocazie”.

Dincă s-a oferit să o ducă pe Luiza, determinând-o astfel să se urce de bună voie în mașina sa, după care, la scurt timp, a început să o agreseze, legând-o cu cureaua de la pantaloni de centura de pe scaunul din spate al mașinii, după care timp de trei zile a ținut-o cu forța în locuința sa din Caracal.

ADVERTISEMENT

La trei luni după răpirea Luizei Melencu, Gheorghe Dincă a luat-o „la ocazie” pe Alexandra Măceșanu, din comuna Dobrosloveni către Caracal. Aceasta a fost și ea răpită, dar la un moment dat a reușit să sune la 112, din captivitate. Ea a sunat de trei ori la numărul uni de urgență, reclamând că a fost răpită, sechestrată și violată într-o casă din Caracal.

Polițiștii au încercat să identifice locul în care se afla Alexandra, dar ulterior anchetatorii au așteptat până dimineața ca să intre în curtea lui Dincă. La fața locului agenții au descoperit un butoi metalic în care se aflau cenușă și fragmente de oase umane calcinate.

ADVERTISEMENT

La începutul anchetei, Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu și i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, a recunoscut că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal. Ulterior, el şi-a schimbat declaraţia, în sensul că nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, iar fata ar fi fost luată din casa lui de alte persoane.

ADVERTISEMENT