News

Gheorghe Dincă, ”extras” din penitenciar, după sentința din cazul Caracal. Avocatul familiei Melencu: ”Să nu i se întâmple vreo moarte subită”

Gheorghe Dincă a fost mutat din penitenciarul Craiova, imediat după ce a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Motivele care au dus la această măsură nu sunt cunoscute.
19.10.2022 | 09:33
Gheorghe Dinca extras din penitenciar dupa sentinta din cazul Caracal Avocatul familiei Melencu Sa nu i se intample vreo moarte subita
Gheorghe Dincă a părăsit penitenciarul Craiova și a ajuns la Mioveni / Foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă și-a încheiat perioada de ședere la penitenciarul Craiova, la câteva zile după ce a primit sentința în cazul Caracal. Potrivit unor surse neoficiale apropiate anchetei, acesta ar fi fost transferat la penitenciarul Mioveni, județul Argeș.

Gheorghe Dincă, mutat la un spital-penitenciar

Transferul unui deținut de la închisoare la alta nu reprezintă un lucru neobișnuit în sistemul penitenciar de la noi, această măsură fiind considerată una mai degrabă preventivă, pentru evitarea formării unor grupări de infractori care să-și manifeste influența în rândul celorlalți deținuți. În cazul lui Dincă, măsura pare mai degrabă nefirească, ținând cont de faptul că, cel mai probabil, faza de apel a procesului se va judeca la Craiova.

ADVERTISEMENT

În plus, sentința în cazul Caracal nu este definitivă și nu s-a stabilit o schimbare a regimului de detenție. În schimb, penitenciarul de la Mioveni funcționează în regim de spital, ceea ce poate reprezenta un argument pentru mutarea lui Dincă, ținând cont că acesta are aproape 70 de ani și suferă de diabet.

Secretele lui Gheorghe Dincă ar pune în pericol un întreg sistem

Surse apropiate anchetei au declarat pentru FANATIK faptul că Gheorghe Dincă are un statut cu totul special printre deținuții aflați în acest moment în spatele gratiilor. Bărbatul condamnat pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu ar deține informații care nu au fost făcute niciodată publice în cazul Caracal și care vizează șefi locali din poliție și chiar procurori care s-au ocupat cazul său.

ADVERTISEMENT

Posibilele dezvăluiri făcute de Dincă despre erorile făcute de autorități în timpul anchetei sau despre posibile încercări de acoperire ale acestora, chiar dacă nu ar fi neapărat luate în considerare, ar arunca încă o umbră de îndoială în legătură cu activitatea anchetatorilor în cazul Caracal și despre legătura acestora cu diverse grupări interlope.

Gheorghe Dincă, doi ani în cea mai dură închisoare din România

Nu în ultimul rând, penitenciarul Craiova este considerat unul dintre cele mai dure din România și chiar din lume (a fost inclus în documentarul ”Inside the World Toughest Prisons”, produs de Netflix), iar din acest punct de vedere, transferul s-ar fi făcut pentru ca Dincă să fie ”protejat”.

ADVERTISEMENT

Conform legilor din România, transferul provizoriu se dispune de către directorul penitenciarului, conform profilării penitenciarelor; la propunerea comisiei pentru stabilirea, individualizarea și schimbarea regimului de executare; sau la cererea persoanei condamnate, cu avizul comisiei, de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

De altfel, Dincă ar fi provocat un adevărat scandal la penitenciarul Craiova, după ce acesta ar fi acordat un interviu pentru o publicație din România, fără acordul conducerii. Acest lucru ar fi dus la o anchetă internă, care să stabilească împrejurările în care acesta a putut discuta cu respectivul reporter.

ADVERTISEMENT

Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu: ”Dincă putea avea soarta lui Cocoș, care a murit subit la Craiova”

Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu a confirmat că Gheorghe Dincă a fost mutat de la Craiova și e de părere că acest lucru nu este deloc întâmplător.

”Sunt mai multe variante. Una ar fi pentru a preîntâmpina ce s-a întâmplat cu Marinel ”Cocoș” (Bogdan Daniel Marinel, proxenet din Caracal n.r.), care a plasat fete inclusiv muncitorilor de la baza Deveselu. Acest Cocoș a murit subit, după ce a primit sentința pe fond. Dacă nu mă înșel, l-au găsit cu coloana ruptă. Și pentru a nu i se întâmpla și lui Dincă un ”accident” de acest tip, au preferat să-l mute de acolo.

Eu am verificat acest dosar, în el apar și câteva ”uniforme militare”, dar s-a trecut rapid cu vederea acest lucru. Am încercat să-i găsesc familia, dar mi s-a spus că au plecat toți din țară”, a dezvăluit avocata familiei Melencu.

Dincă, ”prelucrat” de la București pentru a spune ce trebuie

”O altă variantă ar fi că Dincă să fie ”prelucrat” de cei de la Capitală. Nu puteau să-l ducă la București, că era prea aproape și ar fi observat jurnaliștii că primește diverse vizite. Așa, l-au dus într-un loc mai discret, care să fie, totuși, aproape de București. De ce să fie ”prelucrat”? Poate în legătură cu plângerea pentru tâlhărie pe care am făcut-o la Parchetul General (în cazul telefonului Luizei Melencu, care a trimis o notificare de prezență în cursul lunii august 2019, la mai multe luni după presupusa moarte a acesteia, n.r.) sau poate cu apelul în sine”, a declarat Carmen Obârșanu pentru FANATIK.

Dosarul Caracal va continua în faza de apel, după ce toate părțile implicate, inclusiv DIICOT, au contestat sentința de pe fond a Tribunalului Olt.

ADVERTISEMENT