News

Gheorghe Dincă, regele ifoselor în penitenciar: are cinci mese pe zi și a dat afară toți fumătorii din celulă

Gheorghe Dincă, bărbatul condamnat la 30 de ani de închisoare în cazul Caracal, a devenit un adevărat coșmar pentru conducerea penitenciarului Craiova.
04.07.2024 | 09:03
Gheorghe Dinca regele ifoselor in penitenciar are cinci mese pe zi si a dat afara toti fumatorii din celula
Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și Luziei Melencu / Foto: Bogdan Dănescu, Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă este un deținut pretențios și mereu nemulțumit de condițiile pe care i le oferă sistemul penitenciar din România. Conștient că are toate șansele să-și petreacă restul zilelor în spatele gratiilor, Dincă pare să-și fi făcut un obiectiv din a enerva pe toată lumea.

Gheorghe Dincă se plânge într-una

”Monstrul din Caracal”, așa cum a fost poreclit de presă, și-a făcut un obicei din a face plângeri către conducerea penitenciarului Craiova, în care își critică gardienii, colegii de celulă și chiar personalul medical al închisorii, în condițiile în care este este înregistrat ca un deținut care suferă de afecțiuni cronice.

ADVERTISEMENT

La 71 de ani, Gheorghe Dincă are afecțiuni cardiace și e bolnav de diabet, motiv pentru care se află sub tratament cu medicamente specifice. La sfârșitul lunii aprilie, el a sesizat judecătorul de supraveghere a libertății din cadrul penitenciarului Craiova, că în luna martie, tratamentul i-a fost întârziat cu șapte zile. Mai exact, în loc să primească medicamentele pe 1 martie, acesteia i-au fost administrate pe data de 7 martie.

Mai mult, arată Dincă, la data de 7 martie, în jurul orei 10:00, el a fost anunțat că urmează să aibă o întâlnire cu avocații. După 15 minute de discuții, Gheorghe Dincă a solicitat să fie dus înapoi în celulă, însă a mai fost ținut în boxă timp de 30 de minute ”cu rea voință”. Ucigașul Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu susține că în această perioadă i s-a făcut rău și a ajuns la cabinetul medical, unde avea tensiunea 20 cu 10 și pulsul 112.

ADVERTISEMENT

Fumătorii nu mai au voie în celula lui Dincă

Tot din cauze medicale, Gheorghe Dincă are un regim de alimentație special, cu cinci mese și un conținut exact de glucide pe zi. Chiar și așa, condamnatul s-a arătat nemulțumit pentru că, la data de 12 februarie 2024, lui i s-a încălcat dreptul la asistență medicală, tratament și îngrijiri, pentru că a fost prezent în instanță până în jurul orei 13:30, timp în care nu i-a fost servită masa.

În fine, o altă solicitare înaintată de Dincă a fost de a-i muta pe deținuții fumători din camera lui, pentru că aceștia ”fumează zi și noapte în baie, iar fumul intră în camera de odihnă”.

ADVERTISEMENT

În sesizare, bărbatul arată că este ”cazat” în camera 108, cu încă 25 de deținuți, într-o încăpere de aproximativ 56 de metri. Din cauza deciziei conducerii de a amesteca deținuții fumători cu cei nefumători, i se încalcă dreptul la condiții minime de cazare.

În acest caz, lui Dincă i s-a răspuns că s-a ajuns la această situație din cauza supraaglomerării, dar că administrația penitenciarului a identificat măsuri pentru relocarea persoanelor fumătoare.

ADVERTISEMENT

”Monstru din Caracal” a descoperit credința în penitenciar

Celelalte două plângeri au fost respinse de judecătorul de supraveghere, pe motiv că sunt false. De exemplu, din fișa medicală s-a stabilit că lui Dincă i s-a administrat tratamentul zilnic, fără întreruperi. Cât despre ziua în care a fost în instanță, acestuia i s-ar fi servit o masă în jurul orei 10:00 (margarină și pâine), iar la ora 12:00 a fost adus înapoi la penitenciar.

”S-a reţinut de către Penitenciarul Craiova, în cuprinsul aceleiaşi adrese menţionate mai sus, aspectul că în ziua de 12.02.2024, petentului i s-a asigurat hrană caldă, respectând atât numărul de mese (5 mese), cât și conținutul de glucide (180 grame)”, se arată în răspunsul instanței.

Gheorghe Dincă este în spatele gratiilor din anul 2019, deși a fost condamnat definitiv abia în primăvara anului trecut. El își execută pedeapsa în regim închis, a fost sancționat disciplinar de două ori și recompensat o singură dată.

Dincă a participat la șase activități semistructurate obligatorii, dintre care patru cu caracter religios și două cu caracter sportiv. De asemenea, el a finalizat un modul al programului educativ de educație și altul de educație religioasă.

ADVERTISEMENT