News

S-a amânat sentința în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă riscă 30 de ani de închisoare. Update

Gheorghe Dincă și complicele lui, Ștefan Risipțeanu, își așteaptă sentința. Vineri este așteptată prima decizie în cazul Caracal, la 2 ani și jumătate după ce dosarul a ajuns în instanță.
12.08.2022 | 11:14
Sa amanat sentinta in dosarul Caracal Gheorghe Dinca risca 30 de ani de inchisoare Update
Gheorghe Dinca își va primi pedeapsa în cazul Caracal / Foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT
12-08-2022
09:00

Avocatul familiei Măceșanu: ”Sentința s-a amânat pentru 9 septembrie”

Judecătorii de la Tribunalul Olt au stabilit un nou termen pentru sentința din cazul Caracal. Aceștia au considerat că mai au nevoie de încă 3 săptămâni pentru a da o decizie în acest dosar.

”Sentința în cazul Caracal s-a amânat pentru data de 9 septembrie”, a declarat Aurel Moldovan, avocatul familiei Măceșanu, pentru FANATIK.

Conform informațiilor de pe portalul instențelor, sentința a fost amânată pentru că unul dintre membrii completului nu a putut participa la deliberări.

”Pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată conform reglementărilor art. 123 alin. 4 din Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, art. 354 alin. 2 C.p.p. şi jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, stabileşte termen pentru deliberare şi pronunţare la data de 09 septembrie 2022. Pronunţată în şedinţă nepublică, azi, data de 12.08.2022, la Tribunalul Olt”, se arată în minuta ședinței de astăzi. 

Cazul Caracal ajunge la final. Vineri, 12 august, judecătorii de la Tribunalul Olt ar putea lua o decizie într-unul dintre cele mai controversate dosare din ultimii ani.

Familia Alexandrei Măceșanu a cerut ca Dincă să nu mai fie judecat pentru omor

Cel mai probabil, Gheorghe Dincă va primi o sentință grea, spre maximul pedepsei. În cazul lui, DIICOT a cerut 30 de ani de închisoare pentru trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol și profanare de cadavre.

ADVERTISEMENT

Acum câteva luni, avocatul familiei Măceșanu a surprins pe toată lumea solicitând schimbarea încadrării juridice, prin care Gheorghe Dincă să nu mai fie acuzat de omor calificat. Acesta și-a argumentat cererea prin lipsa de dovezi că Alexandra Măceșanu este cu adevărat moartă. În paralel, familia a cerut reluarea căutărilor fetei, abandonate de anchetatori în urmă cu doi ani.

În cazul în care cererea familiei Măceșanu ar fi fost admisă, Gheorghe Dincă s-ar fi ales cu o pedeapsă mai mică. Solicitarea a fost, însă, respinsă.

ADVERTISEMENT

Decizia așteptată vineri nu este definitivă

Chiar și așa, magistrații au avut nevoie de două luni pentru a delibera și pentru a da o pronunțare în acest caz. Există, însă, și varianta ca sentința să fie din nou amânată, dacă judecătorii vor considera necesară o astfel de măsură.

Decizia așteptată astăzi nu va fi definitivă, cei doi inculpați având dreptul de a face apel.

Gheorghe Dincă este acuzat că a răpit, sechestrat, violat și ucis două tinere: Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

ADVERTISEMENT

Cele două răpiri au avut loc în prima parte a anului 2019. Alexandra a reușit, totuși, să alerteze autoritățile printr-un apel la numărul de urgență 112. Poliția a acționat cu mare întârziere, timp în care tânăra a dispărut fără urmă. Procurorii cred că Dincă a scăpat de cadavre arzând trupurile într-un butoi din curte.

Gheorghe Dincă și-a schimbat de mai multe ori declarația

Gheorghe Dincă și-a schimbat de mai multe ori depoziția, în cursul anchetei. El a recunoscut că le-a luat pe cele două fete cu mașina și le-a dus la el acasă, însă a negat că le-a ucis. Mai mult, Dincă a încercat să-i ducă pe procurori pe piste false, indicându-le locații false unde le-ar fi abandonat pe cele două fete.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au apelat la diverse trucuri pentru a obține informații de la inculpat. Ei au adus un profiler care să încerce să pătrundă în mintea lui Gheorghe Dincă și chiar au avut un agent sub acoperire în celula presupusului criminal, care i-a câștigat acestuia încrederea și l-a înregistrat în timp ce vorbea despre Alexandra și Luiza.

ADVERTISEMENT