Life

Gheorghe Dinică, amintiri înfiorătoare din cartierul Giulești. Actorul, la un pas să fie ucis

Regretatul actor Gheorghe Dinică a avut o viață grea, petrecută în cartierul Giulești, din Capitală. Cum a fost la un pas să fie ucis de copil?
25.12.2022 | 20:15
Gheorghe Dinica amintiri infioratoare din cartierul Giulesti Actorul la un pas sa fie ucis
Cum a fost actorul la un pas să fie ucis în copilărie. Sursa foto: IMDb
ADVERTISEMENT

Lucruri neștiute despre Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai mari și mai îndrăgiți actori din țară și care a murit pe 10 noiembrie 2009, în urma unui stop cardiac. Puțină lume cunoaște faptul că era să se stingă din viață în copilărie.

Lucruri neștiute despre regretatul Gheorghe Dinică. Cum a fost la un pas de moarte în copilărie

Gheorghe Dinică s-a născut pe 25 decembrie 1933, în cartierul Giulești, din București, fiind înregistrat la Starea Civilă pe 1 ianuarie 1934. Destinul nu i-a fost prea ușor.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu din 1999, pentru ”România literară”, Gheorghe Dinică a spus cum a fost la un pas să fie ucis de copil. Se întâmpla pe 4 aprilie 1943, când americanii au bombardat Capitala (atunci peste 3.000 de persoane au fost omorâte, iar alte peste 4.000 au fost rănite-n.r).

Marele actor a relatat pentru sursa menționată cum o bombă a căzut peste casa lui, el fiind în apropiere și crede că doar o minune a făcut să scape teafăr.

ADVERTISEMENT

”Da, m-am născut în plină iarnă, în Giuleşti. Un cartier de periferie, cu o viaţă ca atare. Simplă şi necăjită. Şi destul de dură. (…) Pe atunci iarna era iarnă şi vara era vară…

Nu prea aveam costumaţie contra frigului… Purtam pantofi cu talpa de lemn.Ce imagini din copilărie îmi revin în minte? Imaginea unor strazi desfundate…

ADVERTISEMENT

Şi imaginea bombardamentului din 4 aprilie. Războiul e un lucru pe care nu-l uit. Am scăpat printr-o minune – a căzut bomba peste casă şi eu eram ceva mai încolo, în pivniţă; m-a scos afară suflul…”, relata Gheorghe Dinică pentru ”România literară”, potrivit dosarsecrete.ro

Pentru aceeași sursă, actorul povestea cum nu avea cele necesare, multe lipsuri materiale și chiar lipsa dragostei părinților, căci erau despărțiți. Actorul a fost crescut mai mult de bunici, iar la 13-14 ani a plecat de unul singur spre centrul Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Dinică a visat din copilărie să fie actor

Gheorghe Dinică își amintea cum încă din adolescență era pasionat de vizionarea filmelor la cinematograf, de unde se retrăgea cu greu. Nu voia să piardă nicio peliculă, adusă din Occident.

Odată cu trecerea anilor, Gheorghe Dinică și-a dat seama că vrea să fie actor, iar soarta i-a surâs în acest sens. În anul 1961 și-a început meseria la Teatrul de Comedie, fiind distribuit în roluri, în spectacole precum: ”Umbra”, ”Capul de rățoi”, ”Somnoroasa aventură” sau ”Troilus și Cresida”.

Gheorghe Dinică, deși era deja foarte cunoscut, a atins o notorietate și mai mare în perioada când juca în seria ”Inimă de țigan”/”Regina”. Pe data de 10 noiembrie 2009, actorul a murit la Spitalul Clinic de Urgență București, din cauza unui stop cardiac.

ADVERTISEMENT