News

Ce mai face Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului. Pentru că primește doar 3000 de lei pe lună, politicianul vrea pensie specială

Devenit cunoscut ca primar al Clujului, Gheorghe Funar (72 de ani) a dat recent în judecată Parlamentul, solicitând acordarea pensiei speciale. Politicianul a candidat ultima dată în 2019, la europarlamentare.
31.12.2021 | 17:51
Ce mai face Gheorghe Funar fostul primar al Clujului Pentru ca primeste doar 3000 de lei pe luna politicianul vrea pensie speciala
Fost primar al Clujului, Gheorghe Funar vrea pensie specială din partea Parlamentului României
ADVERTISEMENT

Timp de trei mandate, între 1992 și 2004, Gheorghe Funar (72 de ani astăzi) a fost primar al Clujului, devenind un personaj cunoscut în viața politică a țării. Dacă în intervalul 1992-1997, Funar a fost președintele P.U.N.R., din 1998 până în 2015 a activat în echipa Partidului România Mare, unde a ajuns chiar în vârful ierarhiei.

La nivel de carieră profesională, Funar a lucrat ca economist la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj, între 1973 și 1977. Apoi a fost asistent universitar la Institutul Agronomic ”Dr. Petru Groza”, pentru ca între 1990-1992 să ocupe funcția de prodecan al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole din Cluj.

ADVERTISEMENT

Funar a a fost ales de trei ori la rând primarul Clujului

După trei mandate consecutive ca primar al Clujului, Funar a fost învins în 2004 de Emil Boc. La alegerile locale din 2008, politicianul a încercat din nou să devină edilul orașului de pe Someș, dar nu a obținut decât 4,2% din voturile electoratului.

Senator PRM de Cluj în legislatura 2004-2008, Gheorghe Funar a bifat și două încercări eșuate la alegerile prezidențiale din 1996 și 2014. La ultimul scrutin, Funar a strâns 45.505 voturi, echivalentul a 0,47% din voturile exprimate.

ADVERTISEMENT

Dat în judecată pentru abuz în serviciu, în dosarul ”Alimentara”, instrumentat de procurorul Daniel Morar, Funar a ajuns în instanță în 1998, dar până la urmă Tribunalul Brașov l-a achitat pe Funar. Fostul primar al Clujului a fost achitat în 2009 de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind dizolvarea abuzivă a Consiliului Local Cluj, din 2002.

Gheorghe Funar pretinde pensie specială de la Parlamentul României

În primăvara lui 2021, Funar și mai mulți fosți parlamentari din tot spectrul politic autohton au intentat un proces Parlamentului României, solicitând acordarea indemnizaţiei speciale de parlamentar, eliminată la începutul acestui an de forul legislativ.

ADVERTISEMENT

Acţiunea în justiție a fost înregistrată la mijlocul lunii aprilie la secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a Tribunalului Cluj. Într-o declarație acordată publicației ”Făclia”, Gheorghe Funar susţine că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale este neconstituţională şi discriminatorie.

”Această lege vizează doar indemnizaţiile speciale ale foştilor parlamentari în timp ce restul pensiilor speciale au rămas neatinse. Totodată, această lege sfidează prevederile Uniunii Europene şi din toate celelalte ţări membre unde foştii europarlamentari şi membri ai parlamentelor naţionale au beneficiat şi beneficiază de astfel de indemnizaţii pentru limită de vârstă”, a afirmat Funar pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Funar are pensie de 3000 de lei pe lună și încă o indemnizație

Pe 18 septembrie 2021, alături de alți 200 de oameni, printre care și solista de muzică populară Veta Biriș, Gheorghe Funar a manifestat în Sibiu, nemulțumit de dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal, amplasată chiar în centrul orașului.

Potrivit ultimei declarații de avere, completată de politician înaintea participării la alegerile europarlamentare din 2019, Gheorghe Funar primește o pensie anuală de 36.000 lei, la care se adaugă o indemnizație de senator în valoare de 27.600 lei pe an.

Fostul primar al Clujului deține 3 terenuri agricole cu o suprafață totală de 6,5 hectare, dar și două suprafețe de pădure, întinse pe 1,5 hectare. Gheorghe Funar are un apartament în Cluj și este proprietarul unei case de vacanță la Muntele Băișorii.

ADVERTISEMENT