News

Culisele Galatei. După “Împărat” vine “Regele”. Pactul Hagi – Terim

Galatasaray îl va instala pe Gheorghe Hagi în funcţia de antrenor. Fatih Terim a organizat totul. Vine şi Ianis Hagi! Ce se întâmplă cu Viitorul
13.01.2018 | 23:42
Culisele Galatei Dupa Imparat vine Regele Pactul Hagi  Terim

Galatasaray şi-a schimbat antrenorul chiar în această iarnă. Croatul Igor Tudor a fost demis, deşi în clasament lucrurile nu stau chiar atât de rău pentru roş-galbenii din Istanbul, care se află pe locul 2, la doar un punct în spatele celor de la Başakşehir. Pentru români, acest lucru reprezintă “una caldă, una rece”, cum se spune. “Rece” pentru că Iasmin Latovlevici, omul adus de antrenorul croat la Galata a fost “expulzat” odată cu el, iar “caldă” pentru că mutarea deschide noi orizonturi pentru un român. Şi e vorba de Gică Hagi.

FANATIK.RO a aflat că numirea lui Fatih Terim la Galata este văzută de cel poreclit “Împăratul” doar ca o mutare pe termen scurt. Astfel, Terim şi-a croit un plan, care îl include pe Hagi. Românul-simbol al Galatei urmează să fie numit într-o funcţie la Galata, gen consilier, pentru ca başkanii să fie obişnuiţi cu ideea. Apoi, după un an cel mult, se va face rocada. Hagi ar urma să fie instalat manager al echipei, iar Terim va trece în plan secund, ca şi consilier sau director tehnic. 

Terim l-a adus şi ca jucător la Galata

Planul e discutat de cei doi şi, evident, Hagi şi-a dat acceptul. Informaţiile FANATIK.RO spun că omul care a venit cu ideea a fost Terim, care i-a prezentat-o lui Gică, iar acesta a fost încântat. Lucrurile s-ar potrivi la fix pentru “Rege”, care caută de ceva vreme un investitor pentru a vinde pachetul majoritar de acţiuni, sau chiar pe toate!, de la Viitorul. Hagi nu s-a înţeles chiar foarte bine cu başkanii Galatei în perioada în care a a fost antrenor acolo, plecând destul de repede, după un sezon în care a cucerit Cupa Turciei. Numai că, acum, CV-ul “Regelui” e îmbunătăţit semnificativ: este campion al României şi creatorul probabil celei mai productive academii din această parte a Europei, totul ridicat de la zero! 

Terim l-a adus şi ca jucător pe Gheorghe Hagi la Galatasaray. “Regele” a ajuns în 1996 la echipa din cel mai mare oraş al Turciei, fiind primul transfer al erei Fatih Terim, care tocmai semnase cu echipa de lângă Bosfor după ce plecase de la naţionala Semilunei. Au lucrat împreună patru sezoane, încununate de succes, amândoi refăcându-şi cariera unul pe seama celuilalt. Au câştigat împreună titlul în Turcia în fiecare sezon şi s-au despărţit în plină glorie, după finala de Cupa UEFA câştigată la Copenhaga.  

Terim şi Hagi fac cantonamentul împreună

Echipa lui Gică Hagi stă într-un resort de 5 stele din staţiunea Belek, dotat cu un teren foarte bun de antrenament. Întâmplător sau nu, în acelaşi hotel cu Viitorul e şi Galatasaray. Gică Hagi şi împăratul Fatih Terim vor avea mult timp la dispoziţie să discute despre viitoarea colaborare la echipa Cim Bom. Este aglomeraţie mare de antrenori la hotelul “Sueno” din Belek, acolo fiind cazat şi staff-ul naţionalei României condus  de selecţionerul Cosmin Contra. “Guriţă” a venit să vadă la treabă jucătorii selecţionabili ai naţionalei României. 

Amical de 5 stele între Hagi şi Terim

Gică Hagi este în continuare un idol în Turcia şi relaţiile dintre “Rege” şi “Împărat” sunt foarte apropiate. De când a revenit Fatih Terim la Galatasaray, numele lui Hagi la gruparea turcă este din ce în ce mai vehiculat. Duminică, de la ora 17:00, echipele celor doi se vor înfrunta într-un meci amical, care va avea loc pe terenul din complexul în care sunt cazate cele două echipe. 

Deşi este dotat cu o tribună, la meci nu vor avea acces suporterii. Din cauza faptului că meciul va avea loc în interiorul complexului hotelier, securitatea nu va putea fi asigurată, astfel că s-a decis ca meciul să se dispute fără fani în tribune.

Terim este păzit ca un “Împărat”

Fatih Terim este una dintre cele mai puternice personalităţi din fotbalul turc. Revenit în luna decembrie la Galatasaray în locul lui Igor Tudor, Terim are ca obiectiv cucerirea unui nou titlu cu echipa Cim Bom. În Antalya, antrenorul Galatei este păzit de bodyguarzi la fiecare pas.  În ultimii ani, “Împăratul” şi-a atras tot mai mulţi contestatari pentru că nu a mai avut succesele de la începuturile anilor 2000 la echipele pe care le-a antrenat. În continuare, respectul pentru Terim este la cote înalte, însă sunt din ce în ce mai multe voci care apar în presa turcă şi spun că “Împăratul ar trebui să abdice”

Ianis, pe urmele tatălui?

O mişcare foarte discutată în această iarnă pe piaţa transferurilor a fost readucerea lui Ianis Hagi la Viitorul. Gică Hagi a făcut un efort financiar uriaş pentru a-l “scăpa” pe Ianis de Fiorentina, plătind 2 milioane de euro, aceeaşi sumă pe care au achitat-o italienii în schimbul său în urmă cu doi ani.

În plus, Hagi a fost de acord să le ofere şi procente dintr-un viitor transfer al lui Ianis. Însă, această mutare poate avea dublu sens: îşi ia acasă băiatul, iar pe termen lung îl transferă pentru Galatasaray. Echipa Cim Bom a încercat să îl aducă împrumut pe Ianis Hagi de la Fiorentina în mai multe perioade de mercato, însă cele două părţi nu s-au înţeles. Dacă Gică Hagi va ajunge la Galatasaray în viitorul apropiat, cu siguranţă va fi urmat şi de fiul său.

“Voi ştiţi părerea mea despre Hagi. E cel mai important, şi cu asta am spus totul” – Fatih Terim

64 de ani are Fatih Terim

12 români au jucat la Galatasaray de-a lungul timpului: Iosif Rotariu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Iulian Filipescu, Ionuţ Luţu, Radu Niculescu, Ovidiu Petre, Gabriel Tamaş, Florin Bratu, Bogdan Stancu şi Iasmin latovlevici 

2 antrenori români a avut “Cim-bom”: Mircea Lucescu şi Gheorghe Hagi