Fotbal intern

Gheorghe Hagi, aproape de Balonul de Aur. Dezvăluiri după 26 de ani: „Pe doi ar fi fost Romario”. Video

11.09.2020 | 14:49
Gheorghe Hagi aproape de Balonul de Aur Dezvaluiri dupa 26 de ani Pe doi ar fi fost Romario Video
Gheorghe Hagi, aproape de Balonul de Aur. Dezvăluiri după 26 de ani: „Pe doi ar fi fost Romario”. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi, aproape de Balonul de Aur în 1994. Dezvăluirea a fost făcută chiar de către fostul mare fotbalist român. Hagi a evoluat de-a lungul carierei sale pentru cluburi uriașe din Europa, precum FC Barcelona, Real Madrid sau Galatasaray.

„Regele” a fost printre cei mai mari fotbaliști români din istorie, iar reușitele sale de la echipa națională l-au transformat într-un adevărat idol. Sezonul 1993-1994 a fost unul care l-a ajutat pe Hagi să se remarce. Fostul mijlocaș evolua pentru Brescia, acolo unde era antrenat de Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

Hagi a fost foarte aproape să intre definitiv în istoria fotbalului european și să devină primul român care cucerește prestigiosul trofeu „Ballon d’Or”, însă un episod extrem de trist din viața echipei naționale l-a împiedicat să atingă o performanță fabuloasă.

Gheorghe Hagi, aproape de Balonul de Aur. Meciul cu Suedia, coșmar și pentru „Rege”

Parcursul echipei naționale a României la Mondialul american din 1994 a rămas în istoria fotbalului autohton, grație victoriilor contra Columbiei, Statelor Unite și Argentinei, însă înfrângerea dramatică din sfertul cu Suedia rămâne un coșmar pentru suporterii români.

ADVERTISEMENT

Nu doar calificarea în semifinalele Mondialelor a fost compromisă prin acea înfrângere, ci și posibilitatea ca un fotbalist român să cucerească Balonul de Aur. Gică Hagi a dezvăluit că a fost abordat de un oficial al FIFA înaintea partidei, care i-a spus că ar fi câștigat prețioasa distincție, dacă România ajungea în semifinale.

Primul interviu din seria Echipa de 10 îi este dedicat lui Gică Hagi, regele fotbalului românesc, care ne povestește…

Geplaatst door SportsFestival op Vrijdag 11 september 2020

„Înaintea meciului cu Suedia, a venit la mine un oficial FIFA care mi-a spus că, dacă reușim să batem și să ne calificăm în semifinale, voi lua Balonul de Aur. Ar fi fost Romario pe locul doi, iar pe trei Hristo Stoichkov și Roberto Baggio”, a declarat Hagi într-un interviu acordat Sports Festival.

ADVERTISEMENT

Care sunt oamenii care l-au format pe Hagi ca jucător și ca antrenor

După ce a renunțat la cariera de jucător, Hagi a devenit antrenor și a pregătit echipe importante, precum naționala României, Galatasaray sau Steaua București. Ajuns la 55 de ani, Hagi a dezvăluit în cadrul aceluiași interviu care au fost oamenii decisivi în dezvoltarea sa ca jucător, dar și ca antrenor.

„Cruyff şi Mircea Lucescu, doi mari jucători şi în acelaşi timp mari antrenori. De la Cruyff am învăţat fotbalul total, iar de la Lucescu modul de a promova tinerii.

ADVERTISEMENT

Pentru că nea Mircea m-a luat de la juniori şi m-a promovat direct la prima reprezentativă, fără să joc un minut la Under 21. Şi-a asumat acest lucru, deşi a fost foarte criticat în acea perioadă de un an şi jumătate – doi ani până eu m-am maturizat”, a mai spus Hagi.

Influențat de Cruyff și Mircea Lucescu, fostul mare fotbalist român a înființat propria academie de fotbal în anul 2009. Viitorul Constanța a reușit să ajungă în Liga 1, iar cu Hagi antrenor, echipa cucerea chiar titlul de campioană a României în 2017. Proiectul fostului mijlocaș a pus mereu pe primul loc promovarea tinerilor și a ajutat la dezvoltarea unor fotbaliști extrem de talentați, precum Răzvan Marin, trecut pe la Ajax și ajuns acum la Cagliari.

Hagi a renunțat la rolul de antrenor al echipei, pe care l-a avut între 2014 și 2020, și i-a cedat locul spaniolului Ruben de la Barrera. Viitorul Constanța a debutat în noua stagiune a Ligii 1 cu o înfrângere (0-3 cu FCSB) și un egal (1-1 cu UTA). Pentru constănțeni, urmează partida contra celor de la Universitatea Craiova, care va avea loc luni, 14 septembrie.

ADVERTISEMENT