Sport

Gheorghe Hagi, interviu-eveniment pentru Marca. „Regele”, pe banca lui Real Madrid sau Barcelona? „Ar fi un vis frumos”

Gheorghe Hagi a oferit un interviu spectaculos în presa din Spania. Antrenorul lui Farul și-ar dori să se întoarcă și ca antrenor la Real sau Barca
01.06.2023 | 17:25
Gheorghe Hagi interviueveniment pentru Marca Regele pe banca lui Real Madrid sau Barcelona Ar fi un vis frumos
2 titluri a câștigat Hagi la Farul în 6 ani. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi a vorbit despre planurile sale de viitor și a analizat fotbalul spaniol și românesc într-un amplu interviu dedicat de unul dintre cele mai importante publicații din Spania: Marca.

Gheorghe Hagi le-a explicat spaniolilor cum a reușit Farul să câștige titlul: „S-a văzut în play-off, unde i-am bătut pe toți”

Gheorghe Hagi și-a destănuit secretele și a le-a explicat spaniolilor cum își dorește să ducă academia sa pe cele mai înalte culmi. „Regele” a vorbit și despre viitorul lui Ianis Hagi și l-a lăudat pe bunul său prieten, Pep Guardiola, pe care îl consideră cel mai mare antrenor din lume.

ADVERTISEMENT

E câștigarea titlului cu Farul o mare performanță? 

– Da, pentru că echipa noastră nu are încă o mentalitate de campioni și pentru că am început fără ca cineva să creadă că avem vreo șansă. Am fost norocoși să putem semna jucători buni în august, precum Băluță, Alibec sau Munteanu, care mi-au adus foarte multe, și în final au realizat cu toții că suntem o echipă puternică. Am dominat campionatul de la un capăt la altul.

În ce rol te vezi mai bine: antrenor sau patron? 

– Ca antrenor, lucrez în fiecare zi mai puțin din punct de vedere administrativ, pentru că avem o conducere bună, și lucrez din ce în ce mai mult ceea ce îmi place și cu ce mă identific.

ADVERTISEMENT

Ai scos foarte mulți jucători tineri pe care îi promovezi…

– Da, clubul nostru are o academie bună, care produce foarte mulți jucători la prima echipă. Ne bazăm foarte mult pe acești tineri și faptul că i-am promovat la prima echipă ne-a permis să construim o mentalitate de învingători și o dorință să fim cei mai buni.

Gheorghe Hagi: „Învingătorii sunt cei care sunt stăpâni pe ceea ce fac, care cred în ei și au curaj”

Cum a fost să implementezi mentalitatea de învingător la acești tineri? 

– După mulți ani, am reușit să implementăm această strategie, adică să fim cei mai buni. Învingătorii sunt cei care sunt stăpâni pe ceea ce fac, care cred în ei și au curaj. Trebuie să fii o echipă unită, să ai spirit de învingător și vei ajunge să câștigi. Asta e mentalitatea pe care am transmis-o și s-a văzut în play-off, unde i-am bătut pe toți.

ADVERTISEMENT

Motto-ul academiei este „Campioni creează campioni” și asta îi ajută pe jucători, nu? 

– Bineînțeles. Cu rădăcinile fotbalului și educarea copiiilor, mie îmi place să mă concentrez pe această mentalitate, iar jucătorilor le place să câștige și să joace împotriva celor mai buni.

Ce e mai greu, să fii jucător, patron sau antrenor? 

– O să fiu sincer și o să spun că niciuna dintre meserii nu e ușoară. Să fii jucător e ceva individual, mai personal. Ca acționar sau antrenor, trebuie să manageriezi un grup, e ceva la scară mai mare și mai dificil de făcut. Trebuie să știi să vorbești cu fiecare în parte și să gestionezi tot grupul, deci cred că e mai dificil să fii antrenor.

ADVERTISEMENT

Hagi știe ce ar aduce din fotbalul spaniol în SuperLiga: „Trebuie să urmăm acest exemplu”

Crezi că există asemănări între parcursul tău de jucător și cel de antrenor? 

– Jucătorul trebuie să aibă mare grijă de el, să fie atent, e ceva personal. Ca antrenor trebuie să știi cum să transmiți mesaje clare către toți jucătorii și să fii liderul grupului. Pentru mine, asta e esențial. Un antrenor de succes e acela care face tot ceea ce spune și jucătorii îl urmează.

Ce ai implementa din fotbalul spaniol în România? 

– Tot conceptul tehnico-tactic și planul pe care îl aveți din anii 90. Ați trecut prin momente grele și chiar și așa ați crescut metodic, în sensul că știți să organizați cluburile și ați reușit să fiți cei mai buni. Trebuie să urmăm acest exemplu.

E o problemă cu rasismul în Spania în acest moment. Ai avut astfel de probleme? Consideri că Spania e o țară rasistă? 

– Spania nu este o țară rasistă și nu am avut niciodată probleme. Sunt oameni în lumea fotbalului care sunt rasiști și trebuie să se pună capăt acestei atitudini, dar nu am fost experimentat niciun episod rasist în Spania. Bineînțeles, sunt împotriva oricărei remarci rasiste.

Cum analizează parcursul Barcelonei și a lui Real Madrid în acest sezon

Cum ți s-a părut Barcelona în acest sezon? 

– A fost mai bine, mai constantă și echilibrată decât celelalte echipe. Real Madrid nu a mai fost la același nivel ca în anii trecuți, iar Barcelona a construit o echipă care a câștigat meritat La Liga.

Real Madrid transferă jucători foarte puternici fizic, precum Tchoumeni sau Camavinga și mai puțin tehnici. Ce crezi despre această schimbare de stil? 

–  Așa e acum, dar sunt sigur că Real Madrid va aduce jucători talentați în toate compartimentele. Madridul nu poate avea ca obiectiv decât să fie cei mai buni din lume, deci normal că vor transfera fotbaliști de mare calitate. E o perioadă de tranziție pentru că trebuie să schimbe echipa cu care au câștigat Liga Campionilor, dar sunt sigur că vor trece peste.

Preferi jucătorii tehnici sau puternici din punct de vedere fizic? 

– Trebuie să ai un echilibru, dar la mijloc trebuie să ai foarte multă creativitate. În față trebuie să ai jucători care să simtă golul, care au viteză și finalizare, însă la mijlocul terenului trebuie să ai jucători tehnici și care să fie puternici și din punct de vedere fizic.

Gheorghe Hagi își scoate pălăria în fața lui Pep Guardiola: „Fără niciun dubiu e cel mai bun antrenor din lume”

Guardiola a distrus Real Madrid. Crezi că Pep e cel mai bun antrenor din lume?

– Da, fără niciun dubiu. Nu sunt multe de spus din punctul meu de vedere. E cel mai bun.

Când vorbeai cu el, ai realizat că poate ajunge un mare antrenor?

– Sigur că da. A fost norocos să crească într-un club cu o academie foarte puternică și identitate. A purtat cu el aceste concepte și le-a perfecționat. Era un fotbalist extrem de creativ, care citea foarte ușor jocul și o face și acum ca antrenor. Asta e cea mai mare calitate a sa și că se poate adapta și să aibă o identitate.

Ce părere ai despre VAR și despre cazul Negreira?

– Foarte bună. E un lucru pozitiv. E o bună opțiune acum să te uiți la fotbal, pentru că este mult mai rapid. Nu cunosc cazul.

Are mare încredere în Ianis: „Era foarte bun”

Cum vezi viitorul lui Ianis după accidentare?

– A avut un an dificil, dar l-am văzut bine în ultimele luni. A început să joace, să prindă meciuri și se simte bine. Sper că va putea să revină la forma de dinainte, când era foarte bun.

Ți-ar plăcea să îl vezi în fotbalul spaniol?

– Da, am jucat acolo mai mulți ani și mi-aș dori ca într-o zi să meargă în Spania. E fericit la Rangers, dar fotbalul spaniol i se potrivește.

Declarații emoționante despre tânăra generație: „Ne poate duce la multe Campionate Mondiale și Europene. Cea mai bună după a noastră”

Campionatul European U21 se va disputa în România. Cum vezi echipa? 

– Generația 2000, 2001 și 2002 sunt jucători cu mare calitate. Depinde cum vor începe, dacă vor avea un start bun cred că va fi bine, trebuie să înceapă să câștige.

Crezi că România se poate califica la următoarea ediție a Campionatului Mondial?

– Sunt convins că România se va întoarce la o Cupă Mondială. Generația care a terminat pe locul trei la Campionatul European U21 acum patru ani ne poate duce la multe Campionate Mondiale și Europene. E un grup foarte talentat și cu jucători de calitate.

Crezi că e cea mai bună generație după a voastră? 

– Da, fără niciun dubiu. E o echipă care a ajuns în semifinale după ce a bătut Anglia și Croația și a marcat multe goluri practicând un fotbal frumos. E o generație cu foarte mult talent.

Gheorghe Hagi și-ar dori să antreneze Real Madrid sau Barcelona

Ai foarte mult succes în România. Te gândești să progresezi și să vii în La Liga într-o zi? Sau te simți mai bine în locul unde ești?

– Am spus-o deja. De ce să nu repet și ca antrenor ce am făcut ca jucător? Sunt în România, dar sunt deschis către alte oferte. Să vedem ce se va întâmpla. În fotbal se pot schimba lucrurile de la o zi la alta.

Ai alege să antrenezi Real Madrid sau Barcelona?

– Vorbim despre vise, trebuie să fim cu picioarele pe pământ. Am jucat la ambele echipe, le iubesc pe amândouă. Nu se știe niciodată, dar trebuie să o luăm pas cu pas.

  • 64 de meciuri a jucat Hagi la Real Madrid între 1990 și 1992 și a marcat 16 goluri
  • 36 de meciuri a jucat Hagi la Barcelona în perioada 1994-1996 și a marcat 7 goluri
ADVERTISEMENT