News

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului: ”CCR ar putea să declare neconstituțională nominalizarea lui Orban drept candidat de prim-ministru”

07.02.2020 | 19:14
Gheorghe Iancu fost Avocat al Poporului CCR ar putea sa declare neconstitutionala nominalizarea lui Orban drept candidat de primministru
ADVERTISEMENT

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului în perioada 2011-2012, a declarat că există posibilitatea reală ca judecătorii Curții Constituționale să aprecieze ca neconstituțională desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban drept candidat pentru funcția de prim-ministru.

O problemă de încredere

Gheorghe Iancu susține că intenția președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de a cere CCR să constate un conflict juridic de natură constituțională în cazul noii nominalizări a lui Ludovic Orban are șanse de succes.

ADVERTISEMENT

Fostul Avocat al Poporului crede că CCR ar putea să-i dea dreptate lui Ciolacu chiar dacă nu există în textul constituțional o interdicție expresă impusă președintelui de a propune ca premier un șef al Guvernului demis din funcție.

Nu este prevăzut în Constituție ceea ce cer ei, dar Curtea Constituțională ar putea să se pronunțe în sens invers, că neavând încrederea Parlamentului, nu mai poate fi desemnat a doua oară”, a declarat Iancu pentru Fanatik.ro.

ADVERTISEMENT

Astfel, un premier care a pierdut o dată încrederea Parlamentului nu mai poate cere încă un vot de încredere.

Gheorghe Iancu a apreciat că este probabil ca o asemenea interpretare să prevaleze printre judecătorii Curții, iar nominalizarea lui Orban să fie considerată neconstituțională, caz în care nu nu mai există cale pentru premierul demis să revină în funcție cu un nou vot de încredere.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a afirmat, joi, că va cere opinia Curții Constituționale cu privire la noua nominalizare făcută de către președintele Klaus Iohannis.

Mâine (vineri-n.red.) o să mă văd cu juriștii de la partid și îmi confer acest drept: în calitate de președinte al Camerei Deputaților voi face o sesizare să vedem cât de legală este și dacă nu a fost declanșat un conflict juridic constituțional. Este în funcție ca și interimar. Premierul desemnat nu este susținut de nimeni”, a declarat Ciolacu pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ce spune Constituția

Procedura de desemnare, numire și revocare a primului-ministru este vizată de articole din mai multe capitole ale Constituției. În capitolul dedicat atribuțiilor președintelui României, la primul alineat al articolului 85, se spune: ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.”

Articolul 103 detaliază procedura de desemnare a primului-ministru:

”(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”

Primul alineat al articolului 113 vizează procedura de demitere a Guvernului: ”Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”

 

ADVERTISEMENT