Sport

Gheorghe Lichiardopol, medaliat la două ediţii ale JO! După retragere, a coordonat dezvoltarea urbană în mai multe oraşe

Gheorghe Lichiardopol este unul dintre primii medaliaţi ai României la Jocurile Olimpice. Sportivul este considerat unul dintre cei mai constanţi trăgători.
07.06.2021 | 20:50
Gheorghe Lichiardopol medaliat la doua editii ale JO Dupa retragere a coordonat dezvoltarea urbana in mai multe orase
PSG, aproape de două lovituri pe piața transferurilor.
ADVERTISEMENT

În episodul 79 al seriei “Olimpicii României” ne reamintim de performanţele lui Gheorghe Lichiardopol, cel care a reuşit să câştige două medalii de bronz la Jocurile Olimpice din 1952 de la Helsinki şi 1956 de la Melbourne.

Gheorghe Lichiardopol, unul dintre cei mai constanţi trăgători români! A practicat mai multe sporturi

S-a născut pe 2 august 1913 la Bucureşti şi a practicat mai multe sporturi. La înot a fost campion naţional de juniori în liceu, la schi a fost campion universitar. A mai practicat rugby-ul şi vânătoarea.

ADVERTISEMENT

S-a dedicat tirului sportiv relativ târziu, la vârsta de 32 de ani. A activat la cluburile din Bucureşti: Godeanu, Dinamo, Constructorul şi Progresul.

În 1952 a câtigat prima medalie la pistol viteză pentru tirul românesc!

A cucerit numeroase titluri de campion naţional în mai multe discipline: pistol viteză, pistol liber, talere, armă liberă sau pistol calibru mare, cum se numeau la vremea aceea probele.

ADVERTISEMENT

A participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în 1952 la Helsinki, ediţie la care România a obţinut primul aur olimpic din istorie prin Iosif Sârbu. Lichiardopol a reuşit şi el să urce pe podium.

La Helsinki, Gheorghe Lichiardopol a obţinut prima medalie olimpică la pistol viteză pentru tirul românesc. Românul a încheiat pe locul 3 competiţia în urma sportivilor din Ungaria: Károly Takács şi Szilárd Kun. Diferenţa până la medalia de aur a fost de un punct.

ADVERTISEMENT

Bronz la Melbourne după un baraj câştigat dramatic!

Patru ani mai târziu, Gheorghe Lichiardopol a participat la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în aceeaşi probă. Avea să obţină din nou medalia de bronz la capătul unui concurs dominat de sportivii români.

Gheorghe Lichiardopol
Gheorghe Lichiardopol

Ştefan Petrescu a obţinut titlul olimpic cu record: 587 de puncte. Pe locul doi a încheiat sovieticul Yevgeny Cherkasov, iar bronzul a fost obţinut de Lichiardopol după un baraj dramatic în care s-a impus în faţa finlandezului Pentti Linnosvuo, cel care avea să domine această probă în anii următori.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Lichiardopol a coordonat dezvoltarea urbană şi arhitecturală a mai multor oraşe din România! S-a stins la 77 de ani

Între anii 1947 şi 1957, Gheorghe Lichiardopol a fost membru al Comitetului Olimpic Român, iar după anul 1960, în calitatea de arhitect şef al Institutului de Proiectare ISCAS din Bucureşti, a coordonat dezvoltarea urbană a mai multor localităţi din România.

Oraşele Galaţi, Oneşti sau staţiunile Mamaia sau Neptun sunt printre localităţile în care dezvoltarea urbană şi arhitecturală au fost coordonate de trăgător.

Gheorghe Lichiardopol este printre primii sportivi care au primit titlul de Maestru al Sportului şi Maestru Emerit al Sportului. S-a stins din viaţă în 1991, la Craiova. Avea 77 de ani.

  • 77 de ani a trăit Gheorghe Lichiardopol
  • 2 medalii de bronz a obţinut sportivul la Jocurile Olimpice
ADVERTISEMENT