News

Gheorghe Mărmureanu a spus când poate fi lovită România de un nou cutremur catastrofal. Anul până la care ar trebui să fim în siguranță

La fiecare început de martie România se întoarce cu gândul la tragedia produsă de cutremurul din 1977. Teama de un nou cutremur devastator este mereu prezentă
03.03.2024 | 12:03
Gheorghe Marmureanu a spus cand poate fi lovita Romania de un nou cutremur catastrofal Anul pana la care ar trebui sa fim in siguranta
Gheorghe Mărmureanu anunță când se va produce următorul mare cutremur în România Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Pe 4 martie, se împlinesc 47 de ani de la cutremurul în urma căruia și-au pierdut viața peste 1.500 de persoane. Ca în fiecare an, revine întrebarea când va fi lovită România de un alt cutremur devastator.

Gheorghe Mărmureanu a spus când poate fi lovită România de un nou cutremur catastrofal

Seismologul Gheorghe Mărmureanu este de părere că următorul mare cutremur care se va produce în țara noastră nu va veni în anii imediat următori, dar mai devreme decât ne-am aștepta.

ADVERTISEMENT

”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo.

Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.

ADVERTISEMENT

Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Seismologul a precizat și care sunt zonele din București considerate mai vulnerabile în cazul unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii au fost identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Mărmureanu a explicat că predicțiile privind producerea cutremurelor rămân o provocare, chiar și pentru specialiștii din Japonia și Statele Unite, și că nu există metode precise de anticipare a producerii acestora.

Seismologul, care efectuează zilnic calcule privind eventualitatea unui cutremur major, a dat asigurări că va anunța public în cazul în care calculele sale indică o astfel de posibilitate.

ADVERTISEMENT

”M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația”, a mai spus cercetătorul.

ADVERTISEMENT