Sport

Gheorghe Mustață salută decizia CNA în privința numelui Steaua: „Toate lucrurile vor veni la adevăr!”. Exclusiv

Gheorghe Mustață, liderul galeriei FCSB, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre solicitarea CNA făcută postului TV Digi Sport.
15.10.2021 | 19:42
Gheorghe Mustata saluta decizia CNA in privinta numelui Steaua Toate lucrurile vor veni la adevar Exclusiv
Gheorghe Mustață, despre decizia CNA vizavi de CSA Steaua: „Toate lucrurile vor veni la adevăr!”. Exclusiv
ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a transmis o atenționare postului TV Digi Sport, prin care solicită să nu mai fie folosiți termenii „Steaua”, „Steaua București” și „Stelei” atunci când se face referire la echipa de fotbal a CSA Steaua. Mai exact, CNA dorește ca echipa Armatei să fie numită așa cum apare pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal.

Gheorghe Mustață, despre decizia CNA vizavi de CSA Steaua

Liderul galeriei FCSB consideră normal demersul făcut de CNA în privința numelui pe care posturile TV îl folosesc atunci când se referă la echipa de fotbal a CSA Steaua.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Mustață susține că posturile TV nu pot fi obligate să folosească numele „Fotbal Club FCSB SA”, atunci când se referă la echipa finanțată de Gigi Becali, deoarece este o societate privată.

„Toate lucrurile vor veni ușor, ușor la adevăr. Nu i se spune CSA Steaua București, i se spune CSA Steaua. Noi suntem privați, ei sunt de stat.

ADVERTISEMENT

Statul e Stat, privatul e privat. Ei nu sunt din banii Statului? La o societate privată poți să-i spui prescurtat. Vă dau un exemplu. La voi e SC Fanatik, dar pot să spun prescurtat Fanatik, pentru că e societate privată. Dar, dacă ești de stat, trebuie să-ți spun SC Fanatik”, a declarat Gheorghe Mustață, în exclusivitate, pentru FANATIK.

CNA a interzis televiziunilor să mai folosească numele simplu „Steaua”

Consiliul Național al Audiovizualului a atenționat posturile de televiziune și le-a solicitat ca echipa CSA Steaua, care activează în Liga 2, să nu mai fie numită ”Steaua”.

ADVERTISEMENT

„Întrunit în ședința publică din data de 05.10.2021, CNA a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate cu privire la difuzarea de către Digi Sport 1 a meciului de fotbal Mostiștea Ulmu – Steaua, în data de 08.05.2021, în intervalul orar 11:26:58-13:21:02, în cadrul căruia Ioan Viorel (comentator) a folosit următorii termeni: „Steaua București”, „Steaua”, „Stelei”. Scorul partidei s-a afișat de mai multe ori și s-a titrat: „MOSTIȘTEA ULMU – STEAUA”. 

După vizionarea unor secvențe relevante din meciul respectiv și audierea punctului de vedere al reprezentantului postului, CNA a decis, la finalul dezbaterilor, să transmită o scrisoare de atenționare prin care solicităm ca, în viitor, să se afișeze denumirea echipelor în conformitate cu cea de pe site-ul FRF pentru informarea corectă, respectiv Clubul Sportiv al Armatei Steaua”.

ADVERTISEMENT

Florin Talpan, reacție furibundă la decizia CNA

Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a avut o reacție furibundă, susținând că decizia CNA este una greșită. Acesta spune că folosirea numelor „Steaua” sau „Steaua București”, atunci când ne referim la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, reprezintă o exprimare corectă.

„Decizia CNA de a atenționa comentatorii sportivi să nu mai folosească numele ’Steaua’ și ’Steaua București’ când se referă la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este total greșită, abuzivă chiar, neluând în considerare faptul că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul posesor al mărcii și al denumirii de ’Steaua București’.

(…) Acest CSA, adică Clubul Sportiv al Armatei, nici măcar nu reprezintă un nume, ci o simplă descriere a entității, echivalentul unui SA (societate pe acțiuni), al unui SRL (societate cu răspundere limitată), al unui CS (Club sportiv) sau FC (Fotbal club). 

(…) Vă atragem atenția că aceasta prescurtare de CSA nu se foloseste nicăieri în lume la alte echipe. Nimeni nu îi spune „AFC” echipei Amsterdamsche Football Club Ajax. În schimb, se folosește numele: Ajax.

Și chiar dacă unele cluburi au denumiri precum AS Roma, numele acestor cluburi este deseori mult mai complex. În cazul acesta, AS Roma ar trebui să se numească Associazione Sportiva Roma S.p.A.

În Liga 1 cele mai multe echipe nu se numesc așa cum numele lor sunt rostite de către comentatori. E destul să urmăriți o etapă pentru a afla că în Liga 1 joacă o echipă cu numele ’Fecesebe’. O privire aruncată pe clasament ne arată că acest nume nu există printre echipele care participă la Liga 1 în acest sezon. 

Există în schimb SC Fotbal Club FCSB SA. Însă nimeni nu folosește acest nume când face referire la această echipă, fiind preferat mult mai ușorul „fecesebe”, chiar dacă FCSB e un substantiv propriu, un nume, nu un acronim.

Florin Talpan: „Nu există Rapid București, ci Fotbal Club Rapid 1923 SA!”

Așa vedem că în Liga 1 nu există Dinamo București, ci SC Dinamo 1948 SA. Nu există CFR Cluj, ci FC CFR 1907 Cluj SA. Nu există Rapid București, ci Fotbal Club Rapid 1923 SA.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul deținător al mărcii și denumirii ’Steaua București’ sau Steaua, lucru demonstrat deja în instanță, unde ICCJ i-a interzis echipei SC Fotbal Club FCSB SA să folosească acest nume fără acordul clubului Steaua.

Pe această cale, vă informez că folosirea numelor ’Steaua’ sau ’Steaua București’ ca referire la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București reprezintă o exprimare corectă”, a fost reacția lui Florin Talpan.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – CS Mioveni: 2,12 este cota pentru „peste 2,5”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT