News

Gheorghe Nichita, fostul edil al Iașiului, eliberat după nici un an de închisoare. Era condamnat la cinci ani pentru luare de mită

După ce anul trecut, în vară, a fost condamnat la cinci ani de stat după gratii, Gheorghe Nichita, fostul edil al Iașiului, a fost eliberat marți, 19 octombrie.
19.10.2021 | 19:11
Gheorghe Nichita fostul edil al Iasiului eliberat dupa nici un an de inchisoare Era condamnat la cinci ani pentru luare de mita
ADVERTISEMENT

Gheorghe Nichita a scăpat, așadar, de pedeapsă mult mai devreme decât se aștepta. Sentința a fost dată de Tribunalul Botoşani.

Decizia instanței vine ca o respingere a contestației depuse pe 30 iulie de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, în privința punerii în libertate a lui Gheorghe Nichita, așa cum este menționat pe site-ul portal.just.ro.

ADVERTISEMENT

Ce a spus Gheorghe Nichita la ieșirea din închisoare

Gheorghe Nichita s-a declarat recunoscător pentru că a scăpat de închisoare. Fostul primar al Iașiului a mai spus că are multe de făcut pe viitor.

”Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să ies din Penitenciar şi să merg spre casă să îmi văd familia.

ADVERTISEMENT

Sunt multe lucruri de făcut în viaţa asta. În primul rând să îmi văd nepoţii”, a spus jurnaliștilor, la ieșirea din Penitenciarul Botoșani, Gheorghe Nichita.

Gheorghe Nichita ar fi putut fi eliberat din 30 iulie

Cererea de eliberare, depusă de Penitenciarul Botoșani, a fost admisă inițial pe 30 iulie de către magistraţii Judecătoriei Botoşani. Dar, la scurt timp procurorii au contestat demersul și iată că le-a fost respins.

ADVERTISEMENT

”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, împotriva sentinţei penale nr. 714 din 30 iulie 2021, pronunţată în dosarul nr. 6328/193/2021 al Judecătoriei Botoşani.

Cheltuielile judiciare din contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 19 octombrie 2021”, au hotărât judecătorii Tribunalului Botoșani.

ADVERTISEMENT

Ce acuzații i se aduc, mai exact, lui Gheorghe Nichita

În luna august 2020, fostul primar social-democrat al Iașiului a fost pus sub arest pentru o perioadă de cinci ani, acuzat fiind de faptul că a cerut şi primit mită 10% din valoarea unui proiect. Anume, proiectul european ”Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iaşi”.

Cei 10% reprezentau șpaga dintr-un contract de 70 de milioane de lei din fonduri europene. Contractul era încheiat cu Tiberiu Urdăreanu, afacerist și proprietar al firmei UTI.

Nici acesta din urmă nu a scăpat cu basma curată. El a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare. Mai mult, s-a ales și cu confiscarea sumei de 1,2 milioane de lei.

Gheorghe Nichita mai este condamnat într-un alt dosar, tot la cinci ani de închisoare, dar decizia nu este una definitivă.

ADVERTISEMENT