News

Gheorghe Nichita revine în spatele gratiilor. Fostul primar al Iașiului, condamnat definitiv

Judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi (CAI) l-au condamnat definitiv, la cinci ani de închisoare cu executare, pe fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita.
30.08.2022 | 19:29
Gheorghe Nichita revine in spatele gratiilor Fostul primar al Iasiului condamnat definitiv
Gheorghe Nichita va reveni în penitenciar. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Cel care a ocupat funcția de președinte al PSD Iași a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu. Este vorba despre dosarul în care a fost acuzat că a folosit angajații Poliţiei Locale Iaşi pentru spionarea amantei.

Marți, o zi ghinionistă pentru Gheorghe Nichita

Decizia definitivă a judecătorilor de la Curtea de Apel Iași înseamnă că Gheorghe Nichita va reveni în penitenciar după ce în octombrie 2021 a fost eliberat condiţionat. La acea vreme, fostul edil a executat o mică parte dintre cei cinci ani închisoare primiţi într-un dosar de corupţie.

ADVERTISEMENT

Cu privire la dosarul de corupție, fostul lider al PSD Iași a fost acuzat că a primit mită 10% din valoarea unui proiect european. Potrivit Agerpres, când dosarul a ajuns la instanţa de fond, adică la Tribunalul Iaşi, Nichita primise cinci ani şi două luni închisoare pentru mai multe infracţiuni.

Printre ele, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea. De asemenea, fostul primar al Iașiului a fost acuzat de instigare la acces ilegal la un sistem informatic.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns judecătorii la decizia definitivă

În plus, el a fost acuzat și de instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi instigare la abuz în serviciu. Marți a fost judecat apelul la CAI, iar judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru primele trei infracţiuni.

Astfel a fost pusă în aplicare decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) din mai 2022, privind prescrierea faptelor. În același context, judecătorii au menţinut pedeapsa aplicată de tribunal pentru instigare la abuz în serviciu. În plus, au majorat-o de la patru la cinci ani.

ADVERTISEMENT

Nu a fost singura veste rea pe care magistrații i-au dat-o inculpatului. Nichita nu mai poate ocupa funcția de primar cinci ani de la data eliberării din penitenciar.

Mai departe puteți citi celebrele stenograme din ”dosarul Amanta”. Veți afla astfel modul în care a reacţionat Gheorghe Nichita când a aflat cu cine și-a petrecut noaptea fosta iubită.

ADVERTISEMENT
Tags: