Life

Gheorghe Palcu, cunoscutul interpret de muzică populară, a murit. Avea 79 de ani

Gheorghe Palcu, cunoscutul realizator de emisiuni și interpret de muzică populară, a murit la vârsta de 79 de ani.
30.09.2021 | 20:37
Gheorghe Palcu cunoscutul interpret de muzica populara a murit Avea 79 de ani
Gheorghe Palcu, cunoscutul interpret de muzică populară, a murit. Avea 79 de ani
ADVERTISEMENT

Gheorghe Palcu s-a stins din viață marți, 28 septembrie. Cunoscutul interpret de muzică populară și-a dedicat 33 de ani din viață Televiziunii Române.

A lucrat ca realizator la Departamentul Folclor în cadrul Redacției Muzicale în SRR. O perioadă a fost realizator la Radio Vacanța, apoi realizator la TVR.

ADVERTISEMENT

În anul 2020, Gheorghe Palcu a devenit membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. A primit și numeroase distincții pentru toată activitatea sa.

Gheorghe Palcu, cunoscutul interpret de muzică populară, a murit. Avea 79 de ani

Cunoscutul interpret de muzică populară a murit la vârsta de 79 de ani. Acesta și-a dedicat aproape toată viața Televiziunii Române, acolo unde a lucrat din anul 1974.

ADVERTISEMENT

A fost redactor și realizator la Departamentul Folclor, Redacția Muzicală unde a făcut sute de emisiuni și înregistrări. Printre acestea se numără Viața Satului, Hora Satului, Tele-discul muzicii populare, Ansambluri folclorice, De dor, de dragoste, de joc, Tradiții interpretative, sau Virtuozi ai instrumentelor populare.

Gheorghe Palcu s-a născut în Județul Mureș în anul 1942. A terminat Școala populară de Artă, secțiile mandolină și canto. Apoi a urmat cursurile conservatorului din București, secția pedagogie, dirijat și compoziție.

ADVERTISEMENT

A realizat mai multe culegeri de folclor în Bihor, Oltenia, Bucovina sau Maramureș. Acestea cuprind cântece și dansuri specifice fiecărei zone.

Gheorghe Palcu a primit numeroase premii

În anul 2020, Gheorghe Palcu a devenit membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. A primit de-a lungul vieții numeroase distincții pentru toată activitatea sa. Printre acestea se numără și Ordinul ziariștilor de aur, clasa I al Uniunii Ziariștilor profesioniști din România.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai mulți ani, Gheorghe Palcu dezvăluia că inițial și-a dorit să ajungă cântăreț de operă.

“Aveam toate calitățile necesare pentru a deveni cântăreț de operă, dar chiar în al doilea an de facultate, un bun prieten, care era cântăreț de operă, la clasa de operă m-a dus la maestru Goangă care m-a ascultat și a spus: Vai de când vreau să întâlnesc această voce de tenor dramatic!

O voce bună pentru roluri precum Othello, roluri grele. Dar spunea, ca să te iau trebuie să treci prin mâna doamnei Florescu, care costa însă 1200 de lei să trec prin mâna domniei sale, ori eu nu aveam atâția bani.

Ea era șefă de catedră. Așa că am rămas folclorist, iar din anul al doilea am început culegerile de folclor”, mărturisea regretatul cântăreț pentru mihainasca.wordpress.com.

ADVERTISEMENT